Hlavní obsah

Chemický peeling: Opravdu vyřeší akné, pigmentové skvrny i vrásky?

Foto: Profimedia

Chemický peeling vyřeší celou řadu kožních problémů. Navíc pleť rozjasní, sjednotí a vyhladíFoto: Profimedia

Reklama

Není moc dermatologických procedur, na které by mohla jít matka i její pubertální dcera. Chemický peeling je z tohoto hlediska unikát. Řeší totiž jak projevy stárnutí kůže, tak akutní akné.

Článek

V současnosti je chemický peeling jednou z nejoblíbenějších estetických procedur zaměřených na kůži. Vysvětlení je více. Zaprvé je minimálně časově náročný. Zadruhé řeší celou řadu problémů od vrásek přes akné a rozšířené póry, až po hyperpigmentace. Zatřetí krom vyřešení vašeho konkrétního dílčího problému slibuje jako bonus vyhlazení, rozjasnění, hydrataci a barevné sjednocení pleti.

O co vlastně jde?

Chemický peeling je už dávno klasikou korektivní dermatologie. A co víc, svůj prapůvod má už ve starověkém Egyptě, kde se ženy koupaly v kyselém mléce nebo červeném víně, aby zjemnily a oživily svou pokožku.

Dnes se nevyužívá mléko ani víno, ale na pleť se aplikují ovocné kyseliny, které kůži do určité hloubky naruší. „Pochopitelně je rozdíl i mezi peelingy. Jeden ze zásadních rozdílů je v hloubce provedení chemického peelingu. Hlubší bývá více účinný a obvykle přináší rychlejší výsledky,“ vysvětluje kožní lékařka z polikliniky Žufanova MUDr. Kateřina Tvrdoňová spolupracující se značkou NeoStrata. Povrchové peelingy se provádí pomocí přípravků s nižší koncentrací ovocných kyselin.

Foto: Profimedia

Celá procedura zabere zhruba 30 minutFoto: Profimedia

Jaké má chemický peeling účinky?

Aplikací chemického peelingu se postupně odlučují buňky povrchové vrstvy kůže a jsou nahrazovány čerstvou svěží vrstvou buněk. Odtud taky plyne název peelingu – „peel“ v překladu znamená „loupat se“.

Kromě zjemnění hrubé pleti, což je základní účinek klasického mechanického peelingu, se chemický peeling hodí pro odstraňování a prevenci projevů stárnutí včetně photoagingu, tedy předčasného stárnutí způsobeného slunečním zářením.

„Chemický peeling je vhodné použít, pokud chcete příznivě ovlivnit například různé projevy stárnutí kůže, nerovnoměrné pigmentace, jemné vrásky, akné vulgaris, milie, ale také ploché virové bradavice. Výrazně zjemňuje povrch pleti a sjednocuje její barvu, vyrovnává nerovnost a podporuje celkovou hydrataci pleti,“ uvádí MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic Praha.

Foto: Archiv NeoStrata

Výsledek procedur po 16 týdnechFoto: Archiv NeoStrata

Kdy se chemickému peelingu vyhnout?

Chemický peeling je poměrně běžná procedura. Přesto je důležité si uvědomit, že vám je na obličej nanášená kyselina, která při chybném postupu, například při nadměrně dlouhém ponechání na kůži, může způsobit popáleniny. Proto je vhodné zajít raději za proškoleným lékařem. Ten s vámi také zkonzultuje, zda se pro vás chemický peeling hodí, či zda by nebylo lepší zvolit jiný typ procedury.

Například je známo, že chemický peeling pomáhá mírnit pigmentové skvrny. Ovšem pokud máte skvrnu na tváři již dlouho, a je tedy hluboko usazená, chemický peeling vám nepomůže, protože pracuje jen se svrchními vrstvami kůže. V tomto případě je tedy vhodnější klasický laser nebo IPL.

Důležitá věc, kterou musí lékař zohlednit, je také současný stav vaší pleti. „Nedoporučuje se jeho použití při akutní infekci či zánětu, například při oparu, také při ekzému, poraněné pleti, sklonu k jizvení nebo při alergii na nějakou složku v chemickém peelingu,“ říká Katarína Třísková.

Foto: Profimedia

Procedurám by měla vždy předcházet konzultace s lékařemFoto: Profimedia

A výsledky?

„Vlastní procedura trvá okolo půl hodiny, ale vždy záleží na odpovědi pokožky na účinnou látku. Je třeba počítat s tím, že by se zákrok měl třikrát až šestkrát opakovat. Efekt a výsledky poté bývají dlouhodobější. Přesně časově vyhodnotit to ale nelze. Někdy je změna vidět již po jednom sezení, jindy až po několikerém opakování,“ komentuje MUDr. Kateřina Tvrdoňová.

Cena jedné procedury se pohybuje zhruba od 800 do 2000 korun, a to v závislosti na rozsahu ošetřované oblasti, a především na místě výkonu, kde je ošetření provedeno.

Uvažujete o chemickém peelingu?

Reklama

Načítám