Hlavní obsah

Chyby v líčení očí: Linky jako baset a přehnaně orámované oči

Foto: Oleg Gekman, Shutterstock.com

Foto: Oleg Gekman, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líčení očí, hodina první. Vyzpovídali jsme vizážistky, abychom zjistili, jaké chyby je při tom možné napáchat. Proč si dělat oči zbytečně menší, zapadlejší a se smutnějším výrazem, když to jde i jinak?

Článek

Oči jsou to hlavní, co lze pomocí líčidel akcentovat. A pandemie a roušky to ještě podtrhly. Hlavním cílem líčení by mělo být pěkně zvýraznit, otevřít a projasnit pohled. „Jednoznačně platí, že méně je více. Pořád chceme vidět vaše oči a ne jako první líčidla, která jsou okolo něj,“ říká vizážistka Linda Chudomelová. Jaké chyby očím nesvědčí?

1. Špatně posazené kočičí linky

Chcete oči opticky otevřít? Toho můžete docílit pomocí kočičích linek na horním víčku. Nejčastěji se přitom chybuje ve směru, jakým je vedete: nejvíc budou oku slušet, když je protáhnete tudy, kudy by pokračovala linie spodního víčka.

Foto: lenaer, Shutterstock.com

Kočičí linku protáhněte k obočí v linii se spodním víčkem – právě tak má oči nalíčené modelka na snímkuFoto: lenaer, Shutterstock.com

Jestliže linky nakreslíte spíš rovně nebo dolů, budete mít místo sexy kočičího pohledu smutný pohled psí. „Nebojte se ignorovat záhyby kůže a kreslete přes ně. A když se to nepodaří, je váš nejlepší přítel vatová tyčinka,“ radí Linda Chudomelová.

Foto: marinafrost, Shutterstock.com

Linky, které směřují lehce dolů, byly jedním z posledních trendů na TikToku (říká se jim puppy liner), nicméně na kráse příliš nepřidají. Raději se držte těch kočičíchFoto: marinafrost, Shutterstock.com

2. Příliš silné linky

Když berete do ruky tužku a chcete oči orámovat, mějte na paměti, že méně rovná se více. Zvlášť když jde o denní líčení. „Silně orámované oko kolem dokola zmenšuje a používá se jen na vypouklý typ očí, jako má například Lucie Bílá,“ popisuje Daniela Kremláčková. „ Ryze českým nešvarem je pak silná spodní linka, ba co víc – ještě barevná. Toho bych se vyvarovala,“ dodává.  

Bezpečnou cestou je oko orámovat co nejtěsněji u řas a raději hnědou tužkou, která není tak tvrdá, a pomocí štětečku ji lehce rozmazat. Myslete na to, že vnitřní linky oko vždy zmenší. Barevné linky volte jen tehdy, když korespondují s vaším stylem a umíte je nosit.

Foto: Profimedia.cz

Takhle raději ne! Britney Spears (40) miluje černou tužku i tmavé stíny a nosí je takhle už dlouhá léta. Ani jí však tento styl moc nesluší, přestože velké oči na to máFoto: Profimedia.cz

3. Přehnané nebo odbyté stíny

Díky barvě očních stínů si můžete pořádně vyhrát jak s tvarem oka, tak i s barvou duhovky. Jak nedopadnout jako omalovánky? Stíny nanášejte jen na pohyblivé víčko a do záhybu oka a je potřeba si s jejich zapracováním dát na čas.

„Nejhorší je za mě vytažení stínů až k obočí, tam by měl být vždycky jen tělový stín nebo pudr,“ říká vizážistka Daniela Kremláčková a dodává: „Dnes a denně vidím špatně rozestínované barvy. Buď jsou moc ohraničené, nebo sešmudlané dohromady. Vždycky je pak výsledkem šedá nebo hnědá a je jedno, jaké všechny odstíny jste navrstvili.“

Foto: Julia Strekoza, Shutterstock.com

Když se jedná o líčení na módní focení, stíny mohou být kdekoliv – i na spáncích, je-li to záměr make-up artisty. Jestliže ale nevládnete umění stínování, držte se raději jen pohyblivého víčka a očního záhybuFoto: Julia Strekoza, Shutterstock.com

4. Neupravené a příliš vytrhané obočí

Na módních fotografiích je často vidět divoké, až neupravené obočí. Pokud ale nejste modelka, která se chystá na fashion week, věnujte mu přece jen trochu péče. U obočí je zásadní tvar, proto se nebojte svěřit do rukou kosmetičky nebo se obraťte na specializovaný brow bar.

„Nejčastější chyba je příliš mnoho vytrhaného prostoru mezi obočím: opticky to rozšíří čelo a stáhne koutky očí směrem dolů. Nechte chloupky dorůst a trhejte opravdu jen ty, které by hrozily srůstat v jedno obočí přímo nad kořenem nosu,“ radí Linda Chudomelová. „Pokud máte dobře upravené obočí, můžete si dovolit nalíčit oči i méně,“ dodává. Také se raději vyvarujte trhání chloupků nad obloukem – držte se jen oblasti pod ním.

Foto: zorina_larisa, Shutterstock.com

Vizážistka Linda Chudomelová doporučuje upustit od zažité rady, že je dobré přiložit štětec svisle vedle nosu a vytrhat všechny chloupky, které přesahují směrem dovnitř – linie č. 1 na obrázku. Podle této rady si totiž lidé se širokým nosem vytrhají mnohem víc obočí, než jim sluší. Trhejte jen chloupky, které rostou přímo nad kořenem nosuFoto: zorina_larisa, Shutterstock.com

5. Nekvalitní líčidla

Technika líčení je důležitá, ale velkou roli hraje i kvalita líčidel. „Když večer sundáváte make-up, měl by vypadat zhruba stejně jako ráno po nalíčení. Ano, některé části mohou být trochu méně intenzivní, ale celkově by měl pořád vypadat dobře,“ dodává Linda Chudomelová.

Pozor na starou řasenku, která by se drolila a vytvářela „pandí oči“, nebo na stíny, které se slévají do záhybu. Od toho vás zachrání báze pod oční stíny nebo korektor, který nanesete na celá oční víčka.

Reklama

Načítám