Hlavní obsah

Chcete mít zdravé uši? Vyhoďte svíčky, čistítka a smrkejte!

Foto: Thinkstock

S čištěním uší opatrněFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolesti v uších můžete pocítit po koupání, při startu letadla, které vás nese na dovolenou. Víte o tom, že je může mít na svědomí špatná péče o uši, ale i nedostatečné smrkání nebo alergie?

Článek

Právě dovolená může být chvílí, kdy vás začnou bolet uši. Protože léto, koupání, slunce, ale i doba alergií jsou pro ni ideální spouštěče.

Zaléhání uší

Proč vás začnou často bolet uši poté, co jste si zaplavali? „Uši nejčastěji zaléhají po vykoupání, když do zvukovodu nateče voda. Ušní maz nabobtná a uzavře zvukovod. „Není tedy od věci před dovolenou navštívit ušního lékaře a nechat si uši vyčistit,“ radí lékař a dodává: „V žádném případě nedoporučuji různé svíčky a jiné reklamní hity, ale ani laické šťourání čímkoli v uchu," varuje MUDr. Jan Paska, odborný lékař ORL ze Střediska lékařské péče s. r. o.

Ucho má za normálních okolností samočisticí funkci, maz se posunuje ke vchodu do zvukovodu a tam ho můžete setřít ručníkem či štětičkou. Zasouvat do zvukovodu cokoli je nebezpečné! Právě tím totiž můžete ušní maz zasunout až na bubínek, což může způsobit i závrať.

Foto: Thinkstock

Bolí vás často uši? Pak zajděte před dovolenou preventivně k lékařiFoto: Thinkstock

Zánět Eustachovy trubice a zvukovodu

Bolest ucha může vyvolat i zánět Eustachovy trubice. Je to spojnice mezi nosohltanem a středouším, má tedy velmi úzký vztah k nosní sliznici a jejím chorobám. Proto například při rýmě zaléhají uši. „Prevencí zánětu je tedy dobře smrkat, udržovat průchodný nos. Doporučuji i proplachy nosu obyčejnou nebo slanou vodou. Pokud si na ně netroufnete, může vám s nimi pomoci lékař,“ vysvětluje Jan Paska. Nepodceňujte proto ani letní rýmu z klimatizace nebo alergickou.

V létě vás může postihnout také zánět zevního zvukovodu, jehož příčinou bývá voda, která se vám dostala do uší při koupání. Usazený ušní maz se stane živnou půdou pro bakterie, a ty způsobí zánět kůže. Ucho bolí a zalehne. „K těmto potížím mají většinou lidé vrozené dispozice. Riziko zvyšují i anatomicky zúžené zvukovody," uvádí lékař.

Zánět může mít ale i alergický původ, hrozí i vniknutí zrnek písku do zvukovodu. „Děti trápí záněty i kvůli horší nosní průchodnosti nebo prochladnutí ve studené vodě či promoknutí,“ dodává Jan Paska.

Foto: Thinkstock

Zaléhání uší v letadle může skončit nepříjemnou bolestíFoto: Thinkstock

První pomoc a prevence

Prvním bodem je jistě dobrá péče o zvukovod. „Laické čištění je nebezpečné, svěřte se odborníkovi. První pomocí je lék proti bolesti a studený obklad na ucho. Pokud jste v péči ORL specialisty, můžete požádat o doporučení protizánětlivých mastí či kapek, které riziko obtíží na dovolené omezí na minimum,“ říká Jan Paska. Tyto léky můžete při chronických potížích užívat celou dovolenou, jinak je nasaďte při prvních obtížích.

Tuto prevenci potvrzuje i MUDr. Marie Náhlovská z ORL ordinace v Hradci Králové, která uvádí: „Mezi dobrou prevenci zánětu středního ucha patří i to, že se nebudete vystavovat cigaretovému kouři. Dbejte také na důslednou léčbu alergických projevů. Při rýmě používejte nosní kapky – udržováním průchodného nosu snížíte možnost šíření infekce do ucha."

S bolestí uší do letadla?

Po přečtení příčin vzniku zánětu ucha je jasné, že pobyt u moře je rizikový. Proto je dobré vědět, zda s ním lze do letadla. Co přetlak a bolavé uši?

„Při zánětu středního ucha, ale i vedlejších nosních dutin může podtlak způsobovat velké bolesti. Samozřejmě lze před letem užívat léky, které by tento stav zlepšily, ale rozhodnutí, zda letět, by mělo být na odborníkovi, stejně jako případné podání medikamentů,“ varuje lékař.

Trpíte bolestí uší? Napište nám, pokud vám někdy zkomplikovala dovolenou, či pobyt u moře.

Reklama

Načítám