Hlavní obsah

Bylinkové mastičky proti ekzému i vyrážkám. Vyrobte si je sami!

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se urodilo, nasušili jste… Máte přebytky sušených bylinek a nevíte, co s nimi? Použijte je k výrobě domácích mastiček. Přinášíme recepty na měsíčkovou, levandulovou a heřmánkovou.

Článek

Ze sušených bylinek nemusíte pouze vařit čaj nebo připravovat obklady. Jejich léčivou sílu využijte i v podobě mastí. Domácí příprava je velmi jednoduchá, finančně nenáročná a výsledek opravdu stojí za to. Pokud nemáte léčivky vlastní, pořídíte je v lékárně nebo specializovaných prodejnách, třeba i v biokvalitě.

Navíc se blíží Vánoce, takže naše recepty můžete brát jako zajímavou inspiraci na vlastnoručně vyrobené dárky pro své blízké.

Protizánětlivá měsíčková

Měsíček lékařský je nejen hezká a voňavá rostlina, ale hlavně má úžasné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Typickým produktem je právě měsíčková mast, kterou můžete připravovat jak ze sušených, tak v sezoně i z čerstvých květů.

Potřebujete: 15 g sušeného měsíčku (případně dvě hrsti čerstvých květů), 250 g čistého vepřového sádla

Postup: Sádlo pomalu rozpusťte a vmíchejte do něj byliny. Poté stáhněte plamen na minimum, případně nádobu dejte do vroucí vodní lázně. Vše nechte hodinu a půl prohřívat, občas promíchejte a následně uložte na tmavém a chladném místě, aby směs ztuhla. Ráno ji opět rozpusťte, přeceďte a rozlejte do skleniček. Skladujte je v chladu.

Pomocí měsíčkové masti se v tradiční lidové medicíně léčí různé ekzémy, těžce se hojící ranky, opruzeniny, suchá a také velmi popraskaná kůže, třeba na patách. Poradí si s popraskanými koutky či podrážděnou pokožkou, zabírá i na proleženiny.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Voňavá levandulová

Levandule je oblíbená pro svoji úžasnou vůni, ale její využití je mnohostranné. Připravit si můžete třeba levandulový sprej na žehlení. Nyní se ale zaměříme na mastičku.

Potřebujete: přibližně hrst sušených (nebo v sezoně čerstvých) levandulových květů, 300 g domácího vepřového sádla (může být i bambucké máslo nebo lékařská vazelína), 30 g včelího vosku

Postup: Sádlo s voskem ohřejte ve vodní lázni na 80 °C. Přidejte květy levandule a asi deset minut zahřívejte a míchejte. Poté nádobu odstavte do chladu. Následující den směs opět rozehřejte a přeceďte přes gázu. Rozlejte do nádobek, které skladujte na tmavém a chladném místě.

Léčivé schopnosti levandule oceníte při kožních problémech, revmatismu, stresu či bolestech hlavy. Mast také regeneruje pokožku, proto se uplatní při popáleninách a spáleninách od slunce. Je rovněž protizánětlivá, takže podporuje hojení různých vyrážek, ekzémů, a dokonce lupénky.

Foto: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock.com

Foto: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock.com

Hojivá heřmánková

Heřmánek působí protizánětlivě, dezinfekčně a uvolňuje křeče. Kromě oblíbeného uklidňujícího čaje si můžete připravit i mast.

Potřebujete: 250 g vepřového sádla (případně bambuckého másla nebo vazelíny), hrst sušených heřmánkových květů (v sezoně dvě hrsti čerstvých)

Postup: Tuk rozehřejte a vsypte do něj heřmánek. Nechte probublat, promíchejte a odstavte. Směs opět nechte přes noc odležet na chladném místě. Následně ji mírně zahřejte, přeceďte a ještě jednou promíchejte. Rozdělte do skleniček, které skladujte v chladu a temnu.

Heřmánková mast urychluje proces hojení kůže, zklidňuje kožní vyrážky a lehčí spáleniny, snižuje bolest a omezuje tvorbu jizev po popáleninách.

Foto: images72, Shutterstock.com

Foto: images72, Shutterstock.com

Mastičky můžete ozvláštnit tím, že při výrobě použijete jako základ kokosový olej. Je voňavý sám o sobě a také mírně antibakteriální. Na 50 ml oleje dejte přibližně 10 g byliny. Postup výroby je obdobný jako v uvedených receptech. Pouze pamatujte na to, že kokosový tuk začíná kapalnět již od 20 °C.

Reklama

Načítám