Hlavní obsah

Malý domek, velká proměna. Zásadní bylo propojit ho se zahradou. Jak se vám líbí?

Foto: Jiří Ernest

Foto: Jiří Ernest

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina se dvěma čtyřnohými kamarády se nastěhovala do řadového domku, který byl před rekonstrukcí lehce vybydlený. Vzniklo útulné bydlení, kde je spousta místa k potkávání, ale kde má i každý člen domácnosti dostatek soukromí.

Článek

Malý řadový domek z první poloviny dvacátého století stojí v klidné pražské čtvrti. Od původních majitelů, starších manželů, ho koupila mladá dvojice se dvěma dětmi a v té době jedním, nyní už dvěma pejsky. Ti jsou plnohodnotnými členy domácnosti a při rekonstrukci na ně bylo pamatováno. Návrh musel mimo jiné obsahovat místo, kde bude umístěn psí pelíšek.

Od stavebních úprav až po zahradu

Stavební úpravy domu, nové rozvody a elektroinstalaci mělo na starosti architektonické studio VJEM, pánové Jan Kučera a Václav Krajc, kteří páru pomáhali již s rekonstrukcí jejich minulého bydlení. Architektka Lenka Kanalošová se zhostila zařizování interiéru, významnou měrou do něj ale zasáhla i sama majitelka, která měla o jeho podobě už od počátku poměrně jasnou představu. Tu pak s architektkou doladily a dotáhly k dokonalosti. Nedílnou součásti domu je krásná zahrada, kterou vyšperkovala zahradní architektka Marie Kučerová Lejčková.

Původní koncepce domu se dvěma obytnými patry, podkrovím a suterénem rodině vyhovovala, takže ji nebylo třeba nijak výrazně měnit. Hlavním cílem rekonstrukce bylo značně vybydlený prostor zabydlet tak, aby vyhovoval současným nárokům. V suterénu zůstal sklad a technické zázemí, v přízemí je společenská část s kuchyní, patro slouží jako klidová část domu a kromě ložnice a dětského pokoje je tu také koupelna a prostorná šatna, kterou si majitelé velmi přáli.

Foto: Archiv designérky

Nábytek do kuchyně byl kompletně vyrobený na zakázku truhlářstvím Martin KosařFoto: Archiv designérky

Důležité propojení s exteriérem

„Největším zásahem bylo odstranění původního okna na terasu, zvětšení otvoru a nahrazení velkým posuvným oknem. Domu velmi prospělo otevření do zahrady, která se tak stala další velkou místností. Navíc tu fungují dobré sousedské vztahy, takže ji majitelé nemuseli oddělovat na úzkou nudli vymezenou šířkou domu, ale spolusdílí ji se sousedy,“ říká k tomu architektka Lenka Kanalošová.

Otevřela se také hala, a to vybouráním dveří v zádveří. Dvoukřídlé dveře do obývacího pokoje nahradilo průhledové okno, které prostor prosvětluje a zároveň díky němu mají majitelé přehled o dění v místnosti. Dalším významným zásahem bylo přemístění koupelny ve druhém patře, kdy z původní malé místnosti vznikla prádelna. Nová koupelna a také šatna jsou na místě malého pokoje.

Foto: Archiv designérky

Nové jsou ale velké prosklené posuvné dveře, které interiér propojily s exteriéremFoto: Archiv designérky

Ekologický přístup a přírodní materiály

Majitelé preferují ekologický přístup k životu a přírodní materiály, interiérům tak dominuje dřevo a keramika. Na stěnách jsou klasické jádrové omítky a štuk. Fasáda i střecha byla zateplena, aby se zamezilo tepelným ztrátám domu, což zároveň do budoucna zajišťuje nižší provozní náklady.

Interiér je stylově lehce rustikální, patrné je to zejména v kuchyni, do které vybrali pracovní desku z masivního dubu a výrazný keramický dřez z IKEA. „Obklady, které jsme použili za kuchyňskou linkou, zbyly majitelům po rekonstrukci jejich původního bytu. Moc se jim líbily, a proto si je přáli zopakovat v novém domově,“ doplňuje Lenka Kanalošová. Vtipnými detaily jsou pak dekorativní keramické úchytky na dvířkách skříněk a zásuvek.

Foto: Archiv designérky

Dvojumyvadlo stojí na nábytkové skříňce se spoustou úložných prostorFoto: Archiv designérky

Vizitka architektů

Ing. arch. Lenka Kanalošová vystudovala na ČVUT Fakultu architektury, nabízí poradenství při výběru stavebních materiálů, nábytku, osvětlení i textilu a doplňků, zajišťuje realizace i autorský dozor. Studio VJEM, které stojí za většinou stavebních návrhů domu, tvoří Ing. arch. Václav Krajc, Ing. arch. Jan Kučera a Ing. Marie Kučerová Lejčková, DiS. Více na www.archlk.cz a www.vjemarchitekti.cz.

Jak se vám líbí proměna domku? A co říkáte na propojení se zahradou?

Reklama

Načítám