Hlavní obsah

Chcete běhat i na podzim? Poradíme, co si obléknout!

Foto: thinkstock

Běhání přináší dobrý pocit. Musíte jej ale podpořit správným vybavenímFoto: thinkstock

Reklama

Není špatné počasí, je jen špatné oblečení. Tak žádné výmluvy! Poradíme vám, co na sebe, abyste se nepotily jako myš a mohly pohybem venku relaxovat se vším komfortem!

Článek

Nestavte si před sebe zbytečné překážky. Že se teď už venku běhat nedá? Omyl! „Na běh totiž není nikdy špatné počasí, ale jsou na něj spíš špatně oblečení běžci,“ říká běžecký trenér Jaromír Odvárka.

Aby vám tedy bylo při pohybu a čištění hlavy na vzduchu příjemně, oblečeme vás do toho správného od hlavy až k patě!

Hlava pod čepicí

Nejcitlivější partie, na niž často mnozí zapomínají. Přitom z ní odchází tělesné teplo, čelo se potí, proto je potřeba, aby byla hlava schovaná. Ale zapomeňte na kulichy nebo klasické čepice, a pořiďte si funkční šátky, širokou čelenku nebo tenkou běžeckou čepici. Chrání, dýchají, zamezí prochladnutí dutin a dopřejí vám pak teplo i po celém těle. Bez pokrývky hlavy na podzim vůbec nevybíhejte!

Tělo musí dýchat

Žádné tlusté mikiny, bavlněná trička, flísové či zimní bundy. Začněte kvalitní sportovní podprsenkou a k ní přidejte funkční termoprádlo (vybrat si lze od roláku přes stojáček či nátělník). Zbaví vás potu na těle, a tím zamezíte tomu, aby vás třeba zábla záda.

Foto: thinkstock

Funkční prádlo vás i v chladných dnech zahřeje, a navíc odvádí potFoto: thinkstock

Druhá vrstva by měla být opět funkční, teplejší a izolační, do níž je odváděn pot. Musí být dobře prodyšná, aby nebránila odpařování potu, který by se v ní jinak hromadil a studil.

Třetí vrstva je ochranná – pomáhá tělu obstát před nejrůznějšími vlivy počasí, jako je déšť, vítr, sníh. Měla by dýchat a zároveň chránit. Pro běh jsou skvělé bundy s ventilačními otvory v podpaží…

Ruce si také chraňte

Při mrazivých ránech se hodí tenké rukavice. Vybrat si můžete od goretexových neprofukujících až po ultra tenké z funkčního materiálu. Na některých jsou dokonce i kapsičky na klíče…

Nohy v teple

Nic lepšího než perfektně padnoucí elastické kalhoty zkrátka není. Při nákupu sledujte, jak vám sedí v pase (nesmí škrtit ani padat) a nikde odstávat. Zároveň si zkuste zvednout kolena, zda je elasticita natolik dostatečná, aby zvládla běžecké kroky. Kompresní dlouhé kalhoty pak pomohou těm, které mají celulitidu… Zvolit můžete i takové, které jsou zevnitř zateplené, hodí se vám pak třeba i na běžky. Každopádně by vám v nich nemělo být příliš teplo, ale ani byste v nich neměly mrznout. Svaly by, i když pracují, měly být v teple.

Foto: thinkstock

Správná obuv je základ úspěchu!Foto: thinkstock

Chodidla v bavlnce

Přesně padnoucí ponožky s vypolstrovanou patou a dobré boty na běhání – to je základ vaší podzimní zábavy. Pokud budete chtít běhat i v zimě, vyplatí se vám zakoupit i běžecké boty, které jsou z materiálu vhodného do sněhu, bláta, deště. Jsou zkrátka uzavřenější a méně prodyšné než letní obuv. Jestli zimní běh nepreferujete, zvolte nyní aspoň teplejší ponožky, než jste nosily v létě.

Nezapomeňte, že boty jsou alfou a omegou toho, zda vám při běhání bude komfortně a bude vás to bavit. Musí vám padnout nejen velikostně, ale i typem podrážky. „U obuvi je důležitá především přilnavost, kterou zaručí pryž v podrážce obuvi. Ta poskytuje potřebný záběr za mokra i sucha," uvádí Petra Vondráčková z firmy Adidas. Také jsou boty speciálně určené těm, kteří došlapují na vnější, či vnitřní část chodidla, nebo mají došlap neutrální. Nenechte se proto zmást jen barvou (ano, boty by se vám měly i líbit), ale protentokrát více vsaďte na pohodlí.

Co vy na to? Vyrazíte?

Reklama

Načítám