Článek
Postup
Krok 1: Vypeckované rozpůlené švestky přiveďte spolu s rumem, cukrem a skořicí k varu a asi dvacet minut bez pokličky za občasného míchání povařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
Švestky doplňte voňavým rumem a skořicí
Plody rozpulte a vše svařte na hmotu, jejíž hustota je někde mezi džemem a kompotem
Krok 2: Nyní se pusťte do korpusu. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Dvě dortové formy o průměru 16 cm (nebo jednu velkou) lehce vymažte máslem a dno i boky vyložte pečicím papírem.
Na těsto stačí jen šest ingrediencí a žádná mouka!
Krok 3: Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte do sněhu. Když je sníh téměř hotový, přidejte cukr a došlehejte dotuha. Žloutky prošlehejte se solí, kakaem a skořicí, vsypte mletý mák a opatrně po částech zapracujte i sníh. Těsto vlijte do připravených forem a pečte asi 25 minut při 180 °C. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte, stáhněte papír, každý korpus jednou prokrojte a dejte úplně vychladnout.
Bílky ušlehejte s cukrem dotuha a poté se pusťte do žloutků
Formy můžete použít buď dvě malé, nebo jednu velkou
Krok 4: Zatímco se peče těsto, připravte si krém: smetanu ušlehejte dotuha, tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou (strouhejte ale jen její žlutou část), opatrně vmíchejte šlehačku a trochu celého máku a pro jistotu přidejte i 1–2 sáčky ztužovače šlehačky. Než švestky a korpus vychladnou, uložte krém do chladničky.
Tvaroh vezměte tučný, jedině tak bude mít krém tu správnou chuť
Tvarohový krém se šlehačkou stačí ochutit citronovou kůrou a pro barvu přidat trochu celého máku
Krok 5: Každý korpus potřete třemi až čtyřmi lžícemi krému, na tři rozdělte švestky (trochu si jich můžete nechat na ozdobu) a vše poskládejte na sebe. Boky potřete zbylým krémem a těsně před podáváním navrch naaranžujte zbylé švestky.
Korpusy nejprve potřete krémem a poté obložte svařenými švestkami
Když dáte o jeden tvaroh méně, potírání dortu můžete klidně vynechat a mít tak moderní dort „naháč“
Tip: Dort bude vypadat moc hezky i „nahý“: stačí použít o jeden tvaroh méně a krém pak nanášet jen na korpusy. Ušetříte si tak práci s potíráním boků a vytvoříte moderní rustikální dojem...
Švestky dejte navrch až těsně před podáváním, aby nestekly dolů
Budete překvapení, jak parádně vláčný makový korpus je!
Máte ve svém okolí nějakého celiaka, který by podobný dort ocenil?