Hlavní obsah

Chiropraktik: Léčí, nebo zničí vaše záda?

Foto: Thinkstock

Šikovný chiropraktik vám pomůže od bolesti pohybového ústrojí během chvíleFoto: Thinkstock

Reklama

„To ne! Nemůžu se hnout!“ bleskne mi hlavou, když po doskoku basketbalového míče zůstanu pod košem v předklonu. Bolest v zádech vystřeluje tak bolestivě, že naprosto zmrazila všechny mé pohyby. Chytl mě předpisový houser. Nezvednu se nahoru, neohnu ani dolů… Co teď?

Článek

O hodinu později už ležím na speciálním rehabilitačním lehátku a pod rukama chiropraktika se v mém těle ozývá křupy křup. Hmaty, tahy, rychlými pohyby mě uvolňuje, „rovná“, aby vyskočené žebro či jiné časti těla zase uvedl do původního stavu. „My fyzioterapeuti jsme ale proti chiropraxi. Při ní totiž jde o extrémní zátěž na klouby,“ říká fyzioterapeutka Jindřiška Svěráková. „Cíl chiropraxe je uvolnit za každou cenu a chodí i přes přirozenou bariéru kloubu, vazu, svalu. Chiropraktici nečekají na ,fenomén tání', což je přirozená reakce kůže či podkoží. Ale jdou do patologie – čímž většinou, místo aby pomohli, spíše zablokují víc,“ myslí si.

Raději k chiropraktikovi než do nemocnice. Anebo ne?

Sama mám s chiropraktikem (naštěstí) jen výborné zkušenosti. Jako ve všem je to totiž v člověku a jeho schopnostech. Už mnohokrát mi „ten můj“ pomohl, když jsem například nemohla kvůli naraženým žebrům skoro dýchat po pádu z koně. Nenechal mě na holičkách po špatném seskoku padákem, ani když jsem téměř nevstala z postele po předchozím běhu v bahně. Pokaždé (což je maximálně jednou za rok), když u něj s bolestí ležím na lehátku a on se mi snaží pomoci, spolu řešíme, kde jsem udělala chybu. Aby má páteř a celkově všechny klouby byly v pořádku, poradil mi zásadně běhat po tvrdším terénu, doporučil cviky na uvolnění beder, na spaní tvrdší matrace a pro psaní na počítači ukázal správný posez....

Foto: Thinkstock

Chiropraktik řeší okamžitě důsledek, příčinu jen někdyFoto: Thinkstock

„Výtky proti chiropraktikovi máme i proto, že ve většině případů nedělají prevenci,“ doplňuje Jindřiška Svěráková. „Needukují pacienta, čím by si mohl pomoci sám, jak se zbavit problému, ale dělá pacienta závislým na něm. Naopak my se snažíme osvětlovat, pacienta poučíme, co je prevence, čekáme na přirozenou regeneraci těla a s tím pracujeme,“ dodává odbornice a popisuje, jak kolikrát měla pacienta po absolvování návštěvy chiropraktika. „Pacient byl na uvolnění krční páteře a stal se z něj chronik. Stále se mu potíže opakují a stále vyhledává odbornou pomoc, protože se problému nezbavil. Náš cíl je vyléčit pacienta, aby se problém už nikdy nevrátil, včetně poučení, co dělat v případě, kdyby se mu obtíže náhodou vrátily.“

Kdo, a proč to?

Že stále váháte, kdože je ten chiropraktik? Zcela laicky, možná až hloupě: ten, kdo vám škubne hlavou, částí zad, achilovkou, loktem... tak, že vám uvolní zablokování způsobující bolest. Uvolněním beder dokáže například pomoci i ženám, kterým se nedaří otěhotnět. A výčet by mohl pokračovat.

„Jestli je tato záležitost dobrá, nebo špatná nelze jednoznačně říci,“ vyjadřuje se MUDr. Alena Vrbická z pražské Nemocnice Na Františku. „Záleží na tom, kdo a jak ji provádí. Chiropraktik využívá manipulace – dojde na konec rozsahu pohybu a překoná přirozenou bariéru tkáně. Fyzioterapeut dělá maximálně mobilizaci kloubu, což znamená, že chce dojít jen ke koncovému rozsahu pohybu.“

Jako krizové řešení ano, jinak ne

Přesně tak, pokud vás bolest zad „chytá“ často, je jasné, že něco není v pořádku. Může jít o židli, na které sedíte. O postel, na níž spíte. O boty, v nichž chodíte. Všechno souvisí se vším. Ale jde o jedno: mít záda bez bolesti. „Proto pokud pracujete většinu času během dne vsedě, musíte si nejen dobře nastavit počítač, židli a stůl. Ale i kompenzovat sedavé zaměstnání a shrbená záda pohybem, který vás jich zbaví. Příklad? Plavání. Jóga. Cílené protahování či rehabilitační cvičení a jiné. „Aby vás totiž záda nebolela, je potřeba oslabené svaly posilovat, zkrácené protahovat. S tím vám poradí nejen fyzioterapeuti, ale také trenéři či instruktoři,“ radí MUDr. Alena Vrbická.

Příčin toho, proč se vám například zablokují záda, zůstanete jako já v předklonu nebo neotočíte po probuzení hlavou, je mnoho. Chiropraktik i fyzioterapeut by měli jít v první řadě po příčině. Co si tedy vyberete: čekat, nebo se snažit bolestem předejít?

Reklama

Související témata:

Načítám