Hlavní obsah

Cestovní pojištění – jistota bez rizika

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úraz, ztráta zavazadel nebo škoda, kterou způsobíte někomu jinému – to jsou situace, které při cestách do zahraničí mohou připravit spoustu nepříjemných chvil a způsobit velké finanční problémy.

Článek

„Nejvíce škod v letní sezoně každoročně řešíme v červenci a srpnu. Jedná se většinou o dvakrát více pojistných událostí než například v červnu. Zvýšení počtu škod souvisí zejména s termíny prázdnin, kdy mnoho rodin vyráží na dovolenou do zahraničí,“ upozorňuje na nejrizikovější letní období Jana Konvalinová, vedoucí odboru cestovního pojištění pojišťovny Kooperativa.

Pojišťovny mají velmi širokou nabídku cestovního pojištění

Cestovní pojištění je možno zakoupit jako kombinaci různých variant kryjících různá rizika. Pro klid na dovolené v cizině se vyplatí sjednat si minimálně dva základní produkty cestovního pojištění, tedy pojištění léčebných výloh při cestě do zahraničí a pojištění odpovědnosti za škody. Dále je možné si sjednat pojištění zavazadel, úrazové pojištění, a v některých případech také pojištění stornopoplatků při zrušení zájezdu.

Pojištění léčebných výloh je určeno pro krytí nákladů při nutném léčení pojištěné osoby při nemoci nebo následcích úrazu. Hrazeny jsou i náklady na zubní ošetření, ovšem pouze při akutním zásahu. Pojišťovny hradí cestu do nemocnice, ale i nutný převoz zraněného nebo nemocného do České republiky, repatriaci ostatků v případě úmrtí klienta, případně dopravu rodinných příslušníků. „V případě cestování po Evropě by měl pro léčebné výlohy stačit limit asi 1,5 milionu Kč, při cestách do zámoří doporučujeme vyšší limity,“ upřesňuje Milan Káňa, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa.

Abyste neměli dovolené plné zuby, cestujte s pojištěním. Některé pojišťovny pojišťují děti zdarma

Další důležitou složkou je pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě. Pojišťovna zaplatí neúmyslné škody, které klient způsobí někomu jinému. Těchto případů stále přibývá. Kooperativa pojišťovna například hradila náklady na opravu hotelového pokoje, který byl poškozen ohněm. Klient si odložil tričko na stolní lampu, a to se od ní vznítilo. Následný oheň způsobil škody za několik desítek tisíc Kč. Pokud by klient neměl pojištění odpovědnosti sjednané, musel by škodu zaplatit sám.

Zvýšený zájem o komplexní pojištění, zejména v případě letní dovolené, potvrzují i pojišťovny. „U rodinných zájezdů si klienti nejčastěji sjednávají komplexní cestovní pojištění Kolumbus, které obsahuje také úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu nebo pojištění zavazadel,“ uvádí Milan Káňa. Cestovní pojištění je možné uzavřít ve většině případů on–line, zároveň navíc většinou získáte i slevu z pojistného. Například Kooperativa nabízí 10% slevu.

Reklama

Načítám