Hlavní obsah

Bydlení s příběhem: A budete vědět, kdo vám nábytek vyrobil!

Foto: LIV

Foto: LIV

Stále více lidí zajímá, co nebo kdo stojí za produktem, který si vyhlédli. Pokud je to i váš případ, pojďte se spolu s námi podívat pod pokličku několika kvalitních značek interiérového vybavení.

Článek

Vybrali jsme tři zahraniční a tři české firmy vyrábějící vybavení interiéru a nádavkem přidali ještě jednu domácí se sociálním rozměrem. Když už se rozhodnete koupit si kvalitní kousek do bytu, je totiž dobré vědět víc o tom, kdo je vlastně pod tím kterým nápadem podepsán.

1. Na vlastních dětech a vnucích 

Za španělskou značkou Asoral, která vyrábí od 70. let 20. století dětský nábytek, stojí rodinná firma. Založil ji José Antonio García Barachas s manželkou Carmen Bravo. Mají pět dětí a početné potomstvo se ukázalo jako velké plus, na něm rodiče nově vyrobené kusy nejprve „testovali“: zařídili jimi jejich pokojíčky, a podle reakcí dětí je vylepšovali. A tak to dělají dodnes, jen ob generaci. V současnosti nábytek zkoušejí vnuci a vnučky zakladatelů.

Firmu nyní vedou dospělé děti, čtyři dcery a jeden syn. Každý dělá, co umí, například Suzanna je akademickou malířkou a navrhla barevný vzorník; pro Asoral jsou typické pastelové barvy, jež navzájem ladí. Pokud byste i vy chtěli svým potomkům dopřát nábytek se základem z masivu, který mimo jiné používají také dvojčata monackého knížete Alberta II., máte možnost.

Foto: Viabel

Děti a vnuci zakladatelů společnosti Asoral se sotva vejdou na jednu fotkuFoto: Viabel

Foto: Viabel

Na základě připomínek dětí a vnuků v rodině se nábytek vylepšuje. Mimo jiné si přály, aby nesl jejich jména. Nechat si vyfrézovat na nábytek jakýkoli nápis nebo i jméno tak díky nim dnes můžou všichni, kteří budou nábytek používat. Cena postele s dalším výsuvným lůžkem a odnímatelnými nebesy od 52 500 Kč, boxů od 1903 Kč, sedáky za 1827 Kč, stůl za 12 117 KčFoto: Viabel

2. Tradice přes čtvrt století

Historie značky Villeroy & Boch je dlouhá a bohatá na proměny, tak si jen připomeňme, že v roce 1748 založil Francois Boch se svými syny keramičku, další keramickou fabriku posléze založil i Nicolas Villeroy. Ke sloučení došlo v 19. století, aby byly obě firmy konkurenceschopnější. Podnikatelské vazby se propojily také přes rodiny, kdy se Eugen Boch a Octavia Villeroy vzali a pokračovali ve šlépějích svých předků. Potomci rodiny se na řízení firmy podílejí dodnes.

Slavnou značkou si můžete vyšperkovat většinu bytu, v kuchyni třeba jídelním servisem, v obýváku některou z krásných váz a v koupelně praktickou vanou. A protože se blíží Vánoce, dost možná si ještě uděláte radost některou jejich ozdobou.

Foto: Luxurytable.cz

Ve starém opatství v Mettlachu firma sídlí už přes dvě stě letFoto: Luxurytable.cz

Foto: Luxurytable.cz

Kolekce porcelánových ozdob My Christmas Tree vás vrátí do dětství. Dvoudílná kulatá ozdoba od 462 KčFoto: Luxurytable.cz

Foto: SIKO

Vanu Villeroy & Boch Oberon z materiálu Quaryl můžete, ale nemusíte obezdít. Má totiž nastavitelné nohy. Lze ji doplnit whirpool systémem. Cena samotné vany o délce 170 cm je 20 407 KčFoto: SIKO

3. Unikátní koberce

Indická značka Jaipur Rugs fungující od roku 1978 spojuje tradici s moderním světem. Jejich koberce ručně tkají většinou ženy z mnoha indických vesnic, které si tak vydělávají na živobytí. Navíc i samotné příze se ručně zpracovávají na kolovrátcích.

Používají se různé materiály, od vlny, hedvábí a bavlny až přes jutu nebo se při výrobě recyklují stará sárí. Moderní svět pak zastupují návrháři vymýšlející dekory. Mezi ně patří také dcera majitele, která vystudovala prestižní designérskou školu v Chicagu. Její návrhy koberců z kolekce Error se dostaly do finále Carpet Design Award 2017 a nejen tyhle si můžete koupit rovněž v Čechách.

Foto: Le Patio

Indické ženy nemusí za prací dojíždět, koberce vyrábějí domaFoto: Le Patio

Foto: Le Patio

Na foto (zleva): koberec Yasmin, bambus a bavlna, 16 900 Kč, koberec Sinar, vlna a viskóza, 5500 KčFoto: Le Patio

4. Bratři s klikou

Na počátku české značky M stál v roce 1997 nápad Romana Ulicha založit firmu, která by dodávala na náš trh dveřní a okenní kování. A protože ve dvou se to lépe táhne, do práce se pustil s bratrem Ivem. Nejdřív kování dováželi, po třech letech se rozhodli navrhovat a vyrábět vlastní kliky. Tehdy se zapojil také třetí z bratrů, Petr.

Sourozenci i po letech společného podnikání táhnou za jeden provaz, občasné neshody řeší rozdělení rolí: Ivo jako majitel má na starosti firemní řízení, finance, export a marketing, Roman je hlavním designérem a Petr řídí výrobu. Jejich kliky jsou nejen funkční, ale také nápadité, před několika lety například přišli s kováním hranatého tvaru Minimal/Maximal, za které získali prestižní ocenění Red Dot Design Award.

Foto: M&T

Bratři (zleva) Ivo, Petr a Roman se shodnou možná také proto, že je spojuje láska ke sportu, který si žádá disciplínu. Ivo hrál ligový fotbal, Petr působil jako úspěšný duatlonista a Roman se věnuje běhání a jízdě na koleFoto: M&T

Foto: M&T

Jak mít v životě kliku? Vcelku snadno, ostatně za něco se stále většina dveří musí otevírat. Tato se jmenuje Minimal a je vyrobená z titanu. Cena 4211 KčFoto: M&T

5. Nábytek z kartonu

Za produkty značky Kartoons stojí architekt Vojtěch Beránek. Původně chtěl vyrábět levný a ekologický nábytek pro studenty, a tak zkusil karton, který ho překvapil svou pevností a odolností.

Ještě za studií se zúčastnil soutěže Tvůj příběh, tu vyhrál a získal základní finance na rozjezd. Nejprve vymyslel kartonové sedáky, postupně přišla svítidla, drobné doplňky, ale i pohovka, stůl nebo paravan. Na výrobky používá nový nebo recyklovaný karton (například ten, který se vkládá jako mezivrstva do produktů, jež se dávají na palety). Samotný nábytek se skládá z 35 vrstev, takže ani sedáky pod vámi nerupnou.

Produkty Kartoons jsou k dostání na e-shopu, ale pro nedůvěřivé Tomáše je lepší, když se s nimi setkají na některé výstavě nebo veletrhu. Můžou si na ně sáhnout, na pohovku se posadit, budík natáhnout…

Foto: Kartoons

Vojtěch Beránek ve svém živlu – na výstavě vysvětluje potenciálním zájemcům výhody kartonuFoto: Kartoons

Foto: Kartoons

Na foto (zleva): Údržba kartonu není složitá, prach setřete vlhkým hadříkem nebo ho zameťte, případně vysajte. Na foto (zleva): pohovka Carddivan, nosnost 250 kg, cena 24 500 Kč, lampa Cardlamp mini, cena 3980 KčFoto: Kartoons

6. Relaxační design

Chcete křeslo nebo lehátko, na kterém se zdravě odpočívá? Mrkněte na značku LIV designérky Lindy Vrňákové. Když pátrala po čalounění na sedací nábytek, objevila fyzioterapeutické míčky, jež podporují akupresurní body.

„Jsou z PUR pěny, která se například používá do matrací, ale já si je nechávám vysoustruhovat, pak jsou pružné, a když z křesla nebo lehátka vstanete, vrací se do původního tvaru,“ vysvětluje. Míčky se zašívají do látky a nahrazují běžné čalounění. Zatím Linda navrhla závěsné křesílko ve variantě do interiéru i ven a stacionární i lehátko houpací. Vše se vyrábí ručně.

Designérka také koketuje s recyklací. Shání staré litinové vany, které se rozřežou a vytvoří kostru lenošky, jež se rovněž opatřuje „míčkovým“ čalouněním. „Vyrábím je na zakázku. Teď mám v garáži tři oříznuté vany, které čekají na své potenciální majitele,“ říká.

Foto: LIV

Lehátko Egremi, které designérka testovala na vlastní kůži, má dřevěnou kostru a kromě míčků zde poprvé použila i léčivé magnety. Cena 53 000 KčFoto: LIV

Foto: LIV

Recyklace v praxi aneb Stará litinová vana ještě může dobře sloužit. Třeba jako základ lenošky. Výrobek na zakázku, cena na dotaz Foto: LIV

7. Od cibule k vypínačům

Výrobní družstvo Obzor začínalo v roce 1965 loupáním cibule pro závodní jídelny a dnes kromě jiného vyrábí designové vypínače a zásuvky. Třeba i z betonu. Co je na Obzoru sympatické? Ve svých začátcích nabízelo práci především zdravotně znevýhodněným lidem a toho se drží i dnes, přes polovinu zaměstnanců tvoří ti, jež by jinak složitě hledali práci.

„Jedná se nejen o lidi, kterým dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav omezuje pracovní uplatnění, ale také o občany s mentálním nebo fyzickým zdravotním postižením. Ke každému z nich přistupujeme individuálně, dělají to, co zvládnou,“ vysvětluje Ing. Martina Obadalová, vedoucí marketingu výrobního družstva. Jejich zručné prsty můžete posoudit sami.

Foto: OBZOR

Kompletace „útrob“ vypínače si žádá šikovné prstyFoto: OBZOR

Foto: OBZOR

Originální betonový rámeček vypínače Decente inspiruje i zahraniční konkurenty. Cena od 1018 KčFoto: OBZOR

Jakou nejzajímavější věc s příběhem máte doma?

Reklama