Hlavní obsah

Bydlení v přírodním stylu? Ano, je harmonické a nadčasové

Foto: Möbelix

Obývák laděný do krémové a béžové nádherně oživí výrazné černé detailyFoto: Möbelix

Tlumené zemité tóny a krása přírodních materiálů. To jsou hlavní aktéři tohoto stylu. Jsou ideální pro milovníky jednoduchosti, střídmosti a harmonie v bydlení. Toto pojetí lze aplikovat rovněž na interiéry s boho detaily nebo zařízené v duchu japandi.

Článek

Boho může být barevně rozmanité, aktuálně mu však vévodí právě zemité tóny a odstíny babího léta. Co se týče japandi, jde o fúzi japonského minimalismu a severské praktičnosti. Pro tyto čisté otevřené interiéry jsou béžová, krémová či hnědá jako stvořené. Na oživení se používá černá nebo bílá.

Barevnost

Základem je barevné ladění do krémové, pískové, jílové růžové a šedohnědé nebo různých tónů tlumené zelené. Zvolte si jeden z jemnějších odstínů jako dominantní, dále si vyberte jeden výraznější pro detaily, jako jsou pohovka, křesla nebo textilní doplňky.

Foto: Möbelix

Pokud se bojíte, že by na vás všechna ta béžová a hnědá působily nudně, sáhněte klidně po olivově zelenéFoto: Möbelix

Aby výsledek nebyl fádní, použijte také několik bílých ploch. V kombinaci béžová, krémová, bílá můžete bez obav použít také černé akcenty, např. kovový stolek, konstrukci regálu či křesílko s výpletem.

Materiály

V přírodním stylu se logicky pracuje především s přírodními materiály, případně imitacemi v jejich dekoru. To platí zejména pro nábytek či podlahu. Pokud však můžete, zvolte poctivý masiv nebo alespoň dýhu.

Foto: Möbelix

Přírodní styl je především o kombinaci barev a volbě materiálů, jako je masiv, ratan, juta, keramika nebo korekFoto: Möbelix

Skvělými pomocníky budou v tomto případě nejrůznější doplňky z přírodních materiálů: jutové koberečky a kusové koberce s vlněným vzhledem, ratanová stínidla, koše z mořské trávy, květináče z vodního hyacintu, boxy a žebříky z bambusu atp.

Neznamená to však, že se s přírodním stylem musíte vzdát veselých barev. Třeba interiér laděný do béžové a bílé můžete v létě s klidem oživit pár pestrými akcenty, třeba tyrkysovou, fialovorůžovou nebo sytě žlutou. Použijte ji na textilních plédech, dekoračních polštářcích nebo svíčkách. V zimě je pak vyměňte za kousky v hořčicově žluté, cihlově oranžové nebo vínové.

Foto: Möbelix

Výhodou jemných zemitých tónů je, že se nemusíte bát je kombinovat s výraznějšími barvami, když máte chuťFoto: Möbelix

Proč právě přírodní styl?

Působí harmonickým a uklidňujícím dojmem. Nepoutá na sebe přílišnou pozornost a umožňuje se plně soustředit na sebe i blahodárný odpočinek. Snáze se k němu ladí nové kousky a neokouká se tak rychle jako interiéry ve výrazných barvách či s efektními moderními materiály. Je nadčasový a až na detaily, jako jsou drobné kusy nábytku, doplňky či dekorace, nepodléhá aktuálním trendům. Navíc jde především o kombinace barev a volbu materiálů, finální design předmětů je variabilní a záleží jen na vašem vkusu a preferencích. Tak směle do toho!

Reklama

Načítám