Hlavní obsah

Pěstitelské finty: Muškáty i petúnie pokvetou celou sezonu

Foto: Maya Afzaal, Shutterstock.com

Foto: Maya Afzaal, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasadili jste do truhlíků muškáty nebo petúnie a štve vás, že málo kvetou? Můžete to změnit! Inspirujte se našimi radami a vaše okna i balkony budou plné barevných květů až do září.

Článek

Mezi nejoblíbenější truhlíkové rostliny u nás patří od nepaměti petúnie a muškáty neboli pelargonie. Pokud budete pravidelně odštipovat zvadlé květy, báječně oživí a ozdobí okna i balkony rodinných domů nebo paneláků. Zatímco nádhernými květy petúnií se můžete těšit vždycky jen jednu sezonu, muškáty vydrží i několik let, když se o ně ovšem v zimě šikovně postaráte. Také je musíte umístit na tu správnou světovou stranu.

Udělejte muškátům kafe

Možná vám to připadá divné, ale přesto to stojí za vyzkoušení. Muškáty si sice dají kávu bez mléka a cukru, ale jinak si ji určitě „vychutnají“. Jak na to? Běžným způsobem připravte šálek slabší turecké kávy. (Na rozpustnou tentokrát zapomeňte!) Nechte ji úplně vychladnout, pak ji, včetně sedliny, nařeďte asi 300 ml vody a promíchejte. Vzniklým roztokem zalévejte muškáty aspoň jednou týdně. Budou nejen bohatě kvést, ale navíc budou mít zdravější listy a silnější stonky.

Kapka jódu léčí

Muškáty jsou bohužel velmi náchylné k chorobám a často je napadají paraziti. Proto se může stát, že navzdory té nejlepší péči, jarnímu řezu i dostatečné zálivce skoro nekvetou a jejich listy hodně žloutnou. „Vyléčit“ takto napadené rostliny ale není naštěstí nic složitého. Dokonce se obejdete bez agresivních chemických přípravků, protože si připravíte vlastní elixír. Jeho hlavní složkou je jód, jehož sloučeniny asi spíše znáte jako látky potřebné pro dobrou funkci štítné žlázy.

Zřejmě ale netušíte, že bývá často obsažen právě v chemicky vyráběných hnojivech, která se prodávají v obchodech. Má totiž fungicidní účinky a podporuje zdravý růst rostlin. Navíc tento roztok přispívá k bujnému a nepřetržitému kvetení a celkově zvyšuje odolnost muškátů. Připravíte ho tak, že 1 kapku jodové tinktury (koupíte v lékárně) přidáte do 1 litru vody. Ale pozor! Množství tinktury nesmíte překročit, protože byste rostliny „spálili“. Proto je nejlepší použít klasické oční kapátko. Směs pak pořádně promíchejte a zalévejte s ní zhruba jednou za měsíc.

Foto: ronsti, Shutterstock.com

Známe triky, díky kterým vám muškáty déle pokvetouFoto: ronsti, Shutterstock.com

Květům prospěje solný detox 

Dalším přípravkem podporujícím kvetení, který si můžete sami vyrobit, je domácí hnojivo s epsomskou solí. Díky ní vlastně „naordinujete“ muškátům určitý detox, protože tato látka se běžně používá k detoxikaci lidského organismu.

Budete potřebovat: 20 g epsomské soli, 25 g jedlé sody, 300 ml vodného roztoku čpavku (koupíte v drogerii), 4 litry vody

Postup: Všechny ingredience důkladně promíchejte a vzniklý roztok používejte na zalévání pelargonií asi dvakrát do měsíce.

Petúnie si potrpí na vodu

Truhlíky s „věčně“ kvetoucími petúniemi také patří ke splnitelným snům. Základem úspěchu je dostatečná zálivka. Mají bohatý kořenový systém, proto se bez vody příliš dlouho neobejdou. Jsou pro ně tudíž ideální samozavlažovací truhlíky. Zároveň jsou ale háklivé na přelití, takže je potřeba kontrolovat (zvláště v deštivém počasí), jestli nejsou přemokřené. Přebytečnou vodu rozhodně vylejte! Někdy málo kvetou i kvůli tomu, že vyrostou příliš do výšky. V tom případě buďte nekompromisní a klidně je zkraťte minimálně o dvě třetiny. Uvidíte, že za pár dní obnoví růst a opět je budou zdobit nádherné květy.

Na petúniích se také mohou objevit škůdci, například mšice. Když jich najdete jen pár, poradí si s nimi roztok z 1 litru vody a 10 ml obyčejného saponátu na nádobí, kterým květiny pomocí rozprašovače postříkejte. Pokud se ale tito paraziti na rostlinách více rozšíří, nezbude vám nic jiného než použít chemické přípravky.

Chcete mít příští rok zdravé rostlinky? Myslete na to už teď a vypěstujte si je sami. Přečtěte si, jak na to.

Související témata:

Načítám