Hlavní obsah

Chcete být štíhlí a fit? Osvojte si tyhle 4 životní návyky Řeků!

Foto: Profimedia

K snídani si Řekové rádi dají hustý kvalitní bílý jogurtFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milují pohyb, taky milují svoje siesty, a hlavně milují jídlo! Středomořské národy jsou známé jak svými požitkářstvím, tak zároveň skvělou kondicí a delší průměrnou délkou života. Čím se inspirovat od Řeků?

Článek

„Řekové jako národ patří k těm, kteří život prožívají a těší se dobrému zdraví. V průměru se dožívají o deset let více než středoevropské národy,“ uvádí osobní trenérka Markéta Brožová z fitness pro ženy Contours.

Velmi prospěšná je především středomořská strava. Řecký jídelníček je totiž perfektně vyvážený, a aniž by to nejspíš bylo cílem, zpravidla obsahuje ideální poměr důležitých živin.

„Díky takovému stylu života se v Řecku a v jiných přímořských zemích snižuje výskyt kardiovaskulárních a nádorových onemocnění, současně nízký je i výskyt vysoké hladiny cholesterolu, obezity nebo vysokého krevního tlaku,“ popisuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka ze Světa zdraví.

„Tento životní styl je ale doménou především řeckých ostrovů. Ve velkých městech na pevnině už se tradice tolik nedodržují a přibližují se tuzemskému nezdravému způsobu života,“ upřesňuje nutriční odbornice.

Pokud byste se tedy měli něčím z tradiční řecké životosprávy inspirovat, pak tímhle...

Foto: Profimedia

Nejzdravější životosprávu mají především obyvatelé řeckých ostrovůFoto: Profimedia

1. Pořádné dávky probiotik

Probiotika jsou živé organismy, které se starají o zdraví vašich střev. Zabraňují totiž přemnožení škodlivých bakterií ve střevech, a naopak podporují růst a aktivitu těch prospěšných. Jedná se o velmi důležitý proces, protože ve střevech sídlí až 80 procent vaší imunity.

Právě Řekové mají jako jeden z mála národů ve svém jídelníčku probiotik dostatek. Jejich primárním zdrojem jsou totiž kysané mléčné výrobky, jako je především bílý jogurt nebo jogurtová a kefírová mléka. A co si budeme povídat, řecký jogurt je prostě klasika.

2. Pohyb jako přirozená součást života

Řekové, stejně jako většina národů, pro které jsou typické vysoké venkovní teploty, jsou známí svými siestami.

„Zároveň ale Řekové navzdory svému klidnému životu milují pohyb. Právě Řecko je totiž kolébkou prvních předchůdců současných slavných olympijských her. Obyvatelé řeckých ostrovů rádi a často chodí. Typické jsou pro ně poutě na posvátná místa, která se objevují jak jinak, než na vysokých kopcích. Dokonale tak kombinují odpočinek s pravidelným pohybem, který je jejich zdraví velmi prospěšný,“ komentuje trenérka Markéta Brožová.

Foto: Profimedia

Pro Řeky jsou hlavní denní jídla rituálem. Nikdy nejedí ve spěchu, a vychutnávají si tak každé soustoFoto: Profimedia

3. Tuky jsou základ zdraví

Určitě jste se už doslechli, že tuky nemusí být jen špatné. Nenasycené tuky, kterých obsahuje středomořská strava opravdu dostatek, pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a chrání organismus před kardiovaskulárními chorobami.

Jejich hlavním zdrojem jsou zejména ryby, avokádo, ořechy, semínka či některé oleje. „Základním stavebním kamenem řeckého jídelníčku je místní olivový olej, který je důležitým zdrojem zdravých tuků. Řekové ho používají ve studené i v teplé kuchyni,“ říká Monika Bartolomějová.

4. Rituální přístup k jídlu

Jídlo, především večeře, nejsou pro Řeky jen nezbytnost k životu. Milují ho a užívají si ho naplno. „Každé jídlo je pro Řeky tak trochu oslavou. Schází se u něj hned několik generací příbuzných. Navíc Řekové jsou labužníci, jedí pomalu a vždy od všeho trochu. Vychutnávají si tak každé sousto,“ popisuje Monika Bartolomějová.

Jaké národy podle vás žijí hodně zdravě?

Reklama

Načítám