Hlavní obsah

Císařský řez: Víme, kdy ano a kdy ne!

Foto: Thinkstock

Porod císařským řezem nařídí lékař, můžete si ho ale i v jistých situacích dojednatFoto: Thinkstock

Reklama

Oznámil vám lékař na poslední prohlídce v poradně, že budete s velkou pravděpodobností rodit „císařem“, a vy se operace bojíte? Nebo byste naopak daly nevím co za to, abyste se vyhnuly přirozenému porodu a mohly porodit „bezbolestně“ a rychle? Pozor, porod císařským řezem má svá rizika!

Článek

Pokud je již předem jasné, že existuje důvod, který porod přirozenou cestou vylučuje, lékař vám doporučí porod císařským řezem. „Když jsem před čtyřmi lety čekala svou první dceru, nechtěla se ke konci těhotenství otočit hlavičkou dolů. Stálebyla otočena koncem pánevním a můj porodník mi tehdy doporučil porod císařem. Hodně jsem to řešila – všemožně, i pomocí různých alternativním metod a cvičení jsem se snažila, aby se miminko otočilo, ale marně. Strašně moc jsem chtěla porodit přirozeně,“ říká Julie. „Nakonec jsem ale vlastně ráda, že jsem rodila císařem, navíc plánovaným. Věděla jsem dopředu, kdy porodím, mohla si vše včas nachystat a také dodnes nevím, co to jsou porodní kontrakce.“

Existuje velké množství důvodů, z nichž lékař přistoupí k císařskému řezu. Jde například o nesoulad mezi velikostí plodu a pánve, nesprávnou polohu miminka (jako v případě Juliiny dcery), v některých případech vícečetného těhotenství, onemocnění dítěte nebo ženy... Obecně jde o případy, u kterých je tento způsob porodu v současné době prokazatelně výhodnější z hlediska zdraví budoucí maminky a novorozence.

Foto: Thinkstock

Když jde o zdraví, je porod císařským řezem nutnostíFoto: Thinkstock

Císaře na přání vám lékař neudělá

„Je nutné si ale uvědomit, že císařský řez je velká břišní operace, která má svá rizika a vyžaduje relativně dlouhou rekonvalescenci. Takže, i když při samotném porodu maminka tolik netrpí, bolest se ohlásí později a trvá mnohem déle. Není tedy jediný důvod, aby se nastávající maminka císařského řezu u lékaře dožadovala, jak se to v poslední době mnohdy děje,“ říká MUDr. Petr Velebil, CSc. „Vzhledem k tomu, že nekomplikovaný vaginální porod je pro matku i dítě nejvýhodnější a nejpřirozenější, nemělo by být rozhodnutí o ,císaři' výsledkem prosté volby či přání.“ V České republice se navíc císařský řez na pouhé přání maminky neprovádí, vždy pro něj musí být závažné medicínské důvody. Jedním z nich však může být například i nepřekonatelný strach z porodu a z toho plynoucí psychické problémy, špatná zkušenost s předchozím porodem a podobně.

Organismus nemusí být na porod připraven

Obecně lze říci, že plánovaný císařský řez je spojen s menším rizikem než operace prováděná v akutních případech. „Ale i císařský řez, který je prováděn před začátkem samotného porodu, v sobě skrývá možnost výskytu obtíží při operaci, které souvisejí s tím, že organismus ženy ani miminko ještě není na porod připraveno,“ říká doktor Velebil. „Je-li císařský řez prováděn po počátku porodu v I. době porodní, máme jistotu, že nevykonáváme operaci před přirozeným začátkem porodu a podmínky pro vlastní operaci bývají obvykle výhodnější." Lékař tedy nemusí za každou cenu provést císařský řez před začátkem porodu, ale může monitorovat průběh porodu tak, aby pokud možno neoperoval až na poslední chvíli.

Alergie kvůli císaři?!

Ani pro samotné miminko není porod císařským řezem bez rizika. „Pokud máme na mysli císařský řez obecně, pak pro dítě mohou vyvstat komplikace, které mohou souviset s jeho obtížným vyjmutím, které může ve výjimečných případech vést až k jeho poranění. Tato situace je však velice vzácná, pravděpodobnější u operačních porodů velmi předčasných nebo jinak komplikovaných,“ říká doktor Velebil. „V posledních letech jsou v pediatrické literatuře zmiňována respirační onemocnění v pozdějším věku dítěte, některé alergické stavy a podobně, kterým je přisuzována souvislost se skutečností, že porod neproběhl ,přirozeným' způsobem.“ Z celkového pohledu jsou však rizika pro novorozence nižší než rizika císařského řezu pro ženu, zejména plánuje-li další těhotenství.

Tři a dost

Oproti přirozenému porodu je také limitován počet císařských řezů, které může žena za život absolvovat. „V odborné literatuře je možné se setkat s extrémními názory, nicméně ,obvyklé' bývají maximálně tři císařské řezy, občas i u nás dojde u jedné ženy i ke čtyřem takovým operacím. Důležité je, že některá rizika, která existují po provedení první operace – srůsty v děloze, krvácení a podobně, se po opakovaných výkonech násobně navyšují,“ dodává na závěr Petr Velebil.

Císařský řez tedy není žádným strašákem, kterého by se nastávající maminka měla bát, pokud jí ho lékař doporučí. V určitých případech je skutečně mnohem bezpečnější volbou vedení porodu, než by byl porod přirozený. Z druhé strany nemá význam se ho nesmyslně dožadovat, pokud k němu důvod není.

A co vy – máte za sebou přirozený porod, nebo císaře? Jaká je vaše zkušenost? Napište nám do diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám