Hlavní obsah

Co je lepší: Prášek, nebo gel?

Foto: shutterstock.com

Existuje prášek, který vypere všechno?Foto: shutterstock.com

Reklama

Prášek, nebo gel? Drahý, nebo levný? Přehání reklama, nebo lze pracím práškem skutečně odstranit všechny skvrny, udržet prádlo bílé a nezničit barevné? Vyplatí se utrácet za drahý značkový výrobek, nebo stačí levný s privátní značkou obchodního řetězce? Na otázky odpovíme a přidáme i další informace. Například i tu, že velmi záleží na stáří pracího prostředku!

Článek

Časopis TEST

Prášek versus gel

S gelovými pracími prostředky se v poslední době roztrhl pytel. Téměř každá významná značka doplnila své portfolio sypkých pracích prostředků o tekutého bratříčka. Poněkud chudšího bratříčka, chtělo by se říci podle výsledků. Nakoupili jsme od téže značky jak prášek, tak gel, abychom zjistili, zda je jejich „účinkování“ totožné či zda se liší. Výsledek nepřekvapil. Gelové prací prostředky svou prací účinností prášky nepřekonají. Mají ale své výhody.

V testu se utkalo devět pracích prášků s osmi pracími gely. Zastoupeny byly jak nejdražší značky, tak i tradiční a levné privátní značky. Porovnávala se prací účinnost na nejrůznějších typech znečištění, které přináší život.

Složení pracích prostředků rozhoduje o tom, s jakými typy znečištění (tedy i skvrn) si ten který výrobek poradí. Gely nedokázaly odstranit především skvrny rostlinného původu; za jejich zástupce jsme pro test zvolili kávu, červené víno, borůvky a trávu (často „vystupuje“ v reklamě). A padaly nelichotivé „dostatečné“ a „nedostatečné“ známky. Gely totiž na rozdíl od prášků neobsahují bělidla, v jejich složení figurují jen optické zjasňovače, které jsou na bělitelné (rostlinné skvrny) příliš krátké. Většina z testovaných gelů dobře „zaúřadovala“ na škrobových skvrnách (nejčastějšími původci jsou potraviny), na které zase platí enzymy. S ostatními druhy skvrn si gely uměly poradit různě – ty nejlepší poměrně dobře, ty horší spíše ne.

I prací prostředky stárnou a s postupujícím „věkem“ klesá jejich prací účinnost. Sledujte tak při nákupu informaci o datu spotřeby. Platí: čím čerstvější, tím lepší.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Gely se hodí do tvrdé vodyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Gely mají oproti práškům jednu zásadní výhodu: dobře se rozpouštějí ve vodě. Máte-li nekvalitní pračku, která špatně máchá, nebo teče-li vám z kohoutku tvrdá voda, mohou se při použití levných, zejména neznačkových pracích prášků objevit na prádle bělavé skvrny; jedná se o jejich nerozpustné zbytky (zejména změkčovadel – zeolitů nahrazujících zčásti nebo zcela fosfáty). Tento nežádoucí jev u gelů nehrozí, neboť mají jiné složení. Daní bývá oproti práškům nižší prací účinnost.

Gely jsou vhodné pro každodenní praní mírně nebo běžně zašpiněného prádla. Žádný z testovaných tekutých pracích prostředků ovšem nelze doporučit na více či dokonce silně znečištěné prádlo.

Aby prádlo bylo co nejlépe vyprané, musí se dodržovat dávkování pracího prostředku. Jiné je pro běžně zašpiněné prádlo, jiné pro silně znečištěné. Při volbě dávky musíte samozřejmě zohlednit i tvrdost vody. Nevíte-li, jak tvrdou vodu máte, obraťte se na jejího dodavatele.

Dobrý prací prostředek by měl umět odstranit všechny druhy znečištění. Takových je ovšem málo a jsou to především prášky, které si poradí i s velmi znečištěným prádlem.

Univerzální prací prostředky, ačkoliv jsou zvány univerzální, by se měly používat pro praní bílého a světlého prádla. Na barevné prádlo patří „colory“, které jsou k barvám šetrnější.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na bílé prádlo můžete použít i univerzální prášekFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Triky na odstranění skvrn

V březnovém vydání časopisu TEST vyšel test odstraňovačů skvrn. Výsledek byl tristní. Ani drahé výrobky, masivně propagované reklamou, nedokázaly odstranit skvrny lépe než samotný kvalitní prací prostředek. A protože žádný prací prostředek není všemocný, musíte mu trochu pomoci.

  • Čerstvé skvrny namočte do studené vody. Vlažnou či teplou vodu nepoužívejte, neboť urychluje chemické procesy, které z ní učiní skvrnu trvalou.
  • Do nádoby se studenou vodou přidejte prací prostředek, případně prostředek na mytí nádobí (osvědčuje se zejména u mastných skvrn) nebo mýdlo. Zabráníte tak zabudování nečistot do vláken textilie.
  • Odolné skvrny můžete přímo potřít pracím gelem a nechat dvacet minut působit. Je to levnější řešení než použití drahého odstraňovače skvrn.
  • Na silně zašpiněné prádlo použijte prací prášek. Zvýšení teploty může napomoci odstranit některé skvrny (zejména rostlinné); optimální teplota, při níž mají prací prostředky nejvyšší účinnost, je 40 °C.
  • Nepřeplňujte pračku. Nižší náplň prádla se lépe vypere. Zvolte delší program pro praní a zvyšte dávkování pracího prostředku (ne více, než je maximální dávka uvedená na obalu).
  • Bělavým skvrnám na prádle předejdete používáním kvalitního pracího prášku nebo přechodem na gel.

Patří-li vaše pračka mezi ty, které hůře máchají, využívejte funkci intenzivního máchání, není-li k dispozici, proces máchání zopakujte.

A výsledky? Jsou zajímavé. Mezi prášky i gely dopadl nejhůře Tesco Value Universal. Naopak také levný Formil z Lidlu se umístil na druhém místě mezi prášky. Jak obstály další prací prostředky a mezi nimi ten váš, najdete v detailních výsledcích testů pracích prostředků, které jsou dostupné všem předplatitelům časopisu TEST na www.dtest.cz, kde je též uveden úplný seznam testovaných výrobků.

Reklama

Související témata:

Načítám