Hlavní obsah

Chyby v líčení, které vás zbytečně dělají starší!

Foto: Thinkstock

Líčení je malá věda. Odbornice vědí, jak si nepřidávat rokyFoto: Thinkstock

Reklama

Dlouhé minuty před zrcadlem, arzenál zkrášlovačů po ruce – a výsledek? Líčení, které vám přidalo na letech. Chcete se podobnému scénáři vyhnout? Pak za žádných okolností neopakujte následující chyby!

Článek

Možná namítnete, že už máte za ta léta něco „odmalováno“ a všechny chybičky jste vychytaly. Zkušenosti vizážistů ale mluví za své – spousta žen si zbytečně přidává roky nevhodně zvolenými líčidly a jejich přemírou. V první části článku jsme se zaměřili na úplný základ – chyby týkající se make-upu, korektoru, rozjasňovače a pudru. Tohle doma rozhodně nezkoušejte :-).

Průšvih č. 1: Nulový základ

Největší chybou, kterou můžete udělat, je absence jakéhokoli krému. „Dámy často zapomínají na podklad pod make-up, průšvih je, když ještě s nedostatečně hydratovanou pletí použijí make-up bez obsahu oleje. Po nalíčení pak vyleze každá drobná vráska i nedostatek,“ varuje vizážistka značky Estée Lauder Kateřina Kymlová. Hydratační krém proto za žádných okolností nevynechávejte!

Průšvih č. 2: Hutný make-up

S přibývajícími vráskami byste měly přesedlat na lehčí make-upy. Hutné přípravky se totiž usazují ve vráskách, které jsou posléze viditelnější. „Pro starší pleť jsou ideální co nejlehčí make-upy nebo hydratační tónující krémy,“ říká vizážistka Alena Slavíčková. Svůj tip přidává i vizážistka značky Maybelline New York Margita Skřenková: „Osobně bych doporučovala používat tekuté make-upy, ideálně s liftingovou složkou. Oblast pod očima vynechejte úplně.“

A co poradit dámám, které se kvůli problematické pleti bez hutnějšího krycího make-upu neobejdou? „Použijte ho jen lokálně na kritická místa a vždy jen v malém množství! Make-up opravdu dobře vklepejte do pleti, aby nebyl vidět,“ zdůrazňuje vizážistka značky Dermacol Jarmila Zedníková.

Foto: Thinkstock

Tmavý make-up podtrhne vráskyFoto: Thinkstock

Průšvih č. 3: Nepřirozená barva pleti

Na tomto bodu se shodli všichni vizážisté do jednoho. „Co zaručeně přidá na letech, je příliš tmavý odstín make-upu,“ říká vizážista Pavel Bauer. S tímto „trendem“ má zkušenosti i vizážistka Kateřina Kymlová: „Dámy mají mnohdy pocit, že potřebují trochu té barvy a řeší to tmavším make-upem, často v nepřirozeném odstínu. Výsledek? Oranžový obličej a bílý krk.“

Spousta žen chybuje i při samotném testování odstínu: „Make-up často zkoušejí na hřbetu ruky nebo zápěstí, tam má ale kůže úplně jinou barvu. Testujte ho výhradně na hraně čelisti a na denním světle, make-up musí splynout s vaší pokožkou i krkem,“ upozorňuje vizážistka Jarmila Zedníková.

Průšvih č. 4: Make-up pod očima

Make-up pod oči nepatří v žádném věku, u starší pleti ale nadělá paseku. „Na oblast okolo očí rozhodně nepoužívejte make-upy, jsou příliš hutné a zalézají do vrásek. Přednost dejte lehkým rozjasňujícím korektorům, které prozáří oční okolí,“ radí Pavel Bauer. A jak zakamuflovat kruhy pod očima? „Použijte na ně tekutý korektor, nanášejte ho ale jen na tmavší místa, kde je to nezbytně nutné,“ říká Margita Skřenková.

Foto: Thinkstock

Pod oči nepatří nikdy make-up, pouze korektor, a i na ten pozor, aby nebyl nápadně světlýFoto: Thinkstock

Průšvih č.5: Příliš světlý korektor

Pod oči svědomitě používáte korektor, a dokonce jste se doslechly, že by měl být o něco světlejší než váš make-up. Nic se ale nemá přehánět. „Některé ženy se sice správně snaží prosvětlit oční okolí, vyberou ale příliš světlý odstín, takže mají pod očima bledé půlměsíce. S růžovými či bělavými tóny nakládejte opatrně, lepší jsou lehce nažloutlé či mírně lososové korektory,“ doporučuje vizážistka Jarmila Zedníková.

Průšvih č. 6: Spousta rozjasňovače

Zralé pleti sluší mat nebo jen mírný, přirozený lesk. „Zákaznice se často domnívají, že třpytivá pleť rovná se mladá a používají příliš rozjasňovače. Ve finále si ale zbytečně přidají na letech,“ upozorňuje vizážistka Kateřina Kymlová. V pokročilém věku proto s podobnými produkty šetřete, trocha rozjasňujícího korektoru pod oči bude stačit.

Foto: Thinkstock

Pudr je dobrý sluha, ale špatný pán. Vyplatí se jím opravdu maximálně šetřit!Foto: Thinkstock

Průšvih č. 7: Vrstvy pudru

Na úsporný režim byste měly přejít i v případě klasického pudru. „Čím méně ho použijete, tím lépe. Nanášejte ho v nezbytně nutných případech, a to pouze pro potlačení lesku. Zaměřte se jen na kritická místa, jako je čelo, nos nebo brada,“ radí vizážistka Alena Slavíčková. „Příliš velký nános pudru zdůrazní nejen vrásky, ale i jemné chloupky na obličeji nebo nedokonalý povrch pleti,“ doplňuje vizážista Pavel Bauer.

Na druhou část článku se můžete těšit ve středu 27. 11. Dozvíte se, proč nepoužívat tvářenku jen na jablíčka, jakým očním stínům se vyhnout a kdy je povoleno nedotahovat konturovací tužku až do koutku rtů!

Reklama

Načítám