Hlavní obsah

14 vychytávek se zubní pastou: Vyčistí, vyleští, ošetří

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebaví vás vymačkávat všechnu pastu z tuby a klidně zbytek vyhodíte? Nedělejte to. Schovejte si i tu, která vám nevyhovuje či zestárne... Při péči o domácnost jako když ji najdete.

Článek

Došel vám přípravek na koberec, který umí skvěle odstranit skvrny? Marně přemýšlíte, čím vyleštit připálenou žehličku? Právě to je výzva pro obyčejnou zubní pastu! Je to totiž velmi jemný brusný krém, který umí i vybělit. Použít můžete pastu bílou, ale i trojbarevnou, ovšem měla by být bělicí a rozhodně nebarvit – raději to předem vyzkoušejte. K čemu všemu můžete zubní pastu v domácnosti použít?

Zbavte se skvrn i zašlé špíny

Zubní pasta vyčistí okraje i vnitřek termosky. Jednak si rychle poradí s usazeninami a hlavně umí zatočit i s mikroorganismy – stejně jako v ústech.

Objevili jste na koberci nehezkou skvrnu od bláta, kávy nebo vína? Než začnete dělat jakákoli jiná opatření, naneste na flek trochu zubní pasty, vetřete do vláken, chvíli počkejte a pak suchým savým hadříkem odstraňte. Skvrna by měla být pryč.

Připálili jste žehličku anebo vám zůstaly nečistoty na kulmě? Nechte přístroj vychladnout a poté na něj naneste trochu pasty – suchým hadříkem ji rozleštěte a setřete. Plochy by měly být čisté.

Zbylo po večírku na stole pár koleček od mokrých skleniček? Přeleštění zubní pastou vrátí nábytku původní podobu i lesk!

Zubní pastou můžete vyleštit i stříbrné nádobí, příbory, ale i zašlý řetízek nebo náramek.

Foto: Profimedia.cz

Připečenou žehličku snadno vyčistíte zubní pastou – velmi jemně ji vyleštíFoto: Profimedia.cz

Vybělí klavír, tenisky i košili

Nosí váš muž v kapsičce košile propisku, která udělala kaňku na látce? Naneste na ni trochu zubní pasty a nechejte působit. Pak košili vyperte obvyklým způsobem – flek by měl zmizet.

Štve vás pohled na bílou zeď, v níž zůstaly otvory po hřebíku? První pomocí je natlačit do otvoru bílou pastu – zcela ho zacelí a splyne s výmalbou.

Když zubní pastou opatrně natřete skla potápěčských brýlí, poté je proudem vody omyjete a necháte bez utírání uschnout, nebudou se tolik mlžit.

Trápíte se, jak vrátit bílou barvu zažloutlým klávesám klavíru? Zubní pasta vás nezklame! Stejně tak když potřebujete vybělit podrážku tenisek či jiných bot. Úplně stejnou službu udělá i zašlému plastovému zahradnímu nábytku.

Foto: Profimedia.cz

Odolné skvrny na podlaze i na koberci také zmizí díky pastě na zubyFoto: Profimedia.cz

Ošetří akné, opar i nehty

Až přijde muž příště s rukama od oleje nebo šmíru, nabídněte mu místo mýdla trochu pasty. I s tak silnou mastnotou si poradí lépe.

Odlakovali jste si červený lak a zůstaly vám zabarvené nehty? Když je vyleštíte zubní pastou, mělo by být vše v pořádku, nehty navíc nebudou tak vysušené, jako když je budete drhnout odlakovačem.

Barvili jste si vlasy a máte barevné i uši a krk? I tyto skvrny odstraníte zubní pastou. Lehce ji pak smyjete navlhčeným ručníkem nebo odličovacím tamponkem.

Máte opar? Udělejte na něm čepičku z pasty a nechte ji zaschnout. Opar bude rychleji pryč. Tento postup je vhodný jen v případě, že nikam nejdete – není to zrovna nenápadné řešení. Stejně účinná je pasta i v boji proti akné.

Poštípal vás komár nebo jste schytali žihadlo od včely? Natřete si místo bodnutí vrstvičkou zubní pasty, zmírní otok a uklidní pokožku.

Používáte zubní pastu i jinak než k obvyklému účelu? Poraďte ostatním, jak se vám osvědčila!

Související témata:

Načítám