Hlavní obsah

Zamilovala jsem se do nejlepšího kamaráda. Může nám to vyjít?

Foto: Thinkstock

I mezi dlouholetými kamarády může přeskočit jiskraFoto: Thinkstock

Reklama

Znáte se léta, jste vlastně nejlepšími přáteli. Jenže kamarádství přerostlo v lásku a vy plánujete společný život. Je to ale dobrý nápad? Je rozumné vzít si nejlepšího kamaráda?

Článek

Stává se to. Čas od času dojde k tomu, že z muže, který byl léta letoucí vaším dobrým kamarádem, je najednou chlap, kterého milujete. A on vás. Jenže je otázkou, zda je rozumné spojit život s někým, kdo byl jeho součástí právě „jen“ jako přítel.

Na tohle pozor

Podle odborníků nelze jednoznačně říct, zda je to chyba, nebo naopak dobrý nápad. Zda to, že někoho dokonale znáte, a to bez jakýchkoli příkras, je výhodou, nebo naopak nevýhodou. Určité riziko tu ale je. „Kamarádství je vztah, kde lze vše sdělit bez předsudků a obav. Je tam odstup, svoboda, uvolnění. Na druhé straně partnerství a jeho dynamika potřebují i určité napětí, záhadnost a občasnou nedostupnost partnera, která vztah oživuje,“ říká psycholog Boris Štepanovič.

Jenže když je vaším partnerem někdo, kdo vás zná léta, ví o vás v podstatě vše, byl svědkem vašich životních peripetií, vlastně mezi vámi neexistuje žádná neznámá, o tohle váš vztah přijde. Také se budete muset obejít bez prvotního oťukávání, poznávání, odhalování toho, jaký ten druhý je.

Na druhé straně to ale může být i výhoda. „Jestliže se dají dohromady dlouholetí kamarádi, kteří se dobře znají, oba vědí, do čeho jdou. Nemají před sebou masky a vidí se v pravém světle, s chybami i ctnostmi. S tímto vědomým rozhodnutím a s tím, že se přijímají i s chybami, mají větší šanci, že překonají vztahové krize, jen tak je něco nepřekvapí,“ říká kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Foto: Thinkstock

Může to vyjít, jde ale o to, co je důvodem k tomu, že už vám přátelství nestačí a chcete vícFoto: Thinkstock

Jak se to stalo

Stěžejní je nejspíš to, z jakého důvodu vaše kamarádství přerostlo v lásku. Existují totiž dvě základní možnosti a každá se na vašem vztahu podepíše jinak.

  • Panika – Stává se, že dva kamarádi se rozhodnou spojit své životy ani ne tak z lásky, jako spíš ze strachu. „Je dobré si uvědomit, proč ke změně došlo. Proč až teď dokážete vyjádřit city. Měli jste málo odvahy? Nebo jste v panice, že žádný vztah už nenajdete, a proto vstupujete do partnerství s někým blízkým?,“ vysvětluje Boris Štepanovič. V tom případě by to byl spíš jakýsi „sňatek z rozumu“, což samozřejmě nemusí hned znamenat neúspěch, ale rozhodně je lepší startovat s opravdovou láskou.
  • Láska odjakživa – Je ale možné, že jste vlastně nikdy nebyli čistě jen přáteli (samozřejmě se otevírá i odvěká otázka, zda je kamarádství mezi mužem a ženou vůbec možné), ale city mezi vámi panovaly odjakživa. Jen je nešlo z nějakého důvodu (jeden z vás byl vždy zadaný, nedostatek odvahy, nebo vás dělila vzdálenost) vyjevit dřív. V tom případě je vaše šance na úspěch dost vysoká.
Foto: Thinkstock

To, že se dokonale znáte, může být výhodou i nevýhodouFoto: Thinkstock

Chce to vášeň

Každopádně je ale potřeba počítat s tím, že váš vztah bude trochu jiný než „standardní“ partnerství. Bude mít úplně jinou dynamiku, protože řadu věcí už máte za sebou (seznamování, budování společných zážitků,…). Jste vlastně staří manželé.

Bez počátečního oblouznění se ale obejít můžete. „Chemické zbláznění hormonů pro kvalitní a hluboký vztah není nezbytně nutné. Někdy je tomu spíš naopak. Jak rychle vášeň a sexuální touha vzplane, tím rychleji se vypálí a může také brzy vyhasnout,“ dodává Kateřina Matláková.

Stačí, pokud se přitahujete a vzbuzujete v sobě vášeň.

Co myslíte, může vůbec čisté kamarádství mezi mužem a ženou existovat?

Reklama

Načítám