Hlavní obsah

Chmelem proti rakovině

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chmel jako léčivka má široké použitíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Když se řekne chmel, někomu se vybaví orosená sklenice piva, jinému zase muzikál Starci na chmelu. Ale chmel je také zázračná léčivka a dobré koření...

Článek

Chmel byl znám už ve starověku. Řekové a Římané ho používali jako močopudný a krev čistící prostředek. Chmelem se kdysi léčilo nedostatečné vylučování žaludeční šťávy spojené s kvasnou nebo hnilobnou poruchou zažívání, fungoval i jako pomocný močopudný a protituberkulózní prostředek a také zlepšoval spánek. Chmel tlumí činnost mozkové kůry, zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva, proto se používá i jako přírodní sedativum.

Bylinka a lék

„Z rostliny se používají chmelové šištice nebo samotné chmelové žlázky. Vedle tříslovin, éterických olejů, pryskyřic a rostlinných barviv obsahují různé silice, hořčiny, flavonoidy, třísloviny, cholin a adenin. Ve chmelových šišticích jsou obsaženy také rostlinné hormony zvané phytoetrogeny, které jsou podobné estrogenům, tvořeným v lidském těle," vysvětluje ing. Anna Kopřivová, fytopatoložka z Tovéře u Olomouce.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejoblíbenější způsob užití chmeleFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Z hlediska medicíny je prokázáno, že působí proti rakovině prsu, prostaty a sliznice dělohy a také je účinný proti tvorbě nádorů. V lidovém léčitelství se chmel používá pro své antibakteriální účinky také na špatně se hojící rány a do posilňujících koupelí. Extrakt z chmele pomáhá při nespavosti, tlumí křeče a snižuje bolesti i horečku. Hořčiny zase podporují trávení. Chmel pomáhá při nervovém podráždění, úzkostech a napětí. Příznivě ovlivňuje psychiku, odstraňuje problémy s koncentrací a dokonce i depresivní nálady. „Lupulin přispívá ke stabilizaci hladiny hormonů v těle a další substance odstraňují psychické problémy. Proto chmel tolik pomáhá při menstruačních potížích," říká bylinkářka Venuše Studničková. „Ženám se v době menstruace doporučuje pít denně dva šálky čaje z chmele. Ten získáme, když čajovou lžičku sušených chmelových šištiček přelijeme vroucí vodou a necháme deset minut odkryté louhovat. Tento čaj je dobrý i na trávení." Dále upozorňuje, že chmel není vhodné kombinovat s přípravky, jež obsahují alkohol, s uklidňujícími látkami - jejich účinek se pak sčítá."

Reklama

Související témata:

Načítám