Hlavní obsah

Čím nahradit kávu? Otestovali jsme nápoje, které běžně koupíte!

Foto: Thinkstock

Hledali jsme vhodnou náhražku za kávuFoto: Thinkstock

Reklama

Potřebujete z různých důvodů nahradit kávu? Porovnali jsme a na vlastní kůži vyzkoušeli šest druhů kávovin, které by to měly zvládnout. Podívejte se, jak obstály.

Článek

Slovo náhražka není příliš lichotivé. Možná i vám zní jako slabá náplast za něco, nač jste byli zvyklí a měli jste rádi. Je ale nutné takto podezíravě přistupovat i k náhražkám kávy? Co v nich vlastně je? Nakoupili jsme šest z nich a pečlivě prostudovali etikety se složením a výživovými hodnotami – a co víc, všechny jsme je i ochutnali!

Proč náhražky?

V dobách našich babiček bylo normální, že zrnkovou kávu nahrazovala pražená čekanka nebo pražená zrna ječmene, špaldy či žita. Tehdejší výrobci neváhali chuť obohatit i fíky, sladem. Ještě dál v historii se pila i „káva“ vyrobená z pražených žaludů. Důvody byly ryze ekonomické.

Dnes se k náhražkám vracíte spíš ze zdravotních důvodů – volí je kardiaci, lidé se žaludečními vředy, ale i těhotné či kojící ženy, nebo ti, kteří si chtějí ozdravit jídelníček a předejít překyselení organismu, ze kterého vyplývá mnoho dalších potíží, včetně gynekologických.

Náhražky neobsahují kofein, který je hlavní příčinou možných zdravotních komplikací, ty s přidáním surovin obsahujících inulin jsou dokonce považovány za velmi blahodárné, co se týče ozdravování tlustého střeva a prevence jeho chorob. Touto cestou podporují celkovou imunitu organismu.

Kávoviny mají i nedostatky. Rozhodně nemají schopnost povzbudit a nejsou vhodné pro celiaky, neboť obsahují ve valné většině lepek. Kvůli škrobu a sacharidům je třeba dát si pozor na jejich denní dávky, jak říkají dietologové. Mají totiž zhruba trojnásobnou energetickou hodnotu oproti instantní kávě.

Co musí obsahovat?

„Podle složení se dělí na cikorkové kávoviny – tedy z kořenů čekanky obecné, obilnou kávovinu – z praženého ječmene, pšenice, špaldy nebo žita. Pak kávoviny sladové – ze sladovaného a praženého ječmene, žita nebo pšenice. Z fíkových plodů jsou fíkové kávoviny," uvádí doc. Ing. Luboš Babička, CSc., z webu Víš, co jíš.

„Poslední kategorií je směs kávovin, která může obsahovat někdy i praženou mletou kávu. Kávovinové extrakty se liší obsahem výchozích surovin po jejich extrakci – u čekanky to je nejméně 60 procent, u fíků nejméně 50 procent a u obilovin nejméně 20 procent,“ pokračuje Luboš Babička.

Porovnávané výrobky jsme seřadili podle ceny za jeden šálek hotového nápoje. Všechny druhy jsme při ochutnávání připravili podle návodu výrobce, ovšem neslazené a bez mléka.

Špaldové kafe instantní s cikorkou

Foto: archiv firmy

Instantní kávovina z pšenice špaldy. Složení: pšenice špalda 80 %, cikorka 20 % (obě z ekologického zemědělství). Cena: 100 g za 74,90 Kč (50 šálků), 1 šálek za 1,50 Kč. Ve 100 g je: 1437 kJ, 70 g sacharidů, z toho 28 g cukrůFoto: archiv firmy

Hodnocení: Cikorka drcený kořen čekanky, tradiční náhražka kávy. Podporuje trávení, díky obsaženému inulinu. Špaldová káva dostala velmi vyhrocená hodnocení. Od „ne, nikdy“, až po „klasická příjemná chuť náhražky kávy“. Statisticky tedy průměr.

Caro originál

Foto: archiv firmy

Rozpustný cereální nápoj. Složení: ječmen, slad z ječmene, čekanka, žito. Cena: 49,90 Kč za 100 g (50 šálků), 1 šálek za 1 Kč. Ve 100 g je 1540 kJ, 81,2 g sacharidů, z toho 5,9 g cukruFoto: archiv firmy

Hodnocení: Mix několika složek má osobitou jemnější a nasládlou chuť – i díky sladu z ječmene. Tradičně se u nás prodávalo Karo, tedy „káva“ čistě z čekanky, což tahle není. Při hodnocení dostala nejvíc kladných hlasů, tedy v chuti vyhrála.

Melta

Foto: archiv firmy

Instantní kávovinová směs. Složení: žito, topinambur, ječmen, čekankový kořen. Cena: 200 g za 69,90 Kč (100 šálků), 1 šálek za 0,70 Kč. Ve 100 g je: 1460 kJ, 72,8 g sacharidů, z toho 4,4 g cukruFoto: archiv firmy

Hodnocení: Musíte si vyladit dávkování, abyste docílili klasické chuti, kterou znáte z babiččiných snídaní v dětství. I v topinamburu je inulin, tedy má pozitivní vliv na zdraví. Názory na chuť byly buď zcela zamítavé, nebo velmi kladné – takže zůstala také v průměru.

Corta Mokate

Foto: archiv firmy

Extrakt obilné kávoviny v prášku. Složení: extrakt obilné kávoviny (extrakt z praženého ječmene a žita). Cena: 100 g za 26,90 Kč (50 šálků), 1 šálek za 0,50 Kč. Ve 100 g: 1490 kJ, sacharidy 81,9 g (cukr neuveden)Foto: archiv firmy

Hodnocení:Tady chybí čekanka zcela, výrobce si vystačil s extrakty ječmene a žita, což je znát i na chuti, která je méně intenzivní, takže svádí nedat do hrnku dvě, ale spíš tři lžičky. V ochutnávce dopadla celkem dobře – připomínala prý klasickou „babičkovskou“ meltu a ryze zamítavé hodnocení nedostala.

Žaludovka

Foto: archiv firmy

Složení: 100 % pražené žaludy. Výrobce uvádí, že za šálek stačí 0,5–1 lžička, počítali jsme tedy na šálek 1 g. Cena: 200 g za 99,90 Kč (200 šálků), cena 1 šálku asi 0,50 Kč. Výživové hodnoty výrobce neuvádí, jen pro ilustraci – žaludová mouka má 1350 kJ na 100 gFoto: archiv firmy

Hodnocení:Staří Slované hovoří o její lahodné chuti, ale zřejmě neměli jazýček tak zmlsaný, protože nám připadala ostrá, hodně zemitá, trpce hořká a dřevitá – prostě žaludová. Lépe vyhovuje milovníkům „turka“, ale většina by si ji podruhé raději nedala.

Inka

Foto: archiv firmy

Instantní kávovinová směs. Složení: obiloviny – 93 % (ječmen, žito), čekanka, cukrová řepa – pražené. Cena: 150 g za 27 Kč (zhruba 75 šálků), 1 šálek za 0,40 Kč. Ve 100 g je: 1465 kJ, sacharidů 75 g (cukr neuveden)Foto: archiv firmy

Hodnocení: Do kávovinových směsí se někdy přidávaly pro sladkost a zajímavou chuť fíky, tady najdeme cukrovou řepu. V redakčním hodnocení obstála dobře – většina by ji jako náhražku kávy přijala.

Závěr:Jak jste si všimli, v náhražkách kávy nenajdete žádná éčka, jsou z čistě přírodních zdrojů. Záleží tedy spíš na vaší chuti, kterému z nápojů dáte přednost. Přes doporučení dietologů bychom si většinu z nich zpříjemnili alespoň přidáním mléka.

Pijete náhražky kávy? Napište nám, které vám chutnají a proč!

Reklama

Načítám