Hlavní obsah

Červen ve slevách: Kdy a o kolik zlevní brambory?

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Reklama

Na čem byste v červnu mohli nejvíc ušetřit? A bude konečně klesat i cena brambor? Právě na to jsme hledali odpovědi u odborníků i při srovnávání cen a slev.

Článek

Chcete i v červnu ušetřit, tak se chystáte využít nejvýhodnějších slev? „Červen je nejen měsícem, kdy se začínáte chystat na dovolenou, ale přináší i první sklizeň – a na obojí obchodníci reagují, takže v akcích najdete hlavně opalovací přípravky, vše potřebné pro bazény, ale také brambory, peckoviny jako broskve nebo meruňky a velmi často melouny,“ říká Petr Miklík z nákupního rádce Kupi.cz.

Zlevní konečně brambory?

Už se vám nechce kupovat drahé brambory a doufáte, že v červnu, kdy dorazí na trh první české rané druhy, půjdou ceny dolů? Zatím vás moc potěšit nemůžeme. „Rané brambory jsou letos nejdražší za poslední 3 roky. Zatímco loni stálo v akci kilo v květnu 18,50 Kč, a v červnu dokonce jen 13,5 Kč, letos se kilo brambor prodává v akci  za 23 Kč a jejich výrazné zlevnění neočekáváme. Jak ukazují dlouhodobé statistiky, průměrná sleva brambor v akci je okolo 25 %,“ uvádí Petr Miklík.

Na cenu brambor a nějaký ten výhled, jak by se mohla vyvíjet, jsme se zeptali i agrárního analytika Petra Havla. „Rané brambory z letošní sklizně, ať jsou z ČR, nebo ze zahraničí, ceny dočasně zvednou. Nové brambory jsou vždy dražší než brambory ze sklizně z předchozího roku. Jak ale bude množství raných a dále poloraných brambor na trhu přibývat, půjde postupně cena dolů. Osobně si myslím, že ceny začnou klesat na konci června, rozhodně v řádu několika týdnů. Očekával bych pak, že se cena za kilogram brambor vrátí pod hranic i 20 korun.“

Foto: Dmitriy Gutkovskiy, Shutterstock.com

Výrazné zlevnění brambor v nejbližších dnech neočekávejte, mělo by se projevit až za pár týdnůFoto: Dmitriy Gutkovskiy, Shutterstock.com

Broskve a meruňky výhodněji

Příznivou zprávou je, že momentálně zlevňují peckoviny. „Broskve, kterým v průběhu června začíná sezona, jsou letos až o 15 Kč za kilogram levnější než vloni. Jejich cena by se mohla v průběhu června dostat i pod 30 Kč za kilo a nákupem v akci průměrně ušetříte 30 procent.

Podobně na tom je i vývoj cen meruněk. Právě teď za ně dáte průměrně 47,90 Kč, v červnu meruňky v akci  koupíte za cenu kolem 35 Kč, takže ušetříte asi 28 %.

Melouny koupíte za letní ceny

V obchodech se začnou objevovat i levnější melouny – nejčastěji vodní, který se v akcích vyskytuje od května až do července. V červnu bývá z celého roku v akci nejčastěji. „V květnu jste ho mohli v akci pořídit za 20 Kč za kilo – což je o 6 Kč levněji než loni. Proto předpokládáme, že byste ho už v červnu mohli pořídit i pod 10 Kč za kilogram, což je cena obvyklá spíš v červenci,“ říká Petr Miklík. Meloun vodní je suverénně nejpromovanější ovoce v průběhu června, běžně bývá ve 25–28 akcích v průběhu jediného měsíce. Nákupem v akci průměrně ušetříte 25 %.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Velmi často se v akčních letácích objevují v červnu melouny, letos by to mělo být za zajímavé cenyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ušetříte za opalovací krémy i bazén

Asi už také víte, kdy a kam se chystáte v létě vyrazit na dovolenou – a možná už i nakupujete potřebné vybavení. Jestliže do toho patří i opalovací přípravky, pak se můžete spolehnout na to, že v červnu budou zcela jistě v akci! Ve slevových letácích objevíte všechny jejich formy – oleje, krémy, spreje atd. Při pohledu do loňských statistik se slevy pohybovaly od 15 až do 45 %, takže se jistě vyplatí si na ně počkat.

Majitelé bazénů potěší také to, že se v červnových akcích velmi často objevuje i bazénová chemie a vše potřebné pro pohodovou sezonu. A ti, kteří o nákupu bazénu uvažují, mohou počítat i s tím, že i je seženou v červnu levněji.

Vzpomínáte si, kolik stálo máslo nebo další potraviny před rokem či dvěma? Tehdejší ceny i prognózy, jejichž pravdivost můžete už teď konfrontovat se skutečností, najdete v článku Co zdražilo víc než máslo? 10 cenových skokanů roku, z nichž vás mnozí překvapí!

Reklama

Související témata:

Načítám