Hlavní obsah

Chcete partnera navnadit na sex? Tak zapomeňte na romantiku!

Foto: Thinkstock

Ženy jsou romantičky, muže víc vzrušuje televizní dokument než lístky růžíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Není tajemstvím, že muži na romantiku moc nejsou. Podle nedávné studie jim ale dokonce zabíjí libido! Chcete-li partnera navnadit, radši mu prý pusťte dokument než zamilovaný film!

Článek

Svíčky, okvětní lístky růží na posteli, něžná hudba a předtím ideálně nějaký pěkný zamilovaný film. Tohle je asi ideální příprava na sex podle mnoha žen. Ale pozor, pány nejenže na tuhle romantiku moc neužije, možná by je kvůli tomu na milování veškerá chuť přešla. Alespoň to tvrdí nedávná studie, kterou zveřejnil britský deník Daily Mail.

Tři videoklipy

Do studie, jejíž autorkou je psycholožka Mareike Dewitte z Maastrichtské univerzity v Nizozemsku, se zapojilo 86 mužů a 78 žen. Všem byly promítnuty tři různé videoklipy a účastníci měli popsat, jak se při jejich sledování cítili po fyzické i psychické stránce a zda jim něco z toho vyvolalo chuť na sex nebo naopak.

Prvním klipem byla explicitní erotická scéna, kde se muž a žena oddávali vášnivému sexu. Po něm následoval sestřih nejromantičtějších scén z filmu Titanic a Neslušný návrh. Poslední, na co se účastníci v rámci experimentu dívali, byla část dokumentu o historii Anglie.

Šokující výsledek

Asi nikoho nepřekvapí, že muži jako nejvíce vzrušující a chuť na sex vyvolávající videoklip zvolili erotickou scénu a záběry na souložící pár. Ženy zase podle předpokladu tvrdily, že nejvíce je na milování navnadily scény z romantických filmů.

Foto: Thinkstock

Porno je jasné a věcné. Proto pánům říká více než dámámFoto: Thinkstock

Šokující ale je, že muži tvrdili, že právě romantické scény jim chuť na sex doslova zkazily, jakékoli choutky je při pohledu na zamilovaného Leonarda DiCaprio a Kate Winslet prostě přešly. A ještě dále, víc vzrušující jim přišel i historický dokument, ten je rozpálil víc než scény z Titaniku!

„Ukázalo se, že muži potřebují více jasných vizuálních stimulů, aby v nich byla vyvolána chuť na sex. Naopak ženská sexualita je závislejší na vztahovém rozpoložení, mnohem víc souvisí se vztahem,“ vysvětluje Mareike Dewitte.

Tak to prostě je

Výsledky studie pokládají za logické i čeští odborníci. „Muži jsou prostě lovci a k lovu potřebují pocit vzrušení a uspokojení, tedy akci a vír zážitků. A tyhle potřeby profilují i do oblasti sexu. Muži mi v terapiích občas říkají, že dlouhá romantika je ubíjí, že třeba po dlouhých předehrách je chuť na sex přechází,“ říká párová terapeutka Lucie Mucalová.

Podobně to vidí i kouč partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy. „Ženy jsou emočněji založené, zatímco muži jsou častěji zaměřeni na logiku. Ženy si raději a snáze představují a na základě toho prožívají, kdežto muži mnohem lépe reagují na přímé vizuální podněty,“ tvrdí Barbora Sedláková.

A jak je to u vás? Je váš muž romantik, nebo ne?

Reklama

Načítám