Hlavní obsah

Chcete, aby váš vztah vzkvétal? Pak musíte dělat tyhle čtyři věci!

Foto: Profimedia

Recept na šťastný vztah existuje. A jde o naprosto jasné věci!Foto: Profimedia

Reklama

Máte nový vztah? Nechcete, aby ho poznamenaly šrámy z vaší minulosti, nebo aby hned na startovní čáře všechno skřípalo? Řiďte se radou vědců. Ti zanalyzovali, co každému partnerství dělá dobře!

Článek

Ať už je váš vztah v samém začátku, nebo naopak již chvíli trvá, vždy se vyplatí vědět, jak si ubránit partnerské štěstí. Čtyři doporučení vědců se dají shrnout do jednoho slova „výzva“. Tou to začíná vždycky.

4 cesty k harmonii

Nezávislá organizace posuzující silné a slabé stránky partnerů, manželů i jedinců Relate Institute z města Provo v Utahu se zaměřila na výzkum čtyř návyků, které udržují vztah funkční a zdravý po nadcházející roky.

Duo psychologů Jeanne Flora a Chris Segrin na stránkách institutu zveřejnilo, co všechny zamilované a spokojené páry dělají, když jim to klape. (Seznam vznikl na základě krátkodobých i dlouhodobých pozorování současných a bývalých klientů institutu, kteří ho od doby jeho vzniku v roce 1980 navštívili.) Chcete-li být v pohodě jako ony, „opičte se“.

1. Rychlejší a hlubší reakce

„Ty, Petro, mám pocit, že mi Marek něco tají." Máte pochyby, cítíte smutek, zradu či lítost? Nenechávejte si to jen pro sebe a neříkejte si, že vaše pocity nového partnera spíš odradí. Není to tak.

„Nejšťastnější páry, tedy dvojice, které již v jisté fázi tuší, že k sobě patří, všechno řeší rychleji a hlouběji. To znamená, že v sobě nic nedusí a jsou ochotny rozličné situace rozebírat,“ uvádí odborná dvojice s tím, že pokud máte něco na srdci, řešte to hned a mezi sebou.

Foto: Profimedia

Otevřete se jeden druhému a buďte ve svých emocích upřímníFoto: Profimedia

2. Žádná separace

Šťastné páry již od začátku více přemýšlejí jako „my“, ne „já“. Jinými slovy, mají tendenci plánovat a rozhodovat se s ohledem na svoji polovičku. Na veřejnosti a před ostatními se považují za pár nejen gesty (například letmé pohlazení), ale právě i mluvou.

„Teď jsme byli na dovolené a nechali se tam tetovat.“ V porovnání s druhým případem, kdy on řekne „jo, jeli jsme, stálo mě to dost peněz, tak jsem si chtěl aspoň přivést památku na kůži“, je to celkem rozdíl.

3. Realistická očekávání

„Při spouštění nového vztahu je důležité stát nohama na zemi, a to hlavně v otázce kontaktu s partnerem,“ dál uvádí psychologické duo a dodává, že pokud budete chtít trávit každou volnou chvilku s tím druhým, pravděpodobně budete zklamáni. Je lepší jít do partnerství s myšlenou, že vztah není záležitost na 24 hodin denně.

„Některé dny spolu budete víc, jindy méně, ale každopádně, naději na fungující vztah máte pouze tehdy, pokud v nárocích na společně strávené chvíle nebudete agresivní,“ dodávají vědci, a narážejí tak na častý nešvar vztahů. Nikdo se neptá přítele nebo manželky, jestli má dnes nebo zítra čas. Považuje se to totiž za samozřejmost.

Foto: Profimedia

Realistická očekávání jsou skvělá v tom, že můžete být často mile překvapeniFoto: Profimedia

4. Oslava špatných dnů

„Jednou jsi dole, jednou nahoře“. Žádný vztah není absolutně růžový a bez chyby. Prostě musí projít určitými fázemi a dostat se přes překážky, které nakonec budou skvělou příležitostí pro další růst. Ty dvojice, jež potíže, ač třeba v komunikaci, již během prvních dní přehlížejí, nebo se odvracejí od nepříjemných řešení, to daleko nedotáhnou.

„Páry, které jsou vděčné i za tvrdou školu života a váží si toho, co momentálně mají, jsou šťastnější,“ uvedli Jeanne Flora a Chris Segrin s myšlenkou, že budování historie páru, i té „špatné“, partnerství posiluje.

A co děláte pro udržení štěstí v partnerství vy?

Reklama

Související témata:

Načítám