Hlavní obsah

Co dělat, když se vám výchova puberťáka vymkne z rukou?

Foto: thinkstock

Měli jste takové hodné dítě, ale s pubertou jako by všechno hezké mezi vámi vzalo za své? Víme, co dělat!Foto: thinkstock

Reklama

Našli jste u vašeho doteď bezproblémového puberťáka něco, co naznačuje, že by mohl zkoušet drogy nebo vám ho třeba v noci domů přivezla opilého policie? Co si počít, když se vám výchova vymkne z rukou?

Článek

Ivana měla s šestnáctiletou dcerou normální vztah, občas se pohádaly, pak si zase povídaly. Před pár měsíci nastal zlom. „Dcera přestala mluvit, ale i hádat se. Jsme z malého města a dozvěděla jsem se, že chodí s klukem ne zrovna valné pověsti,“ popisuje Irena. Dcera dál chodila do školy a nezhoršil se jí ani prospěch. Máma ji pozorovala, ale nezasahovala. „Pak mi zavolala kamarádka, že holka sedí v parku s partou úplně opilá. To byla poslední kapka,“ říká Irena. Dceru drží doma, objednala se s ní do poradny a koupila test na drogy.

Ptejte se, co se děje

Je jasné, že se sem tam s puberťákem pohádáte, ale jinak s ním žádné velké problémy nejsou. Co si ale počít a kam se obrátit, když se to najednou zlomí a vy nevíte, co dál?

Než se na hříšníka rozkřičíte nebo mu vrazíte pár facek, což ho stejně spíš popudí, zkuste zjistit, co se děje. „Otázkou je, zda dítě bude ochotné s rodiči hovořit. Potom je třeba promluvit s kamarády, spolužáky, samozřejmě se školou a udělat si obrázek,“ poznamenává Jitka Wagnerová, speciální pedagožka z Poradenského centra Střední zemědělské školy v Benešově.

Varuje ale, že takové pátrání často nikam nevede. „Následně je na místě oslovit odborníka a zkusit problém rozebrat s ním,“ doplňuje Jitka Wagnerová s tím, že není příliš mnoho důvodů, proč dítě problémy dělá. Opakují se totiž ty samé vzorce.

Foto: thinkstock

Konflikty zkoušejte řešit v klidu, a když to nepůjde, přiberte prostředníka akceptovatelného nejen vámi, ale i dítětem. Může to být psycholog, ale i třeba oblíbená teta...Foto: thinkstock

Pojmenujte si problém

Zhoršený prospěch, záškoláctví – je třeba zjistit, co za špatným prospěchem a absencí je, zda dítě na studium nestačí, vzalo ho za špatný konec, nebo ho nebaví. Zkuste si s dítětem pohovořit, ale určitě zajděte do školy, v součinnosti s ní problém snáze vyřešíte.

Šikana – o podezření informujte třídního učitele a trvejte na prošetření situace. Dítěti dejte jasně najevo, že mu věříte, stojíte za ním a pomůžete mu.

Nevhodná parta – může s ní být spojeno zkoušení drog nebo krádeže. K těm je dítě nějakým způsobem přinuceno, nebo chce naopak zapadnout a zavděčit se skupině. U drog neváhejte a vyhledejte odborníka, byť vás potomek bude ujišťovat, že to byl jen pokus.

Situace v rodině – hádky dospělých, nezaměstnanost, nemoc – nejsnazší je situaci uklidnit vysvětlením, co se vlastně děje, dítě by i o nepříjemných věcech mělo vědět. Pokud se vám to nedaří, vyhledejte odbornou pomoc ne pro dítě, ale pro vás všechny.

Nevhodný partner – zákazy a ultimáta nic nezmůžou, dítě spíš začne svoji lásku bránit. Přiznejte, co vám vadí, a že máte o dítě strach. Více najdete ve článku Moje dítě chodí s podivným partnerem. Co teď?. Pokud má potíže se zákonem nebo drogami, potomka nepřestávejte sledovat.

Foto: thinkstock

Puberťáci se chtějí zavděčit především kamarádům, a bohužel jsou pro to ochotni udělat téměř cokoliFoto: thinkstock

Kde hledat pomoc

Nejsnazší je hledat „první pomoc“ ve škole, kde dítě znají. Oslovte buď pracovníky školního poradenského pracoviště, které obvykle tvoří výchovný poradce a metodik prevence a stále častěji je ve školách k dispozici i psycholog či speciální pedagog. Ti vám buď pomohou problém rozlousknout, nebo poskytnou kontakty na další specialisty.

„Na řadě může být psycholog, psychiatr, pedagogicko-psychologická poradna. Pokud je už problém jasně pojmenován, jde třeba o experimentování nebo závislost na drogách, poradí konkrétní pracoviště, kam se vydat,“ říká Jitka Wagnerová. Počítejte ale s tím, že v některých situacích nebude postup tak úplně na vás. Pokud vám opilé nebo zdrogované dítě přiveze domů z diskotéky policie nebo ho třeba přistihne při krádeži, posvítí si na vaši rodinu sociálka, i když jste dosud fungovali bez jakýchkoli problémů.

Co jste zažili s vaším teenagerem vy?

Reklama

Načítám