Hlavní obsah

Žárlí dítě na příchod sourozence? Poradíme!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žárlivost dítěte je zcela normálníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jste v radostném očekávání, a přesto máte trochu starosti? Doma v pokojíčku na vás totiž pokukuje malý nezbeda, který je z toho „malého zázraku" v bříšku nervózní. Tušíte správně, žárlí! A to jste své miminko ještě ani poprvé nepolíbila.

Článek

Děti žárlí a je to pochopitelné. Vlastně by bylo dost zvláštní, kdyby je nechával příchod sourozence na svět chladnými. Přestaňte se obávat! To, že je vaše dítě z příchodu miminka na svět nervózní, je logické. Zvyklo si na vaši nepřetržitou pozornost. A najednou cítí, že svou lásku věnujete i někomu jinému. A možná to je ten kámen úrazu. Ještě tomu nerozumí. Neví, co ho čeká.

Neodstavujte své dítě na druhou kolej

Většina psychologů se shoduje, že nejlepší cestou k předcházení žárlivosti u dětí je zapojovat je do všedních starostí a radostí už od začátku. A to i v případě, že je vaše dítě velmi malé. „Je důležité, aby váš potomek cítil, že ho neodstavujete na druhou kolej. Naopak mu vysvětlete, jak moc ho potřebujete. Bude mít radost, když se zapojí a bude vám s miminkem pomáhat," konstatuje psycholožka Janatová. Velmi brzy zjistí, jaké má život se sourozencem výhody. Nebude se s ním totiž dělit jen o čas, lásku, o místo a hračky. Vaše děti budou vymýšlet „lumpačiny", vytvoří společně dílo a tato skutečnost je bude naplňovat. Hra se sourozencem bude přinášet nový druh emoce, radost a uspokojení. Jeho nejistota brzy zmizí a vaše dítě pochopí, že ho milujete stále stejně.

Příprava na miminko

Důležité je na příchod miminka staršího potomka připravit. Probírejte s ním možnosti, jak se bude jeho sourozenec jmenovat, kam mu dáte postýlku. Vaše dítě bude cítit, že miminko nečekáte jenom vy, ale celá rodina. Bude se na něj těšit. Až si pro vás pojedou vaši nejbližší do porodnice, dopřejte dítěti, aby se s malým tvorečkem pozdravilo. Pokud je to možné, aby ho pochovalo. Je to nesmírně důležité, protože do jeho dětského světa vstupuje nový element a už z něho neodejde.

Situace může vypadat růžově, přesto buďte nějaký ten čas ve střehu. Vaše starší dítě bude mít tendenci se o miminko starat i samo. Daruje mu třeba čokoládu nebo bonbonek. Usmyslí si, že miminku ukáže, jak rozebrat tu krásnou mašinku. Chvíli bude trvat, než pochopí, že ten malý uzlíček ještě není na všechno připraven.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na příchod miminka děti připravujteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Společné prožitky

Dítě je bez dětské společnosti v dalším vývoji vystaveno velkému riziku. Když má doma sourozence, má vyhráno. Jeho společnost netvoří jenom kamarádi a rodiče. Kromě lásky a hry totiž dětem jejich společnost přináší i další výhody. Naučí se mnohým taktikám společenských vztahů. Budou muset pozorovat povahové vlastnosti ostatních dětí, učit se je hodnotit, přizpůsobit své chování. A nejlepším bonusem je, že vaše děti budou moci prožívat kus intimity a citové atmosféry rodiny společně!

Takže si z počáteční žárlivosti nic nedělejte. Vaše děti si k sobě časem cestu najdou, zamilují se a budou si spolu užívat radostných okamžiků.

Reklama

Související témata:

Načítám