Hlavní obsah

Chladničky, pračky či televize: Kolik peněz vám „sežerou“ zbytečně?

Foto: Thinkstock

Spočítat si náklady na provoz spotřebičů v domácnosti se velmi vyplatí, ideálně již ve fázi, kdy si je vybíráteFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevyhazujte oknem peníze za provoz domácích spotřebičů, které jsou zbytečnými žrouty. Pomůžeme vám je najít a trochu jim utáhnout opasky.

Článek

Pořád přemýšlíte, jak byste snížili částky na složenkách za elektřinu, za vodu…? Možná je dobré začít správným nákupem, a hlavně tím, že spolu s námi zjistíte, kolik peněz vlastně stojí provoz běžných spotřebičů. A jistě by se mohlo hodit i pár tipů, jak snížit spotřebu těch, které už máte doma.

Chladničky s mrazničkou

Při nákupu nové lednice zjistíte, že výrobcům už nestačí zařadit ji do energetické třídy, takže se musíte řídit i podle počtu plusů. Takže jsme to udělali a porovnali jejich spotřebu. Ovšem vypadá to, že právě plusy v budoucnu zmizí. „Uvažuje se o odstranění kategorie A +, A ++ a A +++ u ledniček, praček, sušiček a myček nádobí. Nejúspornější bude kategorie A tak, jak už to je u vysavačů,“ uvedl Juraj Krivošík.

Foto: archiv firem

Chladničky (zleva): Bosch KGE36DL40, 304 l, cena 15 790 Kč, A+++. LG GBB539PZCZS, 318 l, cena 16 490 Kč, A++. Beko CS 234021, 295 l, cena 7 990 Kč, A+Foto: archiv firem

Komentář:Spotřeba kopíruje počet plusů. Rozdíl mezi kombinovanou chladničkou Bosch a LG, tedy tří- a dvouplusovou je 245 Kč za rok, za pět let 1224 Kč a za deset už 2248 Kč. Rozdíl mezi výrobkem s jedním a třemi plusy je už znatelnější – na tom úspornějším ušetříte 422 Kč ročně, 2124 Kč za pět a 4248 Kč za deset let. Rozhodně se tedy vyplatí se dívat na počet plusů, spotřeba vynahradí i případnou vyšší pořizovací cenu.

Jak ušetřit: Postavte lednici na nejchladnější místo místnosti, dohlédněte, aby stála opravdu vodorovně a aby byly těsnicí gumy dvířek čisté. Nikdy do ní nedávejte teplé potraviny a čistěte ji pravidelně od námrazy.

Pračky s předním plněním

K nákladům na energii se u praček přidává i položka za spotřebovanou vodu – a jak jsme zjistili, je to zásadní rozdíl! Všechny pračky jsme vybrali z kategorie A+++ a na 8 kg prádla. V porovnání jsme je seřadili podle ceny.

Foto: archiv firem

Pračky (zleva): Whirlpool AWS 71000, cena 10 990 Kč. Candy Grand´O GV42 138, cena 10 820 Kč. AEG Lavamat L73283FL, cena 9 900 KčFoto: archiv firem

Komentář:Tady platí, že čím levnější pračka – a rozdíly nejsou dramatické –, tím vyšší spotřeba energie a vody. Mezi nejdražším porovnávaným Whirlpoolem a nejlevnějším AEG je při nákupu rozdíl 1090 Kč, ale to se za deset let vrátí třikrát – za tu dobu ušetříte 3504 Kč. Zásadní rozdíl je v roční spotřebě vody, která je 2400 litrů!

Jak ušetřit:Místo vyšší teploty použijte kvalitnější prášek na praní nebo prádlo předem namočte, předpírka a vyvářka jsou většinou zbytečné. Pračku zapínejte až dostatečně plnou a měla by stát rovně – jinak se prodlužuje doba ždímání.

LED televize

Právě LED televize si lidé kupují, aby ušetřili. Je mezi nimi velký rozdíl v nákladech? Sáhli jsme po levnějších s úhlopříčkou 60 cm a energetickou třídou A. V porovnání jsme je seřadili od nejnižší pořizovací ceny.

Foto: archiv firem

Televizory (zleva): GoGEN TVH 24227, cena 4299 Kč, zapnutý průměrně 16,89 W, pohotovostní režim 0,24 W. Mascom MC24LFH44 USB PVR, cena 4990 Kč, při zapnutí 25 W, stand-by 1 W. Hyundai HL 24185 DVDC, cena 5290 Kč, zapnutý 16,92 W, stand-by 0,36 WFoto: archiv firem

Komentář:Rozdíly v nákladech nejsou nijak dramatické.

Jak ušetřit:Nenechávat televizi zapnutou, když se nedíváte a při vypnutí na delší dobu ji i vytáhněte ze zásuvky. To platí dvojnásob, pokud nemáte úspornou LED televizi, ale například plazmu.

Rychlovarné konvice

O nich jistě víte, že jsou velkým žroutem energie, takže se rozhodně vyplatí při nákupu sledovat, kolik energie potřebují. Vybrali jsme ty litrové a opět šli hlavně po nízké ceně.

Foto: archiv firem

Rychlovarné konvice (zleva): ETA Edita 0586 90000, cena 299 Kč, příkon 1500 W. Gallet Marival BOU, cena 349 Kč příkon 1630 W. Concept RK-3040, cena 499 Kč, příkon 2200 WFoto: archiv firem

Komentář: Uvedená spotřeba je za hodinu provozu. Tu roční výrobci ani prodejci neuvádí, použití konvice je tak rozmanité, že se nedá odhadnout. Navíc vyšší příkon znamená, že se voda uvaří rychleji – což ovšem závisí i na tom, kde je topná spirála. Tady tedy nelze stoprocentně říct, že vyšší příkon znamená větší spotřebu pro ohřev litru vody.

Jak ušetřit:Rozhodně nedávejte ohřívat víc vody, než je nutné. Některé modely už nabízejí i možnost vodu zahřát jen na určitou teplotu.

Závěr:Při nákupu většiny elektrospotřebičů se velmi vyplatí sledovat údaje o jejich spotřebě – ideálně najít roční, kterou už mnozí prodejci a výrobci uvádějí. Za svou životnost vám mohou ušetřit tisíce. V případě použití varné konvice zvažte, zda vodu rychleji a úsporněji neuvaří třeba indukční deska.

Kupujete elektrospotřebiče podle jejich energetické náročnosti? Napište nám!

Načítám