Hlavní obsah

Čekáte druhé dítě a bojíte se: Co když ho nebudu dost milovat?

Foto: thinkstock

Máte obavu, že neumíte rozpůlit lásku?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovali jste druhé dítě, vyšlo to, a najednou vás místo radosti zaskočily obavy. Co když ho nebudete milovat tak, jako to prvorozené? Odborníci uklidňují, láska k dítěti není něco, co se napoprvé vyčerpá.

Článek

„Manžel mi řekl, že se bojí, aby druhé dítě miloval stejně jako první. Přemýšlela jsem o tom celou noc, a pak si přiznala, že se také bojím. Moc se těším, že budou děti dvě, ale mám strach, že na první mi nezbude čas, a že už nebudeme zažívat tolik společných chvil,“ přiznává Martina, která má dvouletou dceru a pár měsíců do porodu.

Její manžel se bojí z jiného důvodu. Prý se nikdy necítil tolik milován jako jeho starší bratr. „Je to chráněnec rodičů, pomáhají mu, někdy je až využívá. Manžel si nemyslí, že by jeho rádi neměli, ale vždy se cítil odstrčený,“ doplňuje Martina.

Obavy pramení z dětství

A právě pocity z dětství mohou strach rodičů, kteří se chystají na příchod druhého potomka, vyvolat. „Může v nich být ukrytá obava, že to tak prostě je, že druhé dítě nelze milovat stejně. Mohou se cítit ochuzeni o pocit být první, třeba se jim zdálo, že toho měl starší sourozenec víc, víc toho směl a měl rodiče jen pro sebe. Na druhé straně prvorozené dítě zase může trpět tím, že už nemá veškerou pozornost,“ vysvětluje psycholožka Markéta Klingerová. Pokud je ale rodina funkční, obavy se podle ní po čase rozplynou. „Rodičovská láska není počitatelná,“ míní Markéta Klingerová.

Foto: thinkstock

Prvorozené dítě na příchod sourozence musíte také připravitFoto: thinkstock

„Většina matek zažívá po narození prvního dítěte pocity obrovské lásky a při druhém těhotenství si třeba neumí představit, že se to zopakuje. Ve většině případů to pomine a i k druhému dítěti vznikne zcela nový vztah,“ podotýká psycholožka Erika Dušánková.

Na dítě se připravte

  • Udělejte si systém– Pocity, že druhé dítě nebudete milovat, mohou pramenit z obav, že vám na to první, dosud hýčkané, nezbude čas. Zkuste si už v těhotenství předběžně vymyslet plán, jak si péči o děti rozdělit s partnerem. Tatínek by vás měl v péči o miminko, vyjma kojení, rovnocenně zastoupit a vy můžete pravidelně trávit čas jen se starším potomkem jako dřív.
  • Věkový rozdíl– Promyslete si, jaký věkový rozdíl mezi dětmi by vám nejlépe vyhovoval. Když se vám děti narodí brzy po sobě, budou následující roky velmi náročné, po čase se ale děti vzájemně zabaví. Při větším věkovém rozdílu vám zbude na novorozence hodně času, ten starší bude přes den ve škole nebo školce.
Foto: thinkstock

Láska k dětem se nedělí, prostě je jí vždycky dostFoto: thinkstock

Kdy vyhledat odborníka

Pocity, že se na dítě nijak zvlášť netěšíte, nebo obavy, že ho nebudete mít rádi, mohou být klidně způsobené tím, že už jedno dítě máte a víte, že začátky nejsou snadné. A některé matky samy připouštějí, že po druhém porodu je žádná euforie jako napoprvé nezasáhla. Spíš byly nervozní z toho, že je čeká řada bezesných nocí. Poté, co se hormony rozjitřené těhotenstvím a porodem uklidnily, vše bylo v pořádku.

Pokud vás ale nepříjemné pocity ve vztahu k novorozenci neopustí ani delší dobu po porodu, můžete mít opravdový zdravotní problém, třeba laktační psychózu nebo poporodní depresi. A to bez odborníka asi vyřešit nepůjde. „Ženy se o tom často stydí mluvit, mají pocit, že selhaly, protože k dítěti nemají vztah. Pokud se stav jeví jako chorobný, je lepší nečekat a vyhledat odborníka,“ radí Erika Dušánková.

Věřte tomu, že se obavy, že druhorozenému dítěti nedokážete dát tolik lásky jako prvnímu, většinou po příchodu miminka rozplynou. A těšte se!

A jak to bylo u vás?

Reklama

Související témata:

Načítám