Hlavní obsah

Bolest u zubaře? Už nikdy!

Foto: thinkstock

Nesnesitelná bolest? Už být nemusí!Foto: thinkstock

Reklama

Že máte ze zubaře pěkný vítr? A že byste nejraději návštěvu u něj v křesle strávili v naprostém bezvědomí? Pak pro vás máme super zprávu, existují totiž možnosti, které vás při zákroku bolesti zcela zbaví! A jsou hned tři!

Článek

Zvuk zubní vrtačky asi nikomu nepřidá na dobré náladě. Ale vyhýbat se preventivní prohlídce, a zadělávat si tak na pusu plnou kazů či jiných potíží? Proto pro vás máme možnosti, jak to udělat, aby vás to u zubaře při zákrocích nebolelo a aby se pro vás stomatologická ordinace nestala noční můrou. Čtěte!

1. Znecitliví vás jen v místě výkonu

„Základním a velmi účinným prostředkem k zajištění bezbolestnosti výkonů je lokální anestezie, kdy se injekčně znecitlivuje pouze oblast, ve které zubní lékař pracuje,“ uvádí stomatoložka MUDr. Dagmar Korelusová z kliniky Esthé Dent. Kolega MUDr. Bořek Slezáček z Dental office H33 ji doplňuje: „Tato anestezie může být kombinací povrchové – slizniční a infiltrační anestezie – injekce." K tomuto lokálnímu znecitlivění se přistupuje vždy, když je sebemenší předpoklad, že by výkon mohl být bolestivý.

Kolik to stojí? Tato anestetika jsou hrazena pojišťovnou.

2. Uvede vás do polospánku

Tahle varianta potěší určitě všechny, co skutečně trpí až panickým strachem. „Úzkostlivější pacienti mají možnost nechat se ošetřit v analgosedaci,“ uvádí stomatoložka Korelusová. Vysvětluje, že se jedná o farmakologicky vyvolaný stav, při kterém pocity strachu mizí, vy v průběhu výkonu pospáváte, ale přitom jste stále schopni spolupracovat s lékařem. O co přesně jde? „Do žíly je vpraven krátkodobě působící opiát,“ popisuje lékař Bořek Slezáček a doplňuje, že při tomto zákroku je po celou dobu přítomen anesteziolog a je nutné absolvovat předoperační vyšetření.

Kolik to stojí?Zákrok není hrazen z veřejného pojištění a jeho cena se odvíjí od délky ošetření. Hodinové ošetření vyjde přibližně na 3500 korun. Protože ho provádí jen specializovaná pracoviště, předem se informujte u svého zubaře.

Foto: thinkstock

Když nic necítíte, je to příjemný komfortFoto: thinkstock

3. Budete zcela mimo sebe

Pokud vás čeká opravdu náročný zákrok, můžete využít třetí možnosti: a tedy celkové anestezie, takzvané narkózy. „Tato metoda se také používá při ošetření malých dětí, které nemohou podstoupit analgosedaci," uvádí stomatolog Bořek Slezáček. Podle něj je také novým trendem v této oblasti stomatologie inhalační metoda Entonoxem, což je směs kyslíku a oxidu dusného, nazývaného rajský plyn. Přípravek Entonox se podává přes inhalační masku, kdy pacient vdechuje směs plynů.

Kolik to stojí?Cena za tuto anestezii se odvíjí od délky výkonu a začíná na 1200 korunách. Zda pro vás toto ošetření je, nebo či není vhodné, rozhoduje lékař, každopádně zažádat o něj můžete vy sami.

Tip redakce:A víte, které jsou Tři nejhorší věci, které škodí vašim zubům? Stejně tak si přečtěte, pokud vás zajímá Péče o chrup: Na čem se nevyplatí šetřit a na čem ano?

Ještě pořád si myslíte, že je nutné se zubaře obávat? Teď víte o zbraních, které můžete využít. Tak co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám