Hlavní obsah

Chraňte v zimě dětské hřiště. Péče o něj není náročná!

Foto: Dmitri Ma; Shutterstock.com

Foto: Dmitri Ma; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zazimovali jste trávník i zahradní nábytek, a co takhle dětské hřiště? I to potřebuje v závislosti na materiálech určitou péči. Přečtěte si, co s jednotlivými prvky a podle čeho vybírat, aby vydrželo.

Článek

Pokud máte malé děti či vnoučata, nejspíše se vám na zahradě vyjímá několik dětských hracích prvků – skluzavka či třeba dětský dřevěný domek na kůlech. Zima už sice pokročila, ovšem ještě není nic ztraceno, a pokud jste při zazimování zahrady hřiště opomněli, můžete ještě vše napravit.

Poradíme, jakou péči potřebuje dětské zahradní hřiště v chladných měsících. Dozvíte se také, jak před samotnou koupí vybírat herní prvky, aby vám váš „soukromý dětský ráj“ i přes zimu a mráz co nejdéle vydržel.

V mrazech trpí plasty

Dřevěné části dětského hřiště jsou ve většině případů ošetřeny pro celoroční provoz – o tom ale až za chvíli. Nyní se zaměříme na plastové části, kterým budete muset věnovat zvláštní péči. Ale bát se nemusíte. Nepůjde o nic složitého.

Asi největším odnímatelným komponentem většiny domácích hřišť je skluzavka. Pokud jste zainvestovali a pořídili tu z laminátu, máte vyhráno. Starosti s mrazem se vás netýkají. Laminát je velmi tvrdý a odolný materiál, takže bez sebemenšího poškození vydrží celoroční provoz.

Foto: LostINtrancE; Shutterstock.com

Foto: LostINtrancE; Shutterstock.com

Klasické plastové skluzavky jsou cenově dostupnější, ale samozřejmě ne tak odolné jako ta z laminátu. Sice by i plastová skluzavka měla mrazivé teploty vydržet bez úhony, ovšem pokud chcete její životnost a pěkný vzhled prodloužit, neuděláte chybu, když skluzavku odmontujete a pečlivě uskladníte.

Každá koruna se počítá, a tak by ji pak po zimě byla škoda objevit na zahradě popraskanou. Odmontování nepodceňujte, zvlášť pokud bydlíte někde na horách či v místech, kde o mrazivé teploty nemáte nouzi. Odolnější proti poškození mrazem a ztrátou barvy jsou plastové skluzavky s UV filtrem.

Nejméně odolné plasty pak bývají používány k výrobě nejrůznějších ozdob, houpaček či přístřešků. Při teplotách bod mrazu hrozí jejich poškození. Pokud jste tak ještě neučinili, sundejte je a uskladněte. Samozřejmé je také odstranění všech látkových částí dětského hřiště.

Ptejte se po tlakové impregnaci

Základem ochrany dětského hřiště je hloubková impregnace. Tou ošetřuje dřevo už samotný výrobce ještě před složením hřiště. Pokud tedy zrovna stojíte před koupí dětského hřiště, zjistěte si, jak bylo dřevo ošetřeno proti vnějším vlivům.

Foto: FIREMN; Shutterstock.com

Foto: FIREMN; Shutterstock.com

Tlaková impregnace poskytuje dřevu dostatečnou ochranu proti povětrnostním podmínkám, současně chrání dřevo před plísněmi, vlhkem, hnilobou a škůdci. Při výběru dětského hřiště se proto poohlížejte pouze po takových výrobcích, kteří nabízejí tlakově impregnované řezivo. Vyvarujete se pak zbytečných problémů.

Hloubková impregnace má i jednu vadu na kráse. Pokud si pořídíte takto ošetřené hřiště, musíte počítat s tím, že po jejím aplikování získá dřevo lehce nazelenalou barvu. Jde však pouze o kosmetickou vadu, která se za pár dní vytratí.

Alternativou je impregnační nátěr

Alternativou za hloubkovou tlakovou impregnaci je impregnační nátěr. Nemá sice takový efekt, jako když dřevo tlakově naimpregnujete, ovšem můžete jej aplikovat kdykoli, tedy i poté, když hřiště už stojí. Vždy se ale podívejte na doporučenou teplotu, kdy s impregnací pracovat. Většina nátěrů má ráda teplo. Hřiště již z prodeje většinou ošetřená jsou, jen se musí vždy po několika letech péče obnovit.

Jak vidíte, péče o hřiště není nijak náročná, a už správným výběrem kvalitních komponentů se do budoucna vyvarujete trablů.

A co vy, máte na zahradě dětské hřiště? Jak se o něj staráte a podle čeho jste ho vybírali?

Reklama

Načítám