Hlavní obsah

Chia semínka pro zdraví: Do jakého jídla je přidat, abyste začali hubnout?

Foto: Elena Nasledova, Shutterstock.com

Naučte sebe i své děti konzumovat superzdravé zeleninové a ovocné šťávy. Semínka chia jim přidají další výživové hodnoty!Foto: Elena Nasledova, Shutterstock.com

Reklama

Chia semínka! Jsou plná vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek, které jsou pro vaše tělo velmi prospěšné. Naučíme vás je jíst třeba jen proto, abyste konečně zhubli...

Článek

Drobná černá či bílá semínka chia se v posledních letech v rámci zdravé výživy dostávají do popředí zájmu. Není se čemu divit – vypadají sice nenápadně, ale pokud hledáte opravdu vydatný zdroj proteinů, sacharidů, minerálů, vitaminů, mastných kyselin, antioxidantů a dalších potřebných prvků, těžko najdete jinou potravinu, která by ve své vyváženosti chia semínka překonala. Co všechno ve vašem těle dokážou?

Poklad starých Aztéků

O chia semínkách se u nás mluví teprve pár roků, ale jako významná potravina se používají již několik tisíc let. Tato drobná semínka jsou plodem šalvěje hispánské a původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila do běžného denního jídelníčku bájných Aztéků. A ti velmi dobře věděli, proč – těšili se výbornému zdraví a vynikali skvělou fyzickou kondicí.

Jak by také ne, chia semínka v sobě obsahují bílkoviny, sacharidy, tuky – především omega-3 mastné kyseliny –, asi pětinásobek vápníku, než je v mléce, kvalitní vlákninu, boron – minerál důležitý pro stavbu kostí, proteiny, antioxidanty chránící organismus před volnými radikály, vitaminy A1, B1, C, D, B15 i kyselinu listovou. Jsou také přírodním zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Chia v mléce i v jogurtu nabobtnají. V organismu pak dokážou déle udržovat voduFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pro zdraví, pro sportovce i na hubnutí

Chia jsou skvělým doplňkem jídelníčku pro každého, sportovce, osoby držící dietu, malé děti a všechny další, kteří se alespoň trochu zajímají o své zdraví.

„Chia semínka se mi osvědčila při tréninku, jako výborný zdroj energie. Nezatěžují žaludek, takže jsou ideální jako ranní přísada do smoothie, ovesných kaší, pudinku nebo jako samotné pouze do iontového nápoje. Mezi sportovci si našla svoje místo, především pro lehkou stravitelnost a energii, ale také jako vhodný doplněk pro případnou redukci váhy,“ chválí chia semínka atletka a trenérka Marcela Čápková.

To potvrzují i různé studie. Semínka vychvalují i výživoví poradci, neboť při hubnutí dodávají nejen potřebné živiny, ale hlavně energii. Díky vysokému obsahu proteinů pomáhají udržovat svalovou hmotu.

Jednou z odborníky oceňovaných vlastností chia semínek je jejich hydrofilní vlastnost. Mohou nasát až 12násobek vody, než je jejich objem. Po namočení vytvářejí lehce stravitelný gel, který zevnitř skvěle hydratuje organismus, což oceníte zejména při fyzické zátěži. Chia gel také významně snižuje hladinu krevního cukru v těle, pomůže vám překonat hlad či chuť na sladké. A pozitivní vliv má i na kardiovaskulární systém.

Jak si ho vyrobíte? Stačí smíchat jeden díl chia semínek s devíti až deseti díly vody. Gel pak můžete přimíchávat do dalších jídel či nápojů.

Foto: natashamam, Shutterstock.com

Správným poměrem chia semínek dosáhnete pudinkové konzistence, kterou milují zejména dětiFoto: natashamam, Shutterstock.com

Do smoothie, kaší i salátů

Chia semínka mají ještě další velkou výhodu – nemají žádnou specifickou chuť. Nejsou ani sladká, ani hořká, ani slaná. Můžete je tedy směle přidat téměř do jakéhokoli jídla, do studené i teplé kuchyně.

Jsou vhodná do ovocných i zeleninových šťáv a smoothie, do zeleninových salátů, polévek i sladkých kaší. Můžete s nimi i zdravě mlsat, například v podobě pudinků či ovocných salátů. Fanoušci doma vyrobeného pečiva jimi mohou obohatit chleby a hodí se dokonce i na posypání koláčů. Nemusíte se bát experimentovat – neovlivní výslednou chuť pokrmu a uvidíte, že si najdou místo v každém jídelníčku.

Pravidelným užíváním dvou lžic chia semínek denně v kombinaci se zdravou vyváženou stravou a pravidelným pohybem předejdete celé řadě onemocnění.

Zkuste to a uvidíte, jak blahodárný účinek na vaše zdraví budou mít! A nezapomeňte nám napsat, v jakých receptech je máte nejraději.

Reklama

Načítám