Hlavní obsah

Byla jste před svatbou panna, nebo sexuální čiperka? Víme, zda vám hrozí rozvod!

Foto: Robert-Przybysz, shutterstock.com

Vědci zkoumali, kdo má blíž k rozvodu. Ženy, které prosvištěly mnoha postelemi, nebo ty, které se držely před svatbou při zemi?Foto: Robert-Przybysz, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záleží na tom, s kolika muži jste spaly, než jste se vdaly? Možná ano! Američtí vědci totiž objevili určitou souvislost mezi počtem sexuálních partnerů a mírou rozvodovosti. Výsledky jsou překvapivé!

Článek

Vědci z univerzity v Utahu se rozhodli sledovat, jak souvisí počet sexuálních partnerů před svatbou s rizikem toho, že vaše manželství skončí krachem. Přestože na rozvodovost má vliv řada faktorů, i v tomto směru se dá něco vysledovat. Které ženy tedy končí u rozvodového soudu nejčastěji? Ty, co si před svatbou pořádně užívaly, nebo ty, které toho naopak moc neprožily?

Trocha čísel

Nikoho v podstatě nepřekvapilo, že nejmenší rozvodovost vykazovaly ženy, které do manželství vstupovaly jako panny. Rozvedlo se jich jen pár procent. Spíš než své počestnosti za to ale vděčí náboženství. V drtivé většině případů byla totiž důvodem sexuální zdrženlivosti víra. A právě hluboce věřící lidé se obecně méně rozvádějí.

Nikdo se ani moc nepozastavil nad výsledky žen, které si před svatbou uměly užít a spaly s více než deseti muži. Jejich rozvodovost (obzvláště v posledních letech) dosahovala 33 procent, což je dost vysoké číslo.

Co ale bylo doslova šokující? V podstatě stejné rozvodovosti dosáhly i ženy, které toho za sebou moc neměly a před svatbou se fyzicky sblížily s maximálně dvěma muži.

Nejlépe (tedy po skupině žen, které byly v den sňatku panny) dopadly dámy, které do svého velkého dne měly jakýsi průměrný počet sexuálních partnerů, tedy tři až devět mužů.

Foto: mauro_grigollo, shutterstock.com

Podle vztahových obdorníků vede často k rozvodům fakt, že má většina žen spojen sex s láskou a lásku se sexemFoto: mauro_grigollo, shutterstock.com

Co na to odborníci?

Dá se říci, že ani české odborníky výsledky studie příliš nepřekvapují. Na první pohled se sice může zdát, že ženy, které byly před svatbou zdrženlivé, budou lpět na rodině, mimomanželský sex jim nebude nic říkat, ale pravda je asi trochu jinde. „Je možné, že žena, která nenasbírala sexuální zkušenosti, nemá srovnání. A to může způsobit, že bude mít tendence tyhle zkušenosti dohnat,“ říká vztahová koučka Jana Zittová ze Školy pro ženy.

Podobně to vidí i vztahová koučka Míša Zdráhalová. „Ženy, které měly málo sexuálních partnerů, mohou v manželství začít přemýšlet nad tím, zda by to s jiným partnerem mohlo být lepší,“ říká Míša Zdráhalová. Navíc se mohlo klidně stát, že právě kvůli nedostatku zkušeností (nejen těch sexuálních, ale i vztahových) tyto ženy skončily v manželství s mužem, který se k nim skutečně nehodí.

A ženy, které před svatbou tak trochu řádily? „Když se nad výsledky zamyslím, jsou docela logické. Větší počet sexuálních partnerů může naznačovat, že tyto ženy byly mužům snadněji milostně dostupné proto, že sex považovaly za lásku. Je to tedy jejich naučený způsob získávání lásky a přirozeně jim pak manželství nefunguje, postrádají souznění a hledají je v sexu s jiným mužem,“ vysvětluje Míša Zdráhalová.

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Ty, které si vzaly svého prvního sexuálního partnera, musí aspoň někdy přemýšlet o tom, zda by to s jiným nebylo lepšíFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Nic neplatí stoprocentně

Studie naznačuje, že jakási zlatá střední cesta, tedy průměrný počet sexuálních partnerů před svatbou, je ideální. „Ukazuje to na poměrně zdravý vývoj sebepoznání v oblasti vztahů a sexuality. Ale zároveň si myslím, že i ženy, které měly před svatbou jednoho sexuálního partnera, mohou být ve svazku velmi šťastné, a ženě, která jich vystřídala šest, se manželství může rozpadnout z nejrůznějších důvodů,“ upřesňuje Míša Zdráhalová.

Vztahy totiž neurčují čísla ani statistiky, ale lidé. „Jde o velmi individuální téma, které s počtem sexuálních partnerů ani nemusí souviset. Záleží na ženě, jak zná samu sebe a svoji sexualitu, ví, co chce, a má alespoň nějaké srovnání. Tak může poznat, co se jí líbí a jaké má potřeby. Pak už asi nezáleží, zda své zkušenosti nasbírala s pěti nebo patnácti partnery,“ dodává Jana Zittová.

Co si o tom myslíte vy? Záleží na tom, s kolika muži žena spala před svatbou?

Reklama

Načítám