Hlavní obsah

V historické vile si zařídili útulné a praktické bydlení

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Interiér, který bude působit útulně i stylově a zároveň nabídne praktické řešení s dostatkem úložných prostor. Rekonstrukce třípokojového bytu v historickém domě v centru Liberce byla náročnější, než se čekalo. Výsledkem je ale příjemné bydlení pro čerstvou rodinu.

Článek

Prostory v půvabné liberecké vile měly možná romantický charakter, bez rekonstrukce a zásadních dispozičních úprav se ovšem skoro nedaly obývat. Na interiérového designéra Josefa Trakala se mladí majitelé obrátili s jasným přáním, aby pro ně vytvořil interiér, kde se jim bude šťastně žít s čerstvě narozeným miminkem. Chtěli prakticky zařízený byt, který bude působit přátelsky, útulně a otevřeně pro rodinné návštěvy.

Při rekonstrukci se propadl strop

Už od začátku majitelé plánovali zvolit praktičtější řešení, co se dispozice bytu týká. Chtěli, aby byl prostor maximálně využitý a přitom stylově čistý. Při stavebních úpravách došlo ovšem k nečekanému propadu stropu. Následně se odhalil velmi špatný stav nosných trámů v historickém domě, takže se rekonstrukce protáhla a prodražila.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dispozici bytu ve starém libereckém domě architekt s majiteli zásadně přepracovaliFoto: Archiv Institutu bytového designu

Oblíbené dubové dřevo

Ohledně použitých materiálů měli majitelé jediný požadavek, na kterém trvali: dubové dřevo. Josef Trakal s ním proto pracoval na nábytku, dekorech a použil jej také na podlahu. V celém bytě je dubová velkoformátová podlaha, která prostor sjednocuje a zútulňuje.

Dubovou dýhu doplňují odstíny bílé, šedé a betonová stěrka, kterou autor mimo jiné použil také v koupelně namísto tradičních obkladů. Stejný materiálový koncept se opakuje v každé místnosti, což opět podporuje stylovou celistvost prostor.

České židle i světla

Kuchyňská linka a boční obývací stěna jsou navržené jako jeden kus nábytku, a to spolu s barem, který doplňují barové židle od české firmy Ton. Domácího výrobce architekt zvolil také v případě osvětlení: s majiteli vybrali světla od liberecké firmy Severské světlo, které je charakteristické jednoduchým skandinávským designem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Součástí kuchyňské linky je barFoto: Archiv Institutu bytového designu

Šatna v ložnici

Pro mladou rodinu byl důležitý také dostatek úložných prostor. Jsou nenápadně zakomponovány po celém bytě a netradičním, ale určitě efektivním řešením je pak otevřená vzdušná šatna jako součást ložnice.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu 2020. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám