Hlavní obsah

Chtěli jen pár úprav, mají kompletně nový byt. A je to bydlení snů!

Foto: BcA. Dorota Špinková
11. 12. 2017

Tříčlenná rodina plánovala ve svém novém bytě provést jen pár drobných úprav, nakonec se ale vrhli do kompletní rekonstrukce, díky které mají vysněné bydlení, kde si každý najde svůj kout.

Článek

Devadesátimetrový byt v Uherském Brodě koupili majitelé, tříčlenná rodina, v roce 2011. Nachází se ve třetím, tedy posledním podlaží zděného bytového domu, postaveného v roce 1951. Před nimi tu bydlel pár v důchodovém věku, a ačkoli byl byt částečně zrekonstruovaný, v lecčem novým obyvatelům nevyhovoval. Po necelém roce se tedy rozhodli ty nejzásadnější nedostatky změnit.

Z původně plánované výměny podlah však nakonec skončili u kompletní rekonstrukce, která namísto pár měsíců trvala bezmála rok. Majitelé rozhodně nelitují, po této době se totiž podle svých slov vrátili do bytu, který konečně ve všech směrech vyhovuje všem členům rodiny.

Od kuchyně ke kompletní rekonstrukci

Paní majitelka oslovila architekta Romana Chvilíčka, kterého znala ještě z dob jeho studií na vysoké škole. „Nejprve jsem jen chtěla, aby mi poradil s kuchyní, nakonec jsme se ale dohodli, že si realizaci a rekonstrukci vezme na starost komplet celou. A vyplatilo se,“ dodává spokojeně.

„Naše spolupráce začala pouze úpravou kuchyně, po první konzultaci jsme k tomu přidali i koupelnu a následně celý byt. Zkrátka se to postupně nabalovalo s tím, že ,když už se dělá toto, udělejme rovnou i toto' atd. Původně jsme předpokládali minimální zásahy do stávajících konstrukcí, v průběhu realizace se ale ukázalo, že vzhledem k jejich stavu bude vhodnější udělat jak kompletní podlahy, tak i veškeré příčky. V jeden moment tak bylo na stavbě, k překvapení majitelů, z celého bytu 1 + kk,“ vzpomíná architekt Roman Chvilíček.

Foto: Archiv studia

Barevný akcent vnáší do místnosti jídelní židle

Přírodní materiály a světlé barvy

Většinu času tráví v bytě majitelka se synem, při rekonstrukci tedy měla hlavní slovo ona. „Chtěla jsem, aby byl byt světlý a z přírodních materiálů, podlahu jsem preferovala v celém interiéru jednotnou. Materiál jsme vybírali dlouho a nakonec vyhrálo dřevo. Kuchyň, stejně jako mnoho dalších prvků, jsem si přála v bílé, a to včetně pracovní desky, kde jsme zvolili umělý kámen,“ vyjmenovává své požadavky.

Velký důraz kladli také na rekonstrukci koupelny, jejíž původní stav rodině vůbec nevyhovoval. S finálním vyřešením této místnosti je velmi spokojený i sám architekt.

Foto: Archiv studia

V bytě převládají přírodní materiály a světlé barvy, přesně jak si to majitelka vysnila

Netradiční dekorace z Afriky i originální svítidlo

V interiéru zaujmou netradiční dekorace – masky na stěnách, které pocházejí z různých koutů světa. „Většina z nich je z návštěv afrických států, má oblíbená visí na chodbě a je ze Senegalu,“ doplňuje majitelka.

Dalším výrazným prvkem je svítidlo v obývacím pokoji, které navrhl a vyrobil Roman Chvilíček. Je vytvořené ze dvou kmenů zavěšených nad sebou, v nich jsou zabudované LED pásky s přímým i nepřímým osvětlením.

„Základní koncept vznikl z principu, kdy jsme se snažili vytvořit spíše jednoduchý minimalistický rámec interiéru, ve kterém by vynikly jednotlivé solitérní prvky,“ vysvětluje architekt a majitelka dodává: „Ten nápad se nám velmi líbil a musím říct, že svítidlo zaujme 99 % návštěv. Troufám si tvrdit, že stejné nemá nikdo jiný na světě.“

Foto: Archiv studia

Stěny v bytě zdobí masky, které pocházejí z různých koutů světa. Majitelčina nejoblíbenější je ze Senegalu a visí na chodbě

Vizitka studia

Ing. arch. Roman Chvilíček dlouhodobě spolupracuje s ing. arch. Přemyslem Jurákem v rámci ateliéru Jurák Chvilíček Architekti. Věnují se návrhům a rekonstrukcím rodinných domů, bytů i komerčních prostor. Podíleli se mimo jiné na organizaci několika studentských workshopů a na projektu Lesní útulny nominované na Českou cenu za architekturu 2016. Více na jurakchvilicek.cz

Jak si své ideální bydlení představujete vy? A co říkáte na originální svítidlo?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama