Hlavní obsah

Chytrá domácnost aneb roboti, senzory, mobil a internet

Reklama

Už jste asi někdy slyšeli o robotických vysavačích, dálkově řízeném vytápění domu nebo třeba bezpečnostních kamerách. Představte si, že tohle všechno a mnoho dalšího propojíte dohromady, napíchnete na počítač, internet, mobil... a máte chytrou domácnost.

Článek

Pojem chytrá domácnost může vyvolávat různé asociace. Tak třeba domácnost chytře řízená tak, aby se zbytečně neplýtvalo, ale zároveň doma nikdy nic nescházelo. V lednici, ve spíži, v šatníku, kdekoli. Chytrá domácnost může znamenat i domácnost plnou chytrých lidí, kteří vědí, co vlastně chtějí.

Chytrá domácnost nicméně ve slovníku moderního bydlení znamená něco jiného. Je to místo, kde spolupracují jednotlivá zařízení tak, aby komfort všech obyvatel i efektivita domácnosti byla co nejvyšší a naopak kupříkladu spotřeba elektrické energie co nejnižší. O chytré domácnosti se v souvislosti s rozvojem internetu a mobilních telefonů mluví čím dál hlasitěji, k masovému rozšíření však zatím nedošlo.

Ledničky stagnují, robotické vysavače jedou

Chybějící jednotná filozofie a standard rozdrobily vývoj do několika různých oblastí, z nichž některé zaznamenávají obrovský boom, jiné stagnují nebo se rozjíždění velmi pomalu. Tak třeba v kategorii zabezpečení domácností máte možností spoustu. Kamery a pohybové senzory napojené na centrální jednotku, internet, váš mobil a hlavně zásahovku, která si případného nezvaného návštěvníka rychlé podá a ještě rychleji předá policii.

Jsou tady i široké možnosti ovládání ventilace a topení na dálku opět skrze internet a hlavně mobilní telefon, řízení spotřeby elektrické energie a podobné. V případě chytrých ledniček schopných kontrolovat stav zásob dle nastavení uživatele a ideálně rovnou doručit nákupní seznam do mobilu či dokonce přímo objednat dovážku chybějících potravin až na práh domu, zatím zůstává spíše u vizí a zbožných přání.

Ale například robotické vysavače masového statusu dosáhly a tvoří klíčovou část dnešní chytré domácnosti. Robotické vysavače se u nás staly vánočním hitem už v roce 2009 a letos nelze čekat nic jiného. Český trh robotických vysavačů aktuálně vypadá pestře. Záplava značek a modelů bohužel maskuje nepříjemnou skutečnost, kterou potvrdilo i zářiové číslo časopisu dTest, a to, že mezi robotickými vysavači jsou velké rozdíly.

V dokonalé domácnosti nemůže chybět ani robotický vysavač Roomba!

Není robot, jako robot

Jako vítěz z velkého poměřování robotických vysavačů vzešel model Roomba amerického specialisty na robotiku, firmy iRobot. iRobot se na rozdíl od většiny modelů neznámých, ale i renomovaných značek, věnuje výhradně robotice už 20 let. A podle toho vypadají i jeho výsledky. iRobot Roomba převyšuje své konkurenty prakticky ve všech oblastech včetně primární schopnosti účinněji posbírat nečistoty ve volném prostoru i podél stěn.

Uvnitř Roomby pracuje špičkový procesor ARM a celý úklid řídí nejchytřejší systém vysávání iAdapt. iAdapt (technologie vyvinutá značkou iRobot) v průběhu vysávání díky 42 zabudovaným senzorům neustále vyhodnocuje podmínky v místnosti, a to až 67krát za sekundu. Pokud narazí na skutečnost vyžadující úpravu vysávacího programu, díky 40 předdefinovaným pohybům změní trajektorii vysávání, a tím zajistí efektivní úklid.

Když potom například další z unikátních systémů Dirt Detect zaznamená na koberci silně znečištěné místo, iAdapt zařídí, aby se mu Roomba řádně věnovala. Jako výsledek vysavač krouží na znečištěném místě, dokud není čisté. Svou nadvládu v segmentu robotických vysavačů navíc firma iRobot potvrdila zcela novou sérií Roomba 700, která vstoupila v Česku do prodeje v září roku 2011. Nová Roomba série 700 (aktuálně můžete v Česku zakoupit modely Roomba 770 a Roomba 780) přichází s celou řadou novinek, které se budou vám a nakonec i vaší podlaze či kobercům moc líbit.

Nová Roomba série 700 se například díky vylepšené čisticí hlavě druhé generace dokáže daleko lépe přizpůsobit různým typům vysávaných povrchů. Veškerým prachovým částečkám zabrání v rozletu do místnosti dvojice HEPA filtrů, a na rozdíl od starších modelů vám dá novinka od iRobotu pomocí světelné indikace vědět o tom, že sběrný koš dosáhl naplnění a potřebuje vyprázdnit.

Opravdu chytrá domácnost teprve přijde

Je toho samozřejmě mnohem víc, čím nová Roomba 770 a 780 chce oslovit fanoušky robotického vysávání a snad i chytré domácnosti jako celku. Veškeré informace o tomto novém vysávacím pomocníkovi najdete na stránkách www.irobot.cz. Na opravdu propojenou a skutečně chytrou domácnost si však budeme muset zřejmě chvíli počkat.

Reklama

Načítám