Hlavní obsah

Chameleona domů? Spousta starostí k tomu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chov chameleona vyžaduje dost časuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento hmyzožravý plaz odpradávna přitahoval svou schopností maskování. Je to vcelku miláček, i když je pověstmi spojován se zákeřnou zlou povahou. Jeho chov je ale opravdu náročný, vyžaduje vaši plnou pozornost. Než se pro něj rozhodnete, seznamte se s ním přece jen trošku blíže. Určitě to není hračka pro malé děti!

Článek

Chameleon patří do starobylé skupiny ještěrů z třetihor Východní Afriky. Je tedy asi 60 milionů let starý. Žije v korunách listnatých stromů a dolů slézá jen při páření, kdy buduje na zemi hnízdo pro svá vejce. Živí se převážně hmyzem, který lapá neskutečně mrštným jazýčkem. Ten svou délkou odpovídá délce jeho trupu i ocasu dohromady.

Dnes je zákonem chráněný, takže při jeho koupi musíte získat registrační list. Nejvhodnější k chovu je chameleon jemenský. V akvaristice ho pořídíte kolem tisícovky, musíte ale počítat s dalšími výdaji na terárium, rostliny, krmítko, světlo...

Velký mazel to tedy není!

„Od chameleona nečekejte potěšení jako od pejska či kočičky. Je to tvoreček spíš plachý a snadno podléhá stresu,"vysvětlil nám jejich chovatel Petr Macek. „Určitě si před jeho zakoupením připravte doma pro něj správné „bydlení". Zpočátku se budete muset spokojit jen jeho pozorováním. Až za pár týdnů nebo měsíců zkuste pomalu přibližovat ruku a snažit se o kontakt. Nesmí vás vyděsit, když se začne nafukovat a otvírat do široka tlamičku. Když budete mít trpělivost, uklidní se i on. Nepočítejte ale s větším sblížením. Jako vrchol jeho důvěry můžete brát to, že vám sám vyleze na ruku," ubezpečuje chovatel.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chameleon je poměrně plachýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Aby se cítil jako doma

Terárium pro pravěkou ještěrku by mělo mít obsah alespoň 180 litrů, tedy pro jedno zvířátko 100 x 100 x 100 cm. Jako substrát na dno můžete použít rašelinu, drť nebo písek a vyzásobte ho dostatkem větví a rostlin (scindapsus). Inspirovat se můžete v ZOO. Větve jsou umístěny tak, aby po nich mohl šplhat a dostat se blíže ke světlu. Další rostliny vám doporučí specializované prodejny.

Určitě se neobejdete bez UV lampy nebo zářivky. Jeho kůže potřebuje syntézu - vitamin D3. Přes den se po větvích rád dostane blíže světlu a vyhovuje mu 26–35 stupňů Celsia, v noci, na dně terária vystačí s 20–25 stupni Celsia. Důležitá je pro něj vlhkost, která by v teráriu měla dosahovat až 50 %. Docílíme ji rosením. Mnoho těchto roztomilých příšerek totiž nepije vlastně nic než rosu z listů. Pokud ho chováte od malinka, může se naučit pít z mističky. Když by ale neměl přísun tekutin a dehydroval, musíte mu pár kapek odstáté vody pravidelně vpravit do hrdla pipetou.

Kouzla s krmením

Chameleon je hmyzožravec, a tak nepohrdne cvrčky, larvami potemníka, kobylkami, sarančaty, šváby, ani mouchami. Ti mu ale neposkytnou dostatek vápníku a dalších živin. „Existuje na to fígl: Den před tím, než mu předhodíte cvrčky, necháte je samotné pořádně napapat pampeliškou, mrkví, vařenými vejci... Před vhozením do terária je ještě poprášíte vápníkem nebo sépiovou kostí. Do těla se mu pak dostanou živiny, ani o tom neví. I on si občas přikousne nějaký ten květ nebo kousek ovoce, ale nemůžete na to spoléhat," vysvětluje Petr Macek. Pokud ho vychováváte odmala, zkuste ho zvyknout na květy ibišku, pampelišky, kousky kiwi...

Jak je to se zbarvováním

Chameleon se umí opravdu vybarvit jako přesná kopie svého okolí, čímž se brání svým přirozeným nepřátelům. Neočekávejte však, že vám takto bude sloužit jako pouťová atrakce. Zase tak často potřebu proměny nemá. Kromě obrany se někdy zbarvuje v závislosti na teplotě a dokonce březí samice se zbarví tak, aby ostatní samečkové měli jasno, že nemá zájem o páření.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Změnu barvy vám nepředvede moc častoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na co dát pozor:

  • Bez UV lampy v teráriu to ani nezkoušejte. Způsobili byste mu nezvratnou deformaci kostí
  • Nepodceňujte vápník - bez něj hrozí tvorečkovi křivice
  • Při zácpě střev kamínky či pískem trpí nedostatkem vody, je napaden parazity nebo má stísněné pohybové možnosti
  • Odmítání potravy může znamenat stres, chlad, přehřátí...

V každém z těchto případů či při jakékoli abnormalitě v jeho chování stojí za to, poradit se s odborníkem nebo přímo s veterinářem.

S čím musíte počítat:

1x denně zkontrolovat terárium, odstranit trus, vyvětrat - odkrýt sklo 2x týdně omyjete vnitřní skla, prokypříte zeminu a ošetříte rostlinky 1x za čtvrt roku je potřeba zevrubnější úprava - výměna substrátu.

Měli jste jinou představu o chovu roztomilého zvířátka? Upřímně, i mně ztuhnul úsměv na rtech, když jsem zjistila, že spíš než mazlíčka, bychom si domů pořídili další miminko. Stojí opravdu za uváženou, jestli chcete z chovu chameleona udělat svého velkého koníčka, nebo jestli je jednodušší se na něj chodit dívat do ZOO, kde je v péči odborníků. Koneckonců, takové rybičky...

Načítám