Článek
Na přípravu domácích chlebíčků většinou nepotřebujete žádné složité recepty, stačí jen dobrá inspirace a můžete se pustit do díla. My jsme pro vás připravili foto návod krok za krokem, jak navrstvit chlebíčky kaviárové, rostbífové, humrové i turistické. Žádné zdržování, tady jsou!
Se dvěma druhy kaviáru
Jako základ použijte veku nebo bagetu a máslo
Chlebíček poklaďte rukolou omytou ve studené vodě
Na další vrstvu přijdou plátky uvařeného vejce a osminka citronu. Ten, kdo bude chlebíček vychutnávat, citron před konzumací jednoduše vymáčkne dle chuti
Vajíčka dozdobte černým kaviárem. Cena skleničky, kterou vidíte na fotce, se pohybuje okolo 60 korun
Doprostřed už zbývá dát jen lososový kaviár. Ten je sice dražší než ten černý (zhruba 120 korun za skleničku), ale chutná báječně
Rostbífové chlebíčky
Základem druhého chlebíčku je opět veka a máslo. Poté si připravte opraný lolo rosso salát, který stočte do kornoutku a vmáčkněte do veky
Na salát naskládejte plátky rostbífu
Přidejte kolečka červené cibule
Navrch ještě přijde tatarka
Doplňte rozpůlené plody kapary, a máte hotovo!
Chlebíčky s humrem
Připravit humra není tak úplně snadné, avšak není to ani nemožné! V obchodě s mořskými rybami si kupte živého humra. Bude mít svázaná klepítka – ta mu za žádných okolností nerozvazujte! Vložte ho do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte ho. Jak dlouho? Rovnice zní jasně! Co sto gramů humra, to jedna minuta. Ten náš měl 800 g, vařili jsme ho tedy 8 minut. Když zchladne, vezměte do ruky silnější nůžky a vypreparujte maso ze zadní části a z klepítek. U klepítka stačí jen nůžkami otevřít a maso jednoduše vyjmout. Komu se zdá návod složitý, může samozřejmě humra vyměnit třeba za lososa.
Základ třetího chlebíčku tvoří vynikající humrová pomazánka. Tu připravíte tak, že cuketu nakrájíte na kostičky a osmahnete ji na oleji do měkka. Když zchladne, přidejte kousky cherry rajčátek, majonézu, zbytky humřího masa, sůl a pepř
Do vršku chlebíčku opět vmáčkněte kornoutky z plátků cukety. Cuketu je nejprve třeba umýt, nakrájet na tenké proužky a naložit na pár hodin do olivového oleje s česnekem, solí a pepřem
Osminka citronu nesmí chybět
Přidejte klepítko z humra, kousek kopru a máte hotovo!
Turistovy chlebíčky
Zkuste klasiku v ozdobnějším stylu! Veku potřete máslem a poklaďte z poloviny kolečky uvařených vajec
Turistický salám přehněte a vytvořte z něj ruličku, kterou vtlačte prsty přímo do veky
Přidejte rajče, okurku, tatarku, a jednoduchý zázrak je na světě!
Rádi překvapujete návštěvy něčím neobvyklým? Pusťte se i do pohoštění z listového těsta nebo připravte malé geniální kanapky. Uvidíte, dostanou vás! A jaké chlebíčky děláte doma vy? Jaké máte nejradši? Podělte se o chutě i nápady v diskusi pod článkem!
Děkujeme za inspiraci pražskému lahůdkářství Jan Paukert!