Hlavní obsah

Chce mě, nebo ne? Proč muži neumí dát jasně najevo (ne)zájem?

Foto: Profimedia

Nejistota a zmatek. To prožívá žena, jejíž partner neumí dát jasně najevo svůj zájemFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbí se vám, je vám s ním fajn a i on má zájem. Jenže najednou ochladne, jako by mu na vás zas tolik nezáleželo. Pak se zase začne snažit. Je to s ním jak na houpačce. Proč neumí vysílat jasné signály?

Článek

V pondělí vám přinesl kytku, pozval vás na skvělou večeři a celý večer z vás nespustil oči. Připadáte si jako princezna. Jenže v úterý od něj přišla jen strohá zpráva, ve středu neměl čas a ve čtvrtek ani nezavolal. Ale přišel víkend a vy máte zpět toho muže, který je vámi nadšený a může se přetrhnout, abyste se viděli.

A takhle je to pořád. Chvíli po vás touží, jindy o vás nemá nejmenší zájem. Proč tohle někteří muži dělají? Proč neumí vyslat jasný signál „chci tě“ nebo „promiň, nemám zájem“? A jak se v takové situaci zachovat?

Možností je mnoho

Pro ženu je takový stav velmi nepříjemný a stresový. Nevědět, na čem je, na klidu opravdu nepřidá. Cítí nejistotu a zmatek. „Může pak velmi snadno začít pochybovat nejen o tom vztahu, ale i o sobě samé. Mnoho žen totiž začne hledat chybu v sobě, což může mít negativní dopad na jejich sebevědomí. Často je to vede ke snaze se změnit a partnerovi se víc zalíbit,“ varuje psychoterapeutka Eliška Nuslauerová.

Jenže jakákoli snaha k vytouženému cíli nevede. Problém totiž není v dané ženě, ale v muži. Ten se tak může chovat z mnoha důvodů, nejčastěji jde ale o následující.

Foto: Profimedia

Někdy je to nedostatek sebevědomí, jindy ale třeba obyčejná sobeckost. Muži mají různé důvody, proč se takhle chovajíFoto: Profimedia

  • Strach – Bojí se vážného vztahu, toho, jak se mu líbíte, a že by se mohl opravdu zamilovat. Možná za to může negativní milostná zkušenost, kdy mu nějaká jiná žena zlomila srdce.
  • Nízké sebevědomí– Nevěří si, pořád očekává, že ho odmítnete, a návaly nezájmu jsou jen jakousi obranou. Radši budu tím, kdo odmítá, než tím, kdo je odmítnut.
  • Sobeckost– „Ve své praxi se nejčastěji setkávám s tím, že muži je se ženou dobře, vezme si z ní to nejlepší, kontaktuje ji, jen když to vyhovuje jemu, když on si vzpomene. Rozehrají hru a vůbec nemyslí na to, jak moc mohou ženě ublížit,“ potvrzuje koučka partnerských vztahů Hana Wolf ze Školy pro ženy. Je to mix sobeckosti, lehkovážnosti a nezodpovědnosti.
  • Nemyslí to vážně – Ano, možná se mu líbíte, je mu s vámi fajn, ale úplně vážně to nemyslí. Nemá vůbec v plánu navazovat dlouhodobý vztah, nejde mu o opravdové partnerství, potřebuje jen rozptýlení. Říct to narovinu ale nechce, protože by mohl dostat košem.
Foto: Profimedia

Je potřeba si s partnerem narovinu promluvit a zjistit, co ho k takovému počínání vedeFoto: Profimedia

Nebojte se!

V prvé řadě muže neomlouvejte s tím, že má moc práce, a proto nevolá, nebo že možná potřebuje víc času, aby si ujasnil, co chce. Klamete jen sama sebe. Jednejte s ním (i sama se sebou) na rovinu!

„Nebojte se ho zeptat, co ho k takovému chování vede, jak vnímá váš vztah on. Pokud vám nedá jasné odpovědi, nebo vám dá takové, které pro vás nebudou akceptovatelné, aspoň budete znát důvod a můžete se svobodně rozhodnout, co dál,“ radí Eliška Nuslauerová. Než hovor ale začnete, řekněte partnerovi, o čem s ním chcete mluvit, ať má čas se na to připravit.

A poslouchejte, co vám říká, ne to, co byste chtěla, aby říkal. „Opravdu nepřistupujte na kompromisy, protože v nich budete nešťastná. Jestliže za to muži stojíte, bude si vás chtít udržet. Pokud ne, přijde někdo jiný. Pokud vedle partnera nekvetete a tento model má k rozkvětu daleko, pak v podobném modelu nezůstávejte. Jedině si tím škodíte,“ dodává Hana Wolf.

Zažily jste tohle někdy? Jak to nakonec dopadlo?

Reklama

Související témata:

Načítám