Hlavní obsah

Ze staré myslivny je luxusní penzion s retro patinou. Nechybí kachlová kamna ani historický nábytek

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel staré, zchátralé myslivny měl jasnou vizi: vytvořit krásný dům u řeky, který byl fungoval jako místo pro dlouhodobé pronájmy. Měl by být v tradičním stylu a vazbou na místo, kde se nachází. Podívejte se, jak se rekonstrukce povedla.

Článek

Na konci 19. století vznikla v půvabné oblasti Rabštejnu nad Střelou (u Plzně) hájovna, aktivně fungovala víc než půl století. Nicméně podobně jako řadu sudetoněmeckých domů ji čekal osud vyvlastnění a po zbytek 20. století v zásadě chátrala. Na konci 90. let minulého století objekt přestavěli na ranč s koňmi, který se ale nedokázal udržet. Nový majitel měl jinou představu, chtěl luxusní chalupu s veškerým komfortem na pronájem. O citlivou rekonstrukci se postarali Jan Němeček, Michaela Hablová a Maria Rochas ze studia Olgoj Chorchoj.

Pouto domu s jeho historií

Majitelé dali novému stavení nezvyklý německý název tauhaus, což v doslovném překladu znamená lanový dům. Název vyjadřuje myšlenku obnovit pouto domu s jeho historií a okolím. Právě v duchu této idey postupovali také architekti při rekonstrukci. Cílem bylo vytvořit luxusní a maximálně komfortní bydlení, ovšem přitom zachovat jedinečnou sudetskou atmosféru.

Kuchyň s pohádkovými kamny

Protože dům byl ještě před tímto zásahem přestavěný na ranč, bylo potřeba obnovit původní architektonické detaily historických budov. Mimo jiné i z toho důvodu autoři záměrně pracovali s tradičními materiály jako ocel a litina.

V přízemí vznikla společenská místnost propojená s kuchyní. Dominantou této části jsou obří, polyfunkční kachlová kamna. Právě na této zóně si autoři dali při rekonstrukci obzvlášť záležet.

Počítalo se totiž s tím, že nájemníci budou podobně jako majitelé vnímat vaření a stolování jako báječnou společenskou událost. V patrech stavení jsou pak jednotlivé apartmány a společné pokoje. Všechny autoři vybavili repasovaným historickým nábytkem, ale také novými, ovšem též historizujícími prvky vyrobenými na míru. Právě dobová patina prostupuje celým interiérem a elegantně doplňuje i nezbytné moderní zařízení.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám