Článek
Číňané blahodárné účinky česneku znali už před pěti tisíci lety. Česnek je totiž přírodní antibiotikum, které ničí viry, parazity, plísně i kvasinky. Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, je vhodný pro diabetiky a při časté konzumaci působí proti nádorovým onemocněním.
Česnečka
Potřebujete: 5–10 stroužků česneku, 4 vejce, 40 g škvařeného vepřového sádla, 1 l vody, 3 tenké krajíce starého chleba, podle chuti pažitku, kmín, majoránku, sůl
Postup:Vodu přiveďte k varu, přidejte kmín, případně i pár celých stroužků česneku a chvíli povařte. Zbytek česneku utřete se solí a majoránkou, směs nechte chvíli odpočinout a pak jí s částí sádla vmíchejte do vývaru. Chleba nakrájejte na kostičky a osmažte na zbytku sádla. Na dno talíře rozklepněte vejce, které zalijte vývarem. Před podáváním navrch nasypte osmažený chleba.
Česneková pomazánka s majonézou
Potřebujete: 20 dkg tvrdého sýra (např. eidam), sklenička majonézy, 5 stroužků česneku
Postup: Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou a utřeným česnekem. Tím nemusíte šetřit – 5 stroužků je základ, ale podle chuti můžete klidně přidat. Pomazánka je vhodná na jednohubky z bílého pečiva a doporučujeme je dozdobit kouskem kyselé okurky.
Smetanová česneková omáčka
Potřebujete: 6 stroužků česneku, 1 menší cibuli, 1,5 lžíce másla, 1,5 lžíce hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, 100 ml šlehačky, mletý pepř, majoránku, sůl
Postup: Na části másla zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, zasypte ji moukou, promíchejte a upražte světlou cibulovou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte horkým vývarem. Přidejte mletý pepř a sůl a vařte asi 30 minut. Na zbylém másle krátce poduste najemno nasekaný nebo nastrouhaný česnek, přidejte jej do omáčky a krátce povařte. Omáčku sceďte a dochuťte solí a špetkou majoránky, která nesmí přehlušovat chuť česneku. Na závěr ji zjemněte šlehačkou. Skvěle se hodí k vařenému uzenému masu, pokud vynecháte majoránku, je výborná i ke kuřecímu steaku.
Studená česneková omáčka
Potřebujete: 6 stroužků česneku, 2 uvařené žloutky, 4 lžíce octa, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic oleje, sůl
Postup: Všechny ingredience dejte do misky a rozmixujte dohladka. Bez této omáčky se určitě neobejde žádné grilování!
Foto: ThinkstockBageta s česnekovo-bylinkovým máslemČesnekové máslo
Potřebujete: 2 lžíce másla, 1 lžičku sekané petrželky, 2 stroužky česneku, bílý mletý pepř, hrubou sůl
Postup: Změklé máslo ušlehejte do pěny, přidejte utřený česnek a dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Vzniklou směs vytvarujte do kuliček a dejte vychladit, nebo směs nechte trochu ztuhnout, vyválejte z ní plát a vykrajovátky na cukroví z něj vytvořte jednotlivé kousky. Česnekové máslo můžete dát rozpustit na plátek grilovaného masa nebo jej namažte na čerstvou bagetu.
Domácí česnekový chléb
Potřebujete: 250 g hladké mouky, 150 g žitné mouky, 200 g špaldové mouky, 300 ml vody, 20 ml oleje, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, česnek dle chuti, mletý kmín, slunečnicová a lněná semínka
Postup:Z vody, cukru a droždí si připravte kvásek. Všechny druhy mouky (špaldovou lze nahradit, když přidáte více žitné a hladké mouky) smíchejte se solí, kmínem, kváskem, olejem a vodou. Vzniklé těsto důkladně propracujte a dejte ho zhruba na půl hodiny kynout do teplé místnosti. Po vykynutí do těsta přimíchejte slunečnicová a lněná semínka a na plátky nakrájený česnek. Těsto vytvarujte do tvaru chleba, položte ho na tukem potřený plech a nechte ještě chvíli kynout. Na závěr chléb vložte do předehřáté trouby a při teplotě 220 °C pečte deset minut, pak teplotu stáhněte na 180 °C a chléb dopečte.
Dobrou chuť!