Hlavní obsah

Bydlíme s dětmi v mini bytě: Jaká pravidla nastavit?

Foto: Thinkstock

Bydlíte i s dětmi v maličkém bytě? Pak máte jistě problém s vytvořením alespoň jakéhosi soukromí. Přesto je však nutnéFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sníte o velkém bytě, kde by měl každý soukromí, ale místo toho žijete i s dětmi v miniaturním prostoru a večer všichni uléháte v jedné místnosti. Odkdy by dítě mělo mít soukromí a jak mu ho zajistit?

Článek

Alena žije s rodinou, tedy manželem, předškolákem a prvňačkou už přes rok v 1+1 v domě svých rodičů. S manželem se rozhodli stavět, dvoupokojový byt prodali, aby si nemuseli brát hypotéku, a teď svépomocí budují rodinný domek.

Soužití je podle ní někdy velmi náročné, děti mají po celém pokoji roztahané hračky, nikdo se nemůže ani na okamžik nikam schovat před ostatními a Alena přiznává, že pomalu ale jistě skomírá i sexuální život manželů. „Asi nezbývá než vydržet. Do žádných velkých úprav se tady v přechodném bydlení pouštět nechceme,“ zoufá si Alena.

Soukromí chtějí puberťáci

Hodně tolerance a nápaditosti to chce v situaci, kdy tři a více členů rodiny obývají miniaturní byt. Jak zajistit členům rodiny alespoň trochu soukromí?

„Malým dětem nevadí, když nemají soukromí, ony ten pojem ani neznají, nemají potřebu být o samotě. Stydí se třeba před návštěvou, ale před blízkými ne. Takže nedostatek soukromí vadí spíš dospělým než dětem a u dětí se ta potřeba začíná objevovat až s pubertou, když začínají pohlavně dospívat. Tehdy je vhodné, aby dítě obývalo vlastní prostor,“ poznamenává psycholog Jeroným Klimeš.

Foto: Thinkstock

Během noci je třeba, aby s vámi odrostlejší děti už nespaly v posteliFoto: Thinkstock

Terapeutka Lucie Horníková však poznamenává, že byť pro sebe malé děti nepotřebují obrovský pokoj, alespoň malý soukromý prostor je ideální, ať už na hraní nebo na učení. „Je na rodičích, aby i v miniaturním bytě přišli na to, jak navodit alespoň minimální pocit intimity,“ míní Lucie Horníková.

Pokud už máte dost všude se povalujících hraček a chcete je soustředit na jedno místo nebo váš školáček nutně potřebuje psací sůl a trochu klidu na učení a spánek, inspirujte se možnostmi, jak v malém bytě alespoň částečně vytvořit oddělené kouty. Co se dá dělat?

Zkuste žaluzie nebo paraván

  • Příčka – Možnost, která sice místnost rozdělí na dvě, ale vhodná je jen v několika případech. Místnost by měla mít ideálně dvě okna, aby se z jedné části nestala tmavá kobka. Příčku lze udělat sádrokartonovou nebo dřevěnou. Takové řešení ovšem vyžaduje jisté stavební úpravy.
  • Nábytek – Podobnou službu zajistí vhodně zvolená vyšší knihovna nebo skříň. Oproti příčce je tohle řešení navíc výhodnější v tom, že pokud se vám poštěstí přestěhovat do většího, nábytek poputuje s vámi.
  • Paraván– Opět kus nábytku, který můžete přestěhovat, a navíc jím podle potřeby hýbat po pokoji. Potřebujte zakrýt spící nebo učící se dítě? Nebo si na chviličku lehnout s knížkou a uniknout pohledům rodiny? Ideální.
  • Žaluzie – Ne jen na okna, ale i do prostoru můžete použít žaluzie, které alespoň částečně vytvoří iluzi oddělených prostor – schovat za ně můžete dětský kout, postýlku, svoji postel nebo stolek s počítačem. Výhodné je, že je kdykoli můžete vytáhnout ke stropu a získat zase jednu ucelenou místnost.
  • Posuvná stěna – Vypadá trochu jako vestavěná skříň, místo oblečení je za ní ale další oddělený prostor. Posuvné stěny jsou ideální v tom, že zajistí větší soukromí, a to dokonce i zvukové.
Foto: Thinkstock

Oddělený kout na hry oceníte především vy, rodičeFoto: Thinkstock

Pozor na sex před dětmi

I když se vám podaří alespoň částečně zajistit rozdělení místnosti, stejného soukromí jako ve vícepokojovém bytě nedocílíte. A proto berte na dítě ohledy. Odpusťte si noční hádky a vynalézaví budete muset být i ohledně sexuálního života. „Sex je třeba korigovat, využívat okamžiky, kdy dítě není doma, a nespoléhat večer na to, že potomek spí. Být přítomen u sexu rodičů by pro něj mohlo být velmi nepříjemné,“ varuje Lucie Horníková.

Žijete s rodinou v miniaturním bytě? Jak dosáhnout soukromí?

Reklama

Načítám