Hlavní obsah

Bezlepkový makový dort se švestkami a tvarohem

Hodnocení:
(281)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Vždycky když si dáváte nějaký moučník s mákem, myslete na to, jak je mák zdravý – mimo jiné totiž obsahuje ohromné množství vápníku! Takže dnešní přirozeně bezlepkový dort s tvarohem (bílkoviny) a švestkami (vitaminy) byste si měli upéct už čistě s ohledem na své zdraví...

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 300 g mletého máku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g holandského kakaa
Na krém
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 80 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 1 lžíce celého máku
Na švestky
  • 10 švestek
  • 100 ml rumu
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
Článek

Postup

Krok 1: Vypeckované rozpůlené švestky přiveďte spolu s rumem, cukrem a skořicí k varu a asi dvacet minut bez pokličky za občasného míchání povařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Švestky doplňte voňavým rumem a skořicí

Foto: Eva Malúšová

Plody rozpulte a vše svařte na hmotu, jejíž hustota je někde mezi džemem a kompotem

Krok 2: Nyní se pusťte do korpusu. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Dvě dortové formy o průměru 16 cm (nebo jednu velkou) lehce vymažte máslem a dno i boky vyložte pečicím papírem.

Foto: Eva Malúšová

Na těsto stačí jen šest ingrediencí a žádná mouka!

Krok 3: Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte do sněhu. Když je sníh téměř hotový, přidejte cukr a došlehejte dotuha. Žloutky prošlehejte se solí, kakaem a skořicí, vsypte mletý mák a opatrně po částech zapracujte i sníh. Těsto vlijte do připravených forem a pečte asi 25 minut při 180 °C. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte, stáhněte papír, každý korpus jednou prokrojte a dejte úplně vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Bílky ušlehejte s cukrem dotuha a poté se pusťte do žloutků

Foto: Eva Malúšová

Formy můžete použít buď dvě malé, nebo jednu velkou

Krok 4: Zatímco se peče těsto, připravte si krém: smetanu ušlehejte dotuha, tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou (strouhejte ale jen její žlutou část), opatrně vmíchejte šlehačku a trochu celého máku a pro jistotu přidejte i 1–2 sáčky ztužovače šlehačky. Než švestky a korpus vychladnou, uložte krém do chladničky.

Foto: Eva Malúšová

Tvaroh vezměte tučný, jedině tak bude mít krém tu správnou chuť

Foto: Eva Malúšová

Tvarohový krém se šlehačkou stačí ochutit citronovou kůrou a pro barvu přidat trochu celého máku

Krok 5: Každý korpus potřete třemi až čtyřmi lžícemi krému, na tři rozdělte švestky (trochu si jich můžete nechat na ozdobu) a vše poskládejte na sebe. Boky potřete zbylým krémem a těsně před podáváním navrch naaranžujte zbylé švestky.

Foto: Eva Malúšová

Korpusy nejprve potřete krémem a poté obložte svařenými švestkami

Foto: Eva Malúšová

Když dáte o jeden tvaroh méně, potírání dortu můžete klidně vynechat a mít tak moderní dort „naháč“

Tip: Dort bude vypadat moc hezky i „nahý“: stačí použít o jeden tvaroh méně a krém pak nanášet jen na korpusy. Ušetříte si tak práci s potíráním boků a vytvoříte moderní rustikální dojem...

Foto: Eva Malúšová

Švestky dejte navrch až těsně před podáváním, aby nestekly dolů

Foto: Eva Malúšová

Budete překvapení, jak parádně vláčný makový korpus je!

Máte ve svém okolí nějakého celiaka, který by podobný dort ocenil?

ynezorPumanzeSaNyknalC