Hlavní obsah

Barva roku 2021? To je kontrastní kombinace žluté a šedé!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Pantone každoročně vyhlašuje barvu roku, která má v následujících měsících udávat trendy v designu i běžném životě. Pro rok 2021 udělala výjimku a zvolila barvy dvě. Základní šedou a jasně žlutou.

Článek

Vyhlášení barvy roku je ve světě designu velká událost a mnozí napjatě očekávají, až jejich oblíbená firma vyhlásí tu svou. Za jednu z největších autorit platí Pantone Color Institute, která své barvy volí už dvacet let. Před vyhlášením její odborníci pečlivě analyzují současné trendy, světovou situaci a společenské dění, aby správně vybrali odstín, který pozitivně ovlivní malířství, design, módu, umění i životní styl.

Pro rok 2021 byly zvoleny barvy dvě, základní šedá (Ultimate Grey) a jasná žlutá (Illuminating). Jak působí na lidskou psychiku a kam se v interiérech hodí nejvíce?

Šedá symbolizuje vytrvalost

Šedou v interiéru spousta lidí odmítá a označuje ji za nudnou a konzervativní, designéři a návrháři si ji ale nemohou vynachválit. Díky tomu, že nepatří do základního barevného spektra, je považována za velmi univerzální a dá se dobře kombinovat snad s čímkoliv.

V psychologii se jí připisují vlastnosti jako neutralita, síla, statečnost nebo vytrvalost. Často je však také vnímána jako barva, která s sebou nese strach ze života, nejistotu a smutek. Proto je třeba dát si pozor na její množství, hlavně v malých a špatně prosvětlených interiérech. V nich ji můžete využít hlavně na menších plochách a dekoracích.

Ve větších prostorech se pak hodí i na podlahu, výmalbu stěn (výborně k tomu poslouží třeba beton nebo betonová stěrka) či nábytek. Ani tady ale nesmí zůstat sama, vždy ji doplňte bílou a některou výraznější barvou.

Foto: Ume illustration, Shutterstock.com

Základní šedá a jasná žlutá podle společnosti Pantone nastaví ten správný směr pro rok 2021. Spojují totiž sílu a vytrvalost s optimismem a radostíFoto: Ume illustration, Shutterstock.com

Žlutá představuje naději

Žlutou si většina lidí spojuje se sluncem a jeho paprsky, proto se považuje za symbol štěstí, naděje, radosti a tepla. Podporuje chuť k jídlu, kreativní myšlení a aktivitu. Navíc dokáže vnést dodatečné světlo i do těch nejtmavších místností.

Oceníte ji například jako výmalbu v malých či špatně osvětlených místnostech, případně v těch orientovaných na sever či východ, v nichž pocitově zvedne teplotu. Výborně se hodí do obývacího pokoje, kde pomůže rozproudit komunikaci a v kuchyni si ji zamilují ti, kdo potřebují podpořit chuť k jídlu.

Skvěle se hodí na bytové i textilní doplňky a dekorace, stejně jako u šedé si však dávejte pozor na její množství. Příliš mnoho žluté totiž může vyvolávat úzkosti, frustrace, hněv a špatnou náladu. Je proto dobré ji používat opatrně a kombinovat s barvami, které ji zvládnou trochu utlumit.

Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

Šedá se žlutou se výborně hodí například do obýváků. Co takhle šedá pohovka se žlutými polštářky do větší místnosti a žlutá pohovka s šedými doplňky do menších prostorů?Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

Spojení síly a optimismu

Žlutou a šedou zvolilo Pantone pro jejich vlastnosti a to, jak skvěle se doplňují. Žlutá sama o sobě je až příliš temperamentní, šedá naopak nevýrazná (rady, jak správně pracovat se žlutou). Společně vytváří dokonalou rovnováhu a spojují sílu s optimismem, což je něco, co všichni momentálně potřebujeme. Navíc společně sluší téměř každé místnosti.

Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

Kombinace těchto barev bude slušet i kuchyni. Šedá vás podpoří při soustředění na práci a díky žluté vám bude lépe chutnatFoto: Zatevahins, Shutterstock.com

Ideální kombinace do obýváku

Kombinace šedé a žluté se nejlépe hodí do obývacího pokoje a kuchyně. Do ložnice přidávejte obě barvy s rozmyslem a každou z nich volte pouze na maličkosti, jako jsou polštářky, vázy nebo třeba taburet. Kombinace se příliš nehodí do dětských pokojů, proto ji případně pořádně proberte s vaším potomkem.

Reklama

Načítám