Hlavní obsah

Čajové vychytávky: Na nízký tlak, proti Parkinsonovi i na čištění koberce!

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O přínosech bylinkových čajů není pochyb a všichni je znají, ale věděli jste, že černý nebo zelený čaj mají také mnoho „kouzelných“ účinků, a to jak na tělo, tak i třeba na domácnost? Možností je nespočet.

Článek

Existuje šest základních druhů pravého čaje: černý, zelený, bílý, oranžový, kvetoucí a oolong. Některé jsou spíše pro fajnšmekry, ale obyčejný černý nebo zelený má doma asi každý. Jestli jste dosud dávali přednost spíše kávě, možná vás přesvědčí pár zajímavých zdravotních přínosů.

Pití černého čaje prokazatelně snižuje tvorbu plaku na zubech a omezuje růst bakterií v ústní dutině. Zajímavé také je, že jedinci, kteří konzumují tři a více šálků zeleného nebo černého čaje denně, mají o 21 procent nižší riziko mrtvice než ti, kteří dávají přednost nečajům (tedy nápojům, které nejsou z čajovníku). Některé výzkumy zase naznačují, že antioxidanty jako polyfenol a katechiny mohou bránit rozvoji rakoviny.

Recept na nízký tlak

Za zmínku stojí i fakt, že černý čaj obsahuje taniny, které pomáhají zvýšit imunitní odpověď organismu a mají terapeutický účinek na trávicí trakt. Třísloviny pak bojují proti virům, proto chrání před chřipkou a jinými virózami, včetně těch žaludečních. Často se vám točí hlava, když uděláte rychlejší pohyb nebo se energičtěji zvednete z předklonu? Pak byste měli černý čaj pít pravidelně. Zlepšíte si tím hypotenzi, tedy snížený tlak.

Čaj vám také dodá jiskru a podpoří životní sílu. Aminokyselina L-theanin zlepšuje soustředění a díky nízkému obsahu kofeinu (dvě až čtyři procenta) se zvyšuje tok krve do mozku, ovšem bez nadměrné stimulace srdce. Proto je pití čaje také jednou z cest, jak oddalovat příznaky Parkinsonovy choroby. Výše zmíněné plusy platí, je-li nápoj konzumován přiměřeně, což znamená zhruba dva až tři šálky denně. Větší množství může být důvodem bolestí hlavy a problémů s kyselinami v žaludku.

Foto: Shulevskyy Volodymyr, Shutterstock.com

Všechny druhy pravých čajů pocházejí z rostliny zvané čajovník čínský (Camellia sinensis). Liší se způsobem zpracování: černý čaj je fermentován a oxidován, zatímco zelený a bílý neFoto: Shulevskyy Volodymyr, Shutterstock.com

Pomocník nejen k pití

Čajový výluh je přímo balzámem pro pokožku. Zelený čaj pomáhá regenerovat, a působí tak proti stárnutí pleti (stačí pravidelně používat místo pleťové vody po odlíčení). Starou známou radou je přiložení použitých čajových sáčků na oteklé a začervenalé oči, stejně můžete ošetřit štípance všeho druhu. Zklidnění pokožky zarudlé sluncem nastane po obkladech silného černého čaje, zatímco když si do koupele nohou přidáte drcené lístky čaje zeleného, ucítíte úlevu a zároveň výborně vydezinfikujete kůži před domácí pedikúrou.

Čajové finty pro zdraví a krásu

  • Chcete-li zachránit nalomený nehet, odstřihněte z nepoužitého čajového sáčku dva milimetry široký a jako nehet dlouhý proužek papíru, položte jej na kraj nehtu jako dlahu a přetřete bezbarvým lakem. Po zaschnutí ještě jednou a nakonec pilníkem dolaďte případné nerovnosti. -
  • Až se bude vašemu dítěti kývat zub, připravte si sáček zeleného čaje a bezprostředně po vypadnutí ho přiložte na ránu. Bude méně krvácet a hlavně bolet. -
  • Silný černý čaj je také dobrým přírodním barvivem na šedé vlasy. Pět sáčků čaje přelijte litrem vařící vody a společně s hrstí rozmarýnu a šalvěje nechte louhovat přes noc. Přeceďte a nanášejte na vlasy. -
  • Způsobů, jak bojovat s bradavicemi, je nespočet a jedním z nich je i přikládání vlhkého sáčku černého čaje (přelepte náplastí). Aplikujte vždy na noc a opakujte do vymizení. -

Čajová terapie pro vaši domácnost

Věděli jste, že připálenou mastnotu z pánví odstraní tanin obsažený v černém čaji? Stačí několik použitých sáčků zalít horkou vodou a nechat působit. Stejný odvar dodá lesk staré komodě nebo neošetřené dřevěné podlaze. A když už jsme u té podlahy… Koberec po babičce zbavíte zatuchliny posypáním drcených čajových lístků. Druhý den, až budete luxovat, bude nepříjemný zápach pryč a s ním i povrchová špína. Nebojte se takto ošetřit i cenné perské koberce. Jako efektivní úklidový prostředek se čajový výluh osvědčil i při mytí oken – nalijte ho do rozprašovače a užívejte jako běžný čistič.

Určitě jste si všimli, že když necháte otevřený sáček s čajem vedle aromatických věcí nebo potravin, rychle nasaje jejich vůni. Takže pak máte čaj „s příchutí“ červené papriky nebo sirek. Tuto absorpční schopnost můžete využít ve svůj prospěch umístěním sáčku čaje všude tam, kde chcete zabránit nepříjemným pachům. Své místo si tedy najde ve špajzu, ledničce, ale i v teniskách nebo v kočičím záchodě. A chcete-li papíru, ať už notovému nebo třeba i novinovému, dodat starožitný nádech, pak jej vykoupejte v silném čajovém odvaru a nechte uschnout.

Foto: Neveshkin Nikolay, Shutterstock.com

Použité čajové sáčky by se měly uchovávat pověšené v proudícím vzduchu. V misce nebo krabičce začnou rychle plesnivět Foto: Neveshkin Nikolay, Shutterstock.com

Další zajímavé tipy, jak využít čaj

  • Přidáte-li jasmínový čaj k vařící se rýži, získáte zajímavou vůni i chuť. -
  • Půl lžičky drcených čajových lístků urychlí dušení staršího hovězího masa. -
  • Rybí zápach z rukou odstraníte omytím ve slabém čaji. -
  • Sáček čaje by neměl chybět ani v psím pelechu, pokud se chcete vyhnout invazi blech. -
  • V Číně se často při vaření vajíček přidávají do vody čajové lístky – zlepšuje to barvu i chuť vajec. -
  • Pokojovým rostlinám občas dopřejte zálivku zbylým čajem, podpoří to jejich růst. -

Dáte čaji šanci v péči o tělo, nebo radši při úklidu? 

Načítám