Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pečete rádi? V tom případě byste měli vyzkoušet i vlastní pečivo! Co třeba chléb z celozrnné mouky se sýrem a mrkví?

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chléb
  • 500 g celozrnné mouky
  • 50 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 340 ml vody
  • 200 g goudy
  • 3 ks mrkve
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte do mísy, přidejte kvasnice, sůl a vodu a vypracujte pevné těsto. Když to drží pohromadě, pomažte pracovní plochu trochou oleje a na ní těsto rukama propracovávejte ještě asi 10 minut, pomazání desky můžete několikrát zopakovat – vaše ruce pak budou skutečně krásně hebké :-). Těsto nechte asi hodinu nakynout, mělo by zhruba zdvojnásobit objem.

02.

Sýr a mrkev nastrouhejte nahrubo, plech vyložte pečicím papírem.

03.

Nakynuté těsto propracujte a rozválejte ho na plechu na velký obdélník. Polovinu ho posypte sýrem a mrkví, překlopte druhou polovinou a nechte ještě asi 20 minut kynout.

04.

Mezitím troubu zapněte na 220 stupňů. Nakynuté těsto potřete ještě trochou oleje a dejte péct asi na 30 minut dozlatova. Podávejte nakrájené.

Energetická hodnota celkem pro 1 chléb
Energie11 440,82 kJ
Bílkoviny122,4 g
Tuky83,18 g
Sacharidy363,7 g
Sůl9,84 g
SAFA43,05 g
Vláknina44,97 g
Cukry19 g
Související témata:

Načítám