Hlavní obsah

Byt s velkou střešní terasou. Tady se schází všichni přátelé

Foto: Iveta Kopicová

Úžasný byt s ještě úžasnější střešní terasou vznikl jako půdní nástavba brněnského domu. Manželé ho původně koupili jen jako investici, ale sami se v něm zabydleli a zamilovali se do něj.

Článek

Brněnské Zábrdovice donedávna neměly pověst úplně nejlepší lokality k bydlení, dnes je ale opak pravdou. Díky postupné rekonstrukci a nové výstavbě činžovních domů a také poloze v pěší vzdálenosti od centra města se stávají vyhledávanou čtvrtí.

Předvídali to manželé Sebastián a Viktorie, kteří si nechali postavit velkorysý byt v dříve nevyužívaném půdním prostoru jednoho z domů. A ačkoli šlo původně jen o investici, sami se sem s chutí nastěhovali a už teď vědí, že se jim tento prostor jednou bude jen těžko opouštět.

V rukou architektů

Díky dřívějším spolupracím znali klienti architektonické studio  I. D. Arch., kterému svěřili stavbu i veškeré zařízení interiéru. „Bylo to snadné. Řekli jsme pár bodů k zadání, odsouhlasili si geniálně navrženou dispozici a následně i materiály a pak už jsme jen přišli s osobními věcmi a bydleli,“ popisuje Viktorie.

Stavba byla podle architektů bez větších zádrhelů: „Tím, že se odstranila celá střecha včetně krovů, stavělo se zcela bez kompromisu a jediným svazujícím prvkem byl obvod domu,“ popisuje Rostislav Černík ze studia. Dvoupodlažní byt má 200 m2, patří k němu velká střešní terasa a další dvě terasy u ložnic a obytného prostoru. A ačkoli v původním plánu byly tři ložnice, nakonec se vešly čtyři.

„Oproti zadání se podařilo vytvořit jeden pokoj navíc, což je super. Máme velké rodiny, a když se sjedou, tak se všichni pohodlně vyspí,“ pochvaluje si majitelka.

Foto: Iveta Kopicová

Architektonické studio vybíralo do bytu i veškeré detaily, například peřiny a povlečení

Úložné prostory

Bytem prochází jednoduché ocelové schodiště, které je zároveň součástí statických konstrukcí a v celém rozsahu je přiznané. Pod ním vzniklo množství úložných prostor. I těch je nakonec díky chytrým řešením více, než bylo v plánu. Majitelé chtěli, aby vše v interiéru bylo co nejjednodušší, zabudované a vestavěné, aby zkrátka nikde nic „netrčelo“ a aby byl prostor snadný na údržbu.

„Z materiálů převládá přírodní masivní dub a dýha, které doplňují jednobarevné laminované materiály. Jako firma jsme navrhovali veškerý nábytek a pořídili i vše ostatní včetně dekorací, peřin, povlečení a doplňků, třeba v koupelnách,“ vysvětluje Rostislav Černík.

Ve spodním patře jsou ložnice, dvě koupelny a technická místnost, v horním patře pak otevřený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a pracovním koutkem i prostorem pro relaxaci.

Foto: Iveta Kopicová

Majitelka miluje vaření a pečení, proto si přála téměř profesionální kuchyň. Pracovní deska je z masivního dubu, přes ni je „přehozen“ nerezový dílec s vevařeným dřezem

Téměř profesionální kuchyně

Majitelčinou velkou vášní a v budoucnu nejspíš i profesí je vaření a pečení, přála si proto téměř profesionální kuchyň s plynovou varnou deskou a velkým dřezem. „Pracovní deska je z masivního dubu a přes ni je ,přehozen' nerezový dílec s vevařeným dřezem atypické velikosti. Měl být hluboký a široký, aby se do něj dal postavit pečicí plech a šel snadno umýt. To typové dřezy neumožňují,“ říká Rostislav Černík.

„S přáteli se scházíme většinou u nás, takže se v kuchyni neustále něco děje. Je skvělé, že je součástí otevřeného prostoru, takže i když něco připravuju, jsem stále uprostřed dění,“ říká Viktorie.

Terasa s výhledem na město

Z relaxační části obytného prostoru se po schodech stoupá na střechu s posuvným světlíkem, který do interiéru propouští denní světlo a hlavně slouží jako výstup na střešní terasu. Na té mají majitelé opravdový ráj – užívají si tu slunce a panoramatické výhledy, v létě grilují a pěstují bylinky a zeleninu.

Vzhledem k tomu, že se manželům brzy narodí dcera Matilda a že přece jen dlouho touží po domečku se zahradou, plánují stěhování z města do přírody, i když si ve svém bytě, kde vlastně původně vůbec žít neplánovali, velmi zvykli. Opět budou spolupracovat s  I. D. Arch., takže věří, že pro ně navrhnou velmi příjemné bydlení.

Vizitka studia

Ing. arch. Ivana Dombková spolupracuje s Rostislavem Černíkem od roku 1992. V roce 2012 založili architektonické studio  I. D. Arch. Za téměř 30 let spolupráce navrhli a zrealizovali stovky rekonstrukcí i novostaveb nejen pro bydlení, ale i restaurace, hotely, vinotéky, kanceláře a ateliéry. Realizovali několik developerských projektů, z nichž poslední se nachází v srdci Beskyd pod vrcholkem Radhošť. Více na www.id-arch.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek