Hlavní obsah

Chcete pracovat s miminkem? Víme, kolik vás to bude stát!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Chcete zkusit pracovat s miminkem? Tak to se na takovou dobu musíte dobře připravit!Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste se rozhodli, nebo jste okolnostmi přinuceni pracovat s miminkem, připravte se na svízelnou cestu a počítejte s odsudky okolí i s tím, že si pěkně připlatíte…

Článek

I s tím sebehodnějším miminkem se nepracuje právě snadno, je třeba počítat, že vás bude při práci rušit a nesoustředíte se na ni tak, jak by bylo záhodno. Proto je třeba se poohlédnout po někom, kdo se vám o dítě postará, nebo po zařízení, které se takové činnosti věnuje. Čím mladší dítě chcete někam umístit, tím je pochopitelně situace těžší.

Jak sehnat chůvu?

Zatímco na jednorázové hlídání třeba večer seženete pro své děťátko dohled a péči prostřednictvím mobilní aplikace (například Babysitting.today), hledat dlouhodobou chůvu je mnohem náročnější.

Profesionální chůva sice poskytne vašemu miminku osobní péči, počítejte ale, že váš rozpočet zásadně zatíží. Chůvu lze sehnat buďto prostřednictvím profesionální agentury, nebo přímo, například ve facebookové skupině místa, kde bydlíte, jako Karolína Gordon: „Naši chůvu, se kterou jsme velmi spokojeni, jsme našli pomocí skupiny Letenská parta, právě zde totiž bydlíme. Zde jsme prakticky náhodou našli inzerát jedné slečny, která hledala práci. Odpověděli jsme jí a od té doby si ji nemůžeme vynachválit!“

Chůvě, která se stará každý den od rána do večera o jejich čtyřměsíční Ilonku, platí 20 000 korun měsíčně. Chůva se „jen“ stará o děti, neuklízí, ani nevaří. Původně se prý rodina snažila najít chůvu prostřednictvím agentury, ale uchazečky se jim nezamlouvaly: „Chodily sem samé podivné paní, kterým jsem nedůvěřovala,“ má zkušenost Karolína. Nutno uvést, že sehnat chůvu prostřednictvím oficiální agentury stojí mnohem větší peníze, než když si někoho seženete sami, hodina práce se pohybuje kolem dvou set korun.

Foto: Julia Luzgareva, Shutterstock.com

Chůva se věnuje jen dítěti, nežehlí ani neuklízíFoto: Julia Luzgareva, Shutterstock.com

Jesle už pro ty nejmenší

Pokud se rozhodnete pro jesle, můžete výrazně ušetřit. Nesmí vám ovšem vadit, že vaše dítě nebude to jediné, které bude mít chůva na starosti, ale že bude muset ohlídat ještě několik dalších. Zatímco dříve jesle provozovalo ministerstvo zdravotnictví a setkali jste se zde s odborným zdravotnickým personálem, dnes péči o děti v jeslích poskytují soukromníci nebo obce, a to ještě jen některé. Provoz jesliček je totiž dost nákladný, přitom obecní jesle stojí jen zlomek toho, co soukromé.

Obecní jesličky za hubičku

Za celodenní hlídání platíte v obecních jeslích jen kolem dvou a půl tisíce korun, záleží ovšem na tom, zda máte v této obci trvalé bydliště. V tom případě totiž hradíte tuto sníženou cenu. Ale i tehdy, že trvalé bydliště v obci nemáte, jsou obecní jesličky za velmi zajímavé ceny. Celodenní hlídání zde v tomto případě pořídíte již za cenu od pěti do sedmi tisíc. Pokud byste chtěli umístit děti v soukromých jeslích, musíte si za hlídání několikaměsíčního miminka připravit kolem jedenácti tisíc korun.

V obecních jeslích hlídají děti od půl roku, soukromé jesle již od tří měsíců, po domluvě i dříve. Provoz soukromých jeslí si nemůže vynachválit Simona Vlašimská: „Svou dcerku jsem umístila v půl roce do soukromých jeslí Barnabášek, které dnes už bohužel neexistují. S jejich provozem jsem byla velmi spokojená. Adélce jsem vždy dopředu odsála mlíčko na svačinu a vzala sebou do jeslí. Dcerka tam byla jediné miminko, takže o ni bylo skvěle postaráno. Staraly se o ni profesionální zdravotní sestry, se kterými jsme dodnes v kontaktu.“

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

V jeslích je postatráno o víc dětí najednou. To ale nemusí být nutně záporFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Mateřská centra vypomohou

Dalším řešením mohou být některá mateřská centra, která nabízejí hlídání i velmi malých dětí. Například mateřské centrum Mumraj v Praze 9 hlídá i ta nejmenší miminka: „Hlídáme jakékoli děti, důležité pouze je, aby bylo dítě ,hlídatelné‘,“ vysvětlila Barbora Zálohová z Mumraje. Hlídání centrum nenabízí všechny pracovní dny v týdnu celodenně, dopoledne i odpoledne jde jen o dva dny. Na dlouhodobější hlídání lze zakoupit permanentku a s ní vyjde cena přibližně na 50 korun za hodinu.

Jaké máte zkušenosti vy? Pracujete nebo jste pracovali v době, kdy jste měli miminko? A kdo se vám o ně postaral? Poraďte své zkušenosti ostatním čtenářům v diskuzi pod článkem.

Reklama

Načítám