Hlavní obsah

Česnekové hody podle babiček

Foto: jena028kan, Shutterstock.com

Česnek je neopominutelnou součástí mnoha jídelFoto: jena028kan, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Když se řekne česnekové jídlo, většina z vás si spíš než nějakou dobrotu představí jeho typický zápach. Pokud vám ale nevadí, můžete z česneku nachystat řadu vynikajících jídel a ještě si tím posílíte imunitu! Vyzkoušejte naši česnečku, omáčku nebo křupavý chléb.

Článek

Číňané blahodárné účinky česneku znali už před pěti tisíci lety. Česnek je totiž přírodní antibiotikum, které ničí viry, parazity, plísně i kvasinky. Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, je vhodný pro diabetiky a při časté konzumaci působí proti nádorovým onemocněním.

Česnečka

Potřebujete: 5–10 stroužků česneku, 4 vejce, 40 g škvařeného vepřového sádla, 1 l vody, 3 tenké krajíce starého chleba, podle chuti pažitku, kmín, majoránku, sůl

Postup:Vodu přiveďte k varu, přidejte kmín, případně i pár celých stroužků česneku a chvíli povařte. Zbytek česneku utřete se solí a majoránkou, směs nechte chvíli odpočinout a pak jí s částí sádla vmíchejte do vývaru. Chleba nakrájejte na kostičky a osmažte na zbytku sádla. Na dno talíře rozklepněte vejce, které zalijte vývarem. Před podáváním navrch nasypte osmažený chleba.

Česneková pomazánka s majonézou

Potřebujete: 20 dkg tvrdého sýra (např. eidam), sklenička majonézy, 5 stroužků česneku

Postup: Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou a utřeným česnekem. Tím nemusíte šetřit – 5 stroužků je základ, ale podle chuti můžete klidně přidat. Pomazánka je vhodná na jednohubky z bílého pečiva a doporučujeme je dozdobit kouskem kyselé okurky.

Smetanová česneková omáčka

Potřebujete: 6 stroužků česneku, 1 menší cibuli, 1,5 lžíce másla, 1,5 lžíce hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, 100 ml šlehačky, mletý pepř, majoránku, sůl

Postup: Na části másla zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, zasypte ji moukou, promíchejte a upražte světlou cibulovou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte horkým vývarem. Přidejte mletý pepř a sůl a vařte asi 30 minut. Na zbylém másle krátce poduste najemno nasekaný nebo nastrouhaný česnek, přidejte jej do omáčky a krátce povařte. Omáčku sceďte a dochuťte solí a špetkou majoránky, která nesmí přehlušovat chuť česneku. Na závěr ji zjemněte šlehačkou. Skvěle se hodí k vařenému uzenému masu, pokud vynecháte majoránku, je výborná i ke kuřecímu steaku.

Studená česneková omáčka

Potřebujete: 6 stroužků česneku, 2 uvařené žloutky, 4 lžíce octa, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic oleje, sůl

Postup: Všechny ingredience dejte do misky a rozmixujte dohladka. Bez této omáčky se určitě neobejde žádné grilování!

Foto: ThinkstockBageta s česnekovo-bylinkovým máslemČesnekové máslo

Potřebujete: 2 lžíce másla, 1 lžičku sekané petrželky, 2 stroužky česneku, bílý mletý pepř, hrubou sůl

Postup: Změklé máslo ušlehejte do pěny, přidejte utřený česnek a dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Vzniklou směs vytvarujte do kuliček a dejte vychladit, nebo směs nechte trochu ztuhnout, vyválejte z ní plát a vykrajovátky na cukroví z něj vytvořte jednotlivé kousky. Česnekové máslo můžete dát rozpustit na plátek grilovaného masa nebo jej namažte na čerstvou bagetu.

Domácí česnekový chléb

Potřebujete: 250 g hladké mouky, 150 g žitné mouky, 200 g špaldové mouky, 300 ml vody, 20 ml oleje, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, česnek dle chuti, mletý kmín, slunečnicová a lněná semínka

Postup:Z vody, cukru a droždí si připravte kvásek. Všechny druhy mouky (špaldovou lze nahradit, když přidáte více žitné a hladké mouky) smíchejte se solí, kmínem, kváskem, olejem a vodou. Vzniklé těsto důkladně propracujte a dejte ho zhruba na půl hodiny kynout do teplé místnosti. Po vykynutí do těsta přimíchejte slunečnicová a lněná semínka a na plátky nakrájený česnek. Těsto vytvarujte do tvaru chleba, položte ho na tukem potřený plech a nechte ještě chvíli kynout. Na závěr chléb vložte do předehřáté trouby a při teplotě 220 °C pečte deset minut, pak teplotu stáhněte na 180 °C a chléb dopečte.

Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám