Hlavní obsah

Chcete bělejší zuby? Vyhýbejte se těmto 5 nápojům!

Foto: Svitlana-Sokolova, shutterstock.com

Abyste měli zářivě bílé zuby, je třeba se vyhnout některým nápojůmFoto: Svitlana-Sokolova, shutterstock.com

Reklama

Na zubech se kontinuálně podepisuje váš životní styl. Nejde jenom o kouření a pojídání sladkostí. Odstín zubů dost ovlivňuje také to, co pijete. Rizikové jsou hlavně nápoje s barvivy nebo kyselinami.

Článek

K zubům nepřátelské nápoje jsou možná ještě větším problémem než tolik obávané sladkosti. Minimálně co se zbarvování chrupu týče.

Zatímco sušenku nebo kus čokolády si zkrátka rozbalíte a během pár minut sníte, své oblíbené nápoje obvykle popíjíte delší dobu. A pokud si pravidelně mezi každým douškem nevyplachujete ústa čistou vodou, vaše zuby se klidně půl hodiny, hodinu vyloženě koupají v barvivech a kyselinách.

Bezkonkurenčně nejlepším nápojem pro vaše zuby je čistá voda. Ta spolu se slinami pomáhá vaši sklovinu chránit. Naopak mezi nejhorší se řadí tyto…

Ovocné šťávy a smoothie

Ujíždíte na citronové nebo grepové šťávě? Rádi si dáte smoothie z borůvek, ostružin či jakéhokoli lesního ovoce? Ačkoli ovocné šťávy a smoothie se řadí mezi hity zdravé výživy, zubům dávají dost zabrat.

„Tyto šťávy mají velké množství pigmentů, které při styku se zubní sklovinou reagují, a dochází tak ke vzniku skvrn nebo tmavému zabarvení zubů. Podobně jako u lesního ovoce je tomu například i u granátového jablka,“ říká MUDr. Jan Chvojka, stomatolog kliniky Mediestetik.

Problematické je i citrusové ovoce, které kvůli kyselinám oslabuje zubní sklovinu. Dochází pak k prosvítání zuboviny, jež má přirozeně žlutý odstín. Čili zuby celkově působí žlutším dojmem.

Foto: iconogenic, shutterstock.com

Smoothie jsou pro tělo jistě zdravá, ale pro zuby nikoliFoto: iconogenic, shutterstock.com

Káva

Ranní nebo odpolední kávička je pro mnohé oblíbená chvilka pohody. Vašim zubům ale příliš radosti nepřináší. Káva obsahuje takzvané třísloviny, respektive kyselé polyfenoly, které vedou ke vzniku skvrn a zabarvení zubů. „Protože je káva kyselá, mění rovnováhu pH v ústech. Doporučuji proto dát si po každé kávě žvýkačku bez cukru,“ radí Jan Chvojka.

Čaje

Problematické třísloviny, které vám barví zuby, obsahuje také čaj. „Čaj způsobuje horší skvrny než káva. Je přitom jedno, jestli je teplý nebo studený,“ podotýká stomatolog Jan Chvojka.

Zelený čaj barví zuby do šeda, černé zase do žluta. Naopak přírodní sypané bylinkové čaje nemusejí být problematické vůbec, nebo jen minimálně.

Často se také uvádí, že kyselost nápoje snižuje mléko. Milovníci černého čaje s mlékem jsou tedy aspoň trochu ve výhodě.

Chemické limonády

Je jedno, jestli si dáte colu nebo limonády oranžové či růžové, které se tváří, že jsou z ovoce. Za jejich chutí a barvou obvykle stejně stojí chemie. Limonády, ať světlé nebo tmavé, se obvykle řadí mezi potraviny a nápoje, které lidem nejvíce ničí zuby. Podobně jsou na tom také energetické a sportovní nápoje.

„Limonády kromě cukrů obsahují kyseliny a barviva způsobující pigmentaci zubů. Pokud ale limonády nepopíjíte po celý den, jedna sklenice neuškodí. Obvykle sladké limonády doporučuji jen k hlavnímu jídlu,“ říká Jana Křepelková, dentální hygienistka.

Bílé i červené víno

Barvením zubů je známé hlavně víno červené. Tmavý povlak na zubech máte hned po vypití jedné skleničky. Ten však po vyčištění zubů, které by mělo následovat nedjříve půl hodiny po dopití, hned zmizí. Avšak z dlouhodobého hlediska časté pití vína způsobuje šedé skvrny, které se odstraňují ještě hůře než ty žluté.

Pro zuby škodlivé kyseliny obsahuje ale i víno bílé. Kyseliny naleptají zubní sklovinu, která je pak náchylnější na nežádoucí zbarvení. Obecně je ale pro zuby přece jenom horší červené víno.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Philips Sonicare DiamondClean, odstraňuje až 7x více plaku než manuální kartáček, cena 5699 Kč. Elektrický zubní kartáček Oral-B Vitality 3D White zlepšuje zdraví úst a jejich vzhled, cena 550 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bělicí pasta Biorepair remineralizuje sklovinu, která je méně náchylná k usazování pigmentací, cena 115 Kč. Černá pasta Curaprox obsahuje aktivní uhlí, které absorbuje látky způsobující zabarvení zubů, cena 525 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): BlanX Extrawhite intenzivní dvoutýdenní přírodní bělicí kúra, cena 272 Kč. Elmex Gelée zubní gel 25 mg se používá k fluoridaci zubní skloviny, cena 169 KčFoto: Archiv firem

Jaký je váš oblíbený nápoj?

Reklama

Načítám