Hlavní obsah

Česko peče cukroví s ProŽeny.cz: Nadýchané pusinky

Foto: Mona Martinů

S Lenkou jsme pekli precizní pusinkyFoto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé roztomilé pusinky ve francouzském stylu! Přesně ty si dnes připravíme spolu se čtenářkou Lenkou v dalším díle seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz. Najdete v nich kokos, oříšky nebo i rozinky! Sbíhají se vám sliny? Nebudeme vás dlouho napínat, vzhůru k troubám!

Článek

Kdo nepeče, není Čech! Alespoň to tak vypadá – vzhledem k ohlasům na náš vánoční seriál. Jsme moc rádi, že si pro inspiraci chodíte právě na ProŽeny.cz, opravdu si toho vážíme. A jelikož není času nazbyt – tím spíš před Vánocemi – pojďte rovnou na pečení. Dnes se čtenářkou Lenkou!

Foto: Mona Martinů

Než jsme se společně pustili do dílaFoto: Mona Martinů

Na 3 plechy pusinek podle Lenky budete potřebovat: 3 bílky, 180 g cukru moučka, 60 g kokosu, 30 sekaných ořechů, 30 g rozinek.

Připravte si dva hrnce – jeden větší a jeden menší, bílky se budou totiž šlehat v páře! Do většího hrnce nalijte trochu vody a přiveďte ji na sporáku k varu. Až se začne valit pára, „posaďte“ do něj menší hrnec (je lepší než plastová mísa, protože lépe vede teplo) se třemi bílky. Přidejte cukr a ručním šlehačem šlehejte do té doby, dokud nebude horká bílková pěna tuhá a udrží tvar (udějte malý test – při zapíchnutí by v pěně měla vařečka stát a ani se nehnout).

Foto: Mona Martinů

Do bílků nesmí ukápnout ani trocha žloutku!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Rozinky pokrájejte na jemnoFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Šlehejte, dokud se sníh nebude držet na metláchFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pečlivé dodržování postupu zaručuje úspěch!Foto: Mona Martinů

Pěnu odstavte z plotny a zlehka do ní vmíchejte najemno nasekané ořechy (lískové nebo vlašské, v tomto případě doporučuji spíše lískové), strouhaný kokos a nadrobno pokrájené rozinky. Z připravené hmoty lžičkami tvořte na pečicím papíře na plechu kopečky. Raději nepoužívejte cukrářskou zdobičku, protože by se vám v ní ořechy a rozinky zasekávaly.

Foto: Mona Martinů

Pusinky tvořte pomocí lžičky a navlhčeného prstuFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pozor, nenápadná ochutnávka!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Ve dvou jde všechno lépeFoto: Mona Martinů

„Mám ráda mini cukroví, proto tyhle pusinky dělávám co nejmenší,“ přiznala s úsměvem při pečení Lenka. Když máte pusinky připravené na plechu, sušte je asi 15 až 20 minut v troubě při 150 stupních Celsia. Nechte zchladnout, a mlsání může začít!

Foto: Mona Martinů

Lenka může být na své dílo pyšná!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Dobrou chuť, ochutnávat můžete hned!Foto: Mona Martinů

A jaké cukroví máte nejraději vy? Možná se vám trefíme do noty tím, co už jsme letos společně napekli – třeba ananasovými kokoskami nebo sádlovými věnečky. Anebo pro vás bude to pravé zítřejší cukroví ? Péct budeme jeptišáky. Tak přijďte!

Načítám