Hlavní obsah

Chřipka v létě? Pozor, může to být borelióza!

Foto: profimedia

Příznaky velmi podobné chřipce má i lymeská borelióza. Buďte v teplých měsících opravdu opatrní!Foto: profimedia

Reklama

Kouslo vás klíště a máte pocit, že na vás leze chřipka? Pozor, může to být lymeská borelióza. Nemoc je zákeřná v tom, že má spoustu příznaků a bývá těžké ji odhalit. Důležité je se chránit. Jak?

Článek

Nepozorovaně onemocněl i Petr Dymáček, nyní místopředseda sdružení Borelioza CZ, které vzniklo, aby šířilo osvětu o této nemoci.

Typickou červenou skvrnu v místě přisátí infikovaného klíštěte na kůži neměl, a tak choroba přešla do dalšího stadia. To už se projevovala agresivněji. „Měl jsem závratě, problémy s očima, brněly mně končetiny a ničila smrtelná únava. Postupně se přidávaly další potíže: bolesti hlavy, svalů, kloubů a nervů, opary a rozvrácená imunita. Nebýt dlouhodobé léčby kombinací několika antibiotik, nedostal bych se z toho,“ říká Petr Dymáček.

Lymeská borelióza totiž stále není probádaná choroba. Ví se o ní, že ji vyvolávají bakterie rodu Borrelia, které přenášejí klíšťata, a že existuje několik kmenů této bakterie. Každý přitom vyvolává trochu jiné příznaky a každý je jinak odolný vůči léčbě, která je velmi komplikovaná.

Skvrnu má jen polovina lidí

Jediným přímým důkazem, že v těle nakaženého kolují zákeřné bakterie, je skvrna v místě přisátí klíštěte – červená s bledým středem, ohraničená. „Jenže tento kožní projev se vyskytuje pouze u padesáti procent infikovaných, u dětí je číslo ještě nižší, “ upozorňuje lékař Roman Špaček z kliniky BCL v Luhačovicích, která se na léčbu boreliózy specializuje.

Další příznaky se podobají obyčejné viróze: únava, zvýšená teplota, mírná bolest svalů a někdy i kloubů. Kdo to někdy nezažil? Když si tyto potíže nespojíte s klíštětem, mávnete nad nimi rukou. Nemoc tak může přejít do dalších stadií. „A ta už jsou velmi špatně léčitelná a vyžadují komplexní léčebný přístup,“ říká Roman Špaček.

Foto: profimedia

Klíšťata žijí v trávě a dokážou se bez problémů dostat aspoň do půlmetrové výšky. Přizpůsobte tomuto riziku své oblečeníFoto: profimedia

Léčba? Nesnadná!

Boreliózou v Česku ročně onemocní zhruba čtyři tisíce lidí. Uzdraví se jich zhruba 70 procent, zbytek se potýká s více či méně závažnými následky: pocity nevýkonnosti, bolestmi zad a hlavy, potížemi se spánkem, soustředěním i pamětí, emocionální labilitou.

Léčí se antibiotiky, ale není to tak snadné, jako když vám doktor předepíše penicilin na angínu a za týden jste v pořádku. Někdy je nutné vystřídat různé léky, léčba se protahuje na měsíce. A často bývá problém boreliózu vůbec odhalit a v pozdější fázi doléčit. „U chronicky nemocných považuji za největší problém neschopnost českého zdravotnictví dlouhodobě a účinně léčit pozdní formy boreliózy,“ upozorňuje Petr Dymáček.

A ještě v něčem je tahle nemoc zákeřná. Nemáte nikdy jistotu, že jste mimo nebezpečí. Existují lidé, kteří se nakazí, dlouho se nic neděje, a pak kdykoli v průběhu života borelióza náhle propukne. Spustit ji může dlouhodobý stres, jiné závažné onemocnění, operace v narkóze, porod.

Foto: profimedia

Léčba bývá náročná a vyžaduje často kombinaci antibiotik. Ani přesto není vždy úspěšnáFoto: profimedia

Jedna dvě, klíště jde…

Na lymeskou boreliózu neexistuje pro lidi vakcína (očkuje se proti jiné nemoci přenášené klíšťaty – klíšťové encefalitidě). „To znamená, že jedinou ochranou je prevence a včasná léčba neobvyklých reakcí na kůži a ,chřipkových příznaků' v letním období,“ říká Petr Dymáček.

Pokud jdete do lesa v místech s vysokým výskytem nakažených klíšťat, kam mimo jiné patří Karlovarský, Královéhradecký nebo Olomoucký kraj, noste vysoké boty, oblečení s dlouhými nohavicemi a rukávy, kšiltovku nebo klobouk. Používejte repelent a doma všechno oblečení svlékněte a prohlédněte se.

Pokud najdete klíště, šetrně ho odstraňte a několik dní sledujte místo přisátí. Následné změny v organismu – únavu a chřipkové příznaky – konzultujte s lékařem.

Chcete-li mít jistotu, podezřelého roztoče pošlete do specializované laboratoře. Během několika dní dostanete informaci, jaká je pravděpodobnost, že jste se nakazili, a budete moci zahájit léčbu. Čas je v případě této nemoci důležitý.

Reklama

Načítám