Hlavní obsah

Cheesecake po česku: z tvarohu, máku a zakysané smetany

Hodnocení:
(265)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
nízká

Upečte si lahodný koláč v ryze českých chutích: na křupavém máslovém základu je lahodná náplň z máku a tvarohu a navrchu ještě jemná glazura ze zakysané smetany. Kdo by mu odolal, když suroviny seženete v každém obchodě?

Ingredience pro:
1 koláč
Na korpus
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
Na náplň
  • 500 g tučného tvarohu v kostce na pečení
  • 100 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 3 vejce
  • 100 g mletého máku
  • 1/2 lžičky vanilky
Na polevu
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto zpracujte v mixéru nebo rukama na hladké nelepivé těsto a natlačte ho na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Místo běžného korpusu z másla a sušenek si můžete krustu na cheesecake připravit snadno i z několika málo ingrediencí sami

Krok 2: Mezitím si připravte náplň: tvaroh (nejlepší je tučný v kostce v alobalu) oslaďte, vmíchejte vanilkový extrakt nebo pastu a kůru (jen její žlutou část) z jednoho pořádně odrhnutého a nejlépe bio citronu.

Foto: Eva Malúšová

Zatímco se předpéká korpus, umícháte tvarohový krém

Krok 3: Do krému přidejte z citronu i šťávu, vajíčka a nakonec mák. Celý mák vypadá efektněji na řezu, ale mletý se s tvarohem zase lépe spojí. Krém rozetřete na předpečené těsto, teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 40 až 50 minut, až povrch koláče zpevní. Vyndejte a nechte 15 minut vychladnout. Teplotu zvyšte na 220 °C.

Foto: Eva Malúšová

Tvaroh ochucený citronem a mákem je bezkonkurenční

Krok 4: Mezitím promíchejte smetanu s cukrem, aby se v ní rozpustil. Cukru stačí dát od oka – tolik, aby byl až po okraj kelímku. Polevu pak rozetřete na lehce zchladlý koláč a ještě asi deset minut zapékejte, vytvoří se tak na něm slaďounká glazura. Krájejte ostrým nožem ohřátým v horké vodě až po úplném vychladnutí (já vím, je to těžké!).

Foto: Eva Malúšová

Glazuru z kysané smetany jsem se naučila z maminčiny legendární americké kuchařky „Joy of Cooking“ (Radost z vaření)

Krok 5: Koláč můžete ozdobit zrníčky granátového jablka, švestkovým rozvarem nebo třeba celým mákem.

Foto: Eva Malúšová

Křupavý skořicový korpus, makovo-tvarohový krém a jemná smetanová poleva tvoří dokonalou trojku

Foto: Eva Malúšová

Počeštěná verze cheesecaku se, myslím, nemusí před svým americkým bratříčkem nijak stydět

Potěším vás, když připomenu, že mák je plný vápníku, tedy především pro ženy a děti velmi důležitého minerálu? O sytými bílkovinami nabitém tvarohu nemluvě...

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama