Hlavní obsah

Rodinný dům v duchu minimalismu překvapí použitím barev. Vycházejí z obrazů oblíbené autorky

Foto: Adéla Fries

Foto: Adéla Fries

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina se třemi dětmi se nastěhovala do domu plného barev. Koncept vychází z obrazů jejich oblíbené autorky. Rádi cestují a nechtěli se starat o nic obřího, přesto každý získal dostatek prostoru a další spoustu vyžití jim nabízí okolní příroda.

Článek

Pětičlenná rodina se z panelákového bytu 3+kk stěhovala do rodinného domu, kde má každý dostatek svého prostoru. Pozemek na Pardubicku je zaujal i klidným okolím a dobrou dostupností do města. Postavit si tu nechali dvoupodlažní dům s užitnou plochou 150 metrů čtverečních a jeho interiér svěřili designérce Haně Matějkové, kterou znali již z dřívější doby a jejíž návrhy a realizace se jim vždy líbily.

Vše v klidu a s rozmyslem

Designérku oslovili zavčasu, ve fázi projektu, kdy se do něj dalo ještě zasahovat, což Hana Matějková velmi ocenila: „Původně například v projektu nebyla šatna v zádveří, která v domě pro pět lidí rozhodně chyběla. Plochu jsme vzali na úkor kuchyně, která je však stále plně dostačující a plnohodnotná.“

Byl také čas na návrhy a fotorealistické vizualizace, které vypadají jako skutečná fotka, takže klienti snadno poznají, jak bude výsledek vypadat a jestli chtějí ještě něco změnit. Realizace se navíc prováděla postupně a v rozumném tempu, což bohužel také nebývá obvyklé. Vše včetně pověšení obrazů se zvládlo dokončit před nastěhováním. „Klienti šli s kufry do vybaveného domu, bez nedodělků, což je značka ideál,“ říká designérka.

„Spolupráce byla perfektní, zaměřená maximálně na styl a potřeby naší rodiny a s originálním řešením prostoru, které by nás nenapadlo. Od doby, co jsme viděli fotorealistické návrhy, jsme věděli, že je to pro nás to pravé. Cítíme se tu moc dobře,“ pochvalují si majitelé.

Foto: Adéla Fries

Veškerý nábytek včetně čalounění je vyrobený na míruFoto: Adéla Fries

Barvy podle oblíbených obrazů

Od klientů dostala Hana Matějková volnou ruku. Jediné, co si přáli, bylo zakomponovat do interiéru přírodní materiály, jako je beton a dřevo, a obrazy od své kamarádky Elišky Svobodové. Konkrétní díla už vybírali společně a podle barevnosti a velikosti je umísťovali na ta nejlepší místa. Z obrazů nakonec vzešla výsledná barevnost a celkový koncept hlavního obytného prostoru.

Nové využití stěrky

„Jsem ráda, že mi klienti dali volnou ruku a že se nebáli barev. Poprvé jsme také zkoušeli užití betonové stěrky i na schodnicích na schodiště, takže uvidíme, jak se osvědčí. Stěrky mám stejně jako klienti ráda, nakonec jsme je aplikovali i na zeď u schodiště. Výsledek působí uceleným dojmem bez přechodů a lišt,“ popisuje Hana Matějková.

V prvním patře je na podlaze dlažba, ve druhém patře byla původně plánovaná vinylová podlaha. Tu ale majitelé nechtěli, od designérky si tak nechali doporučit speciální třívrstvá dřevěná prkna, která jsou vhodná i pro podlahové topení. Výsledek vypadá nádherně a podle slov majitelů se líbí i všem jejich návštěvám.

Království dětských snů

Zaujmou také dětské pokojíčky, ve kterých se odráží dětská přání a koníčky. Děti si samy řekly, jaké barvy mají rády a co je baví - slečna chtěla beauty stolek a sedací okno, kluci zase klučičí prvky. „Radost z pokojíčků mají nejen děti, ale i rodiče. Myslím, že by v takových sami chtěli vyrůstat,“ dodává designérka.

Vizitka designérky

Ing. Hana Matějková si už jako dítě hrála raději s domečky než s panenkami a svou první knihu o bytovém designu dostala ve 13 letech. Pracuje na projektech určených pro bydlení i komerční účely a nejraději dělá komplexní návrhy interiéru. To vše v duchu motta: Bydlete krásně, žijte ještě líp! Věří, že prostředí, ve kterém žijeme, ovlivňuje naše duše. Velmi dbá na lidský přístup, neustále se vzdělává a absolvuje nejrůznější kurzy a školení. Více na www.interierovy-design.cz.

Načítám